Nedelja 24.07.2011.
17:19
Beta

Zabrinutost zbog otpuštanja srpskih novinara

Ugrožen rad srpsih novinara u Mađarskoj

"Odluka mađarskih vlasti da otpusti tri novinara srpske televizijske i radio redakcije, što predstavlja blizu polovine od ukupnog broja zaposlenih, i ukine samostalnost srpske informativne mreže u elektronskim medijima, primljena je sa velikom zabrinutošću u srpskoj zajednici u Mađarskoj i u nadležnem institucijama u Srbiji", navodi se u saopštenju ministarstva.

U saopštenju se ocenjuje da formiranjem Glavnog uredništva za manjinske emisije u Fondaciji za pružanje medijskih usluga (MTVA) i otpuštanjem novinara koji rade na srpskom jeziku, faktički se "ukidaju srpske redakcije na državnom radiju i televiziji i u veliku opasnost dovodi proizvodnja programa namenjenog srpskoj manjini u Mađarskoj".

"Nova struktura za sada i nadalje predviđa radio emisiju na srpskom jeziku u trajanju od dva sata dnevno, odnosno televizijsku emisiju u trajanju od 26 minuta nedeljno, ali ne i samostalnu srpsku redakciju na radiju i televiziji, makar i u smanjenom obimu", dodaje se u tekstu.

Smanjenje broja saradnika praktično onemogućava normalnu proizvodnju programa na srpskom jeziku i stavlja preostale novinare u veoma tešku poziciju, ocenjuje ministarstvo.

"Apelujemo na nadležne institucije u Mađarskoj da preispitaju ove svoje odluke o otpuštanju novinara i vrate ih na posao, u skladu sa postojećim dobrosusedskim odnosima dve države i dosadašnjeg visokog nivoa dostignutih manjinskih prava u sferi medija i informisanja u Mađarskoj", navodi se u saopštenju ministarstva.

2024 © - Vesti online