Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Subota 16.07.2011.
14:41
B. Božin - Vesti A

Nemci, samo bez panike!

Nemci su nacija štediša i najviše se boje da bi njihov novac mogao da izgubi vrednost. To su naučili kroz istoriju, tako da je njihova uznemirenost zbog razvoja događaja u evro-zoni, ali i onoga što dolazi iz Amerike, svakim danom sve veća. "Koliko je siguran moj novac", pitaju se Nemci u strahu. Dnevnik "Velt" daje nekoliko umirujućih saveta, kako ne bi podlegli panici i potezima koji bi mogli skupo da ih koštaju.

Finansijski centar: Dojče bank u Frankfurtu

Ako bankrotira neka od kriznih zemalja EU, pojedine banke bi zaista mogle da upadnu u finansijske turbulencije.

U Nemačkoj, međutim, država garantuje za ušteđevine do 100.000 evra, a za iznose preko toga važe privatno organizovani bezbednosni sistemi nemačkih banaka.

Onaj ko je uložio svoj novac u nekoj stranoj banci, takođe uživa državnu zaštitu do 100.000 evra, ukoliko se radi o institutu odomaćenom u EU.

Pored toga, u Nemačkoj važi i tzv. Merkel-garancija, odnosno obećanje savezne Vlade dato još u oktobru 2008. po kome su svi ulozi u zemlji sigurni, piše "Velt".


Podatak da je oko devet odsto životnih i penzijskih osiguranja u akcijama Italije, Portugala, Španije, Irske i Grčke mogao bi, međutim, da dovede do problema. Bankrot Atine bi osiguranja lakše mogla da prežive nego da se isto desi Italiji, jer je italijansko tržište akcija treće u svetu. Otuda bi u slučaju još jedne propasti Rima nemački osiguranici mogli takođe da progutaju gorke gubitke.


Nemcima se savetuje da ne prodaju u panici akcije koje poseduju, jer tako neće pomoći ni sebi, ni firmama koje treba da prežive krizu. Generalno gledano, akcije su i dalje atraktivne, čak i ako u narednim nedeljama dođe do jakih potresa na berzi.

Naravno, važan je i njihov izbor: nemačke važe trenutno za najstabilnije, a treba izbegavati evropske fondove, koji najviše investicija imaju u turbulentnim tržištima Italije ili Španije.


Mnogi investitori vide Nemačku kao sigurnu luku i kupuju nemačke državne obveznice. Za štediše, koji poseduju ove papire, to znači da su van svake opasnosti, jer su ovi vrednosni papiri sigurniji čak i od američkih naslova. Cena ove sigurnosti je da jedva može da se ostvari neka dobit od kamata, ali i to je bolje nego nesigurnost fondova, koji uglavnom imaju investicije u zemljama zahvaćenim krizom, navodi nemački dnevnik.

 

Povratak na marku?

 

Ako bi došlo do reforme valute, to bi značilo uvođenje nove, pri čemu stari novac postaje bezvredan. Povratkom na marku Nemci ne bi pretrpeli velike gubitke, imajući u vidu da njihova zemlja važi za stabilnu oazu za investicije, a za štediše bi to značilo samo dodatnu dobit.

 

Jaka marka bi, srednjoročno gledano, mogla da postane problem, jer bi izvoz patio zbog visokih cena roba. Danas se nešto slično već dešava sa Švajcarskom.

Evro se, međutim, još začuđujuće dobro drži, posebno u odnosu na dolar.

 

Spremni za rizik

 

Italija danas ima isto dugova kao početkom devedesetih, ali plaća znatno manje kamate. "Velt" ukazuje i na mogućnost kupovine italijanskih državnih obveznica, koje će za 10 godina doneti duplo veće prihode od kamata nego od nemačkih papira.

 

Osim toga, grčke berze su danas na 50 odsto nižem nivou nego pre krize. Onaj ko veruje da će Grčka naći izlaz, može već sada da uloži u akcije iz Atine. Jer, ko rizikuje, taj i dobija, zaključuje ovaj list.

POVEZANE VESTI

Subota 16.07.2011. 15:10
Tresu im se gace od straha na samu pomisao da bi ostali bez novca, sto je itekako moguce cim drzava ne garantuje vise od 100 000.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online