Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 13.07.2011.
10:36
Beta A

SAD: Gadafiju nestaje nafte

Građani Tripolija i pripadnici libijske vojske suočavaju se s dramatičnom nestašicom goriva, a Gadafi ima sve manje novca a plaća trupe i ono što mu je preostalo od vlade, tvrde američki izvori.

Pobunjeničke snage, koje su zauzele gradove na potezu od Naluta do Kikle u planinama Nafusa na zapadu Libije, presekle su vitalni naftovod koji sirovim "crnim zlatom" snabdeva ključne rafinerije u gradu Al-Zavija, pod kontrolom Gadafijeve vlade.

Moamer el Gadafi

Uz to, manjak novca u kasi libijskih vlasti uvećan je nakon što je Turska prošle sedmica odlučila da zapleni milione njihovih dolara na računima arapske Turske banke.

Zvaničnici vlade u Tripoliju upozoravaju da bi istočna polovina zemlje, koja je pod kontrolom pobunjenika, mogla da ostane bez vodosnabdevanja, ukoliko ne dođe do mirovnog sporazuma koji bi omogućio održavanje električne centrale koja pumpa vodu iz izvora podno pustinje.

Oko 70 odsto Libije zavisi od vode koja leži u podzemnim izvorištima duboko u južnim pustarama, a centrala na istoku zemlje koja tu vodu ispumpava u stanju je raspada, rekao je libijski ministar poljoprivrede.

HRV: Pobunjenici pljačkaju gradove

 

 

Libijski pobunjenici pljačkaju kuće, zdravstvene ustanove i prodavnice u nekim od gradova koje su osvojili u planinama na zapadu Libije, saopštio je danas Hjuman rajts

voč.

 

Ova organizacija za zaštitu ljudskih prava sa sedištem u Njujorku pozvala je u istom saopštenju pobunjeničke komandante da pripadnike svojih trupa pozovu na odgovornost zbog nanošenja štete privatnoj imovini.

 

Pobunjenici, koji žele da zbace Gadafija, proširili su teritoriju pod svojom kontrolom na planine Nafusa, jugozapadno od glavnog grada, Tripolija. Pre toga, oni su držali najveći deo istoka zemlje, kao i zapadni primorski grad Misurata.

 

Pobunjenički komandanti nisu bili dostupni za komentar povodom optužni Hjuman rajts voča, ali ta organizacija tvrdi da su priznali da je do nekih zloupotreba zaista i došlo.

POVEZANE VESTI

Sreda 13.07.2011. 11:50
Koncepcija naoružanog naroda ne poznaje termin nestašice nafte. Barem Britanci to dobro znaju kada su kod mesta Indalwani sa najmodernijim naoružanjem bili samleveni od plemena Zulu naoružanog samo kopljima. Što se tiče Gagafijevih milijardi u inostrastvu, ta sredstva su i onako bila beskorisna jer ih Gadafi nije mogao koristiti. Sada kada rikne vodosnabdevanje onda će družina po gradovima da doživi ono što je stara ratna taktika opkoljavanja gradova, pojava bolesti i kriminala i konačni vojni slom. Doživeće Sarkozi još jedan iznenadni talas izbeglica i to saveznika koje ne može da odbije, ima Marin Lepen oči da mu izvadi na izborima. Udri pukovniče do pobede, garda gine al se ne predaje.
Četvrtak 14.07.2011. 13:37
Pre napada demonski nacija na Libiju ,nije bilo nikakavih najava da je nafta pri kraju.Ameri ta djavolija nacija i davolu se gadi a ne coveku.Libiskom narodu zelim da sto pre se dogovore i prestanu da ubijaju jedni druge.To ameri i hoce.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online