Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Nedelja 10.07.2011.
00:43
Vestionline A

Francuski general: Vreme je za kompromis sa Gadafijem

Francuski general Vensan Deport, koga je francusko Ministarstvo odbrane kaznilo jer je javno kritikovao način vođenja rata u Avganistanu, ocenio je da je u Libiji "došlo vreme da se napravi kompromis sa libijskim vlastima". U intervjuu francuskom listu "Žurnal di dimanš", general Deport, bivši direktor Vojne akademije, ocenio je "da se u Libiju pošlo kao što su i Amerikanci krenuli u Irak 2003... ubeđeni da je naša oružana moć sasvim dovoljna da proizvede političke rezultate".

"Ta riskantna opklada u brzu pobedu, bez angažovanja kopnenih trupa, kojih doduše više i nemamo u dovoljnom broju, nije uspela", dodao je on.

Deport smatra da "od početka ovog rata (u Libiji), svakog dana se nadamo da će jednostavno akcije bombardovanja biti dovoljne da bi se zbacio Gadafi. Opet smo zaboravili da je nemoguće izazvati dugoročne političke posledice samo uz pomoć oružja iz vazduha".

U slučaju Libije, kaže Deport, nije nemoguće da se "pobrkalo šta je rat, a šta održavanje reda". "Vojna snaga (u Libiji) je upotrebljena kao grupa mobilnih žandarma".

Francuzi ga potcenili: Moamer el Gadafi

Prema njegovim rečima, "prvobitni cilj koalicije (NATO) bio je sasvim izvodljiv. Ali čim se krenulo u posao političke prirode, odnosno u svrgavanje Gadafija, to je preraslo u jedan vrlo ambiciozan proces u odnosu na raspoloživa sredstva".

"Moj utisak je da je prvobitno strateško planiranje bilo pogrešno, ako ne dvosmisleno, između ostalog kada je reč o krajnjem cilju intervencije, zatim o političkim i vojnim sposobnostima opozicije (protiv Gadafija) koju smo precenili, za razliku od snage i otpora pro-gadafijevih snaga koje smo potcenili, kao i kada je reč o tom opštem ustanku (Libijaca) koji nikad nije izbio", ocenio je francuski general.

"U Francuskoj, ponekad i na vrlo visokom nivou, istrajava to nepoznavanje šta je zaista rat i strategija", ukazao je general.

Na pitanje o francuskom angažovanju u Libiji i po isteku ove godine, Deport odgovara: "Ta hipoteza mi se čini smešnom".

"Da bi se osim u slučaju sreće, odnela brza pobeda, potrebna je kopnena ofanziva uz učešće više desetina hiljada ljudi što je apsolutno nemoguće", poručio je francuski general.

Stoga, smatra Deport, "vreme je da se postigne kompromis sa libijskim vlastima", što ne znači, dodaje, "da je potrebno odmah prekinuti bombardovanje".

POVEZANE VESTI

Nedelja 10.07.2011. 00:56
lepo je rekao, samo sto je zasrao na kraju recenicom, da treba da se nastavi sa vazdusnim udarima.
Nedelja 10.07.2011. 01:08
Počelo je počelo...Nije tu izjavu dao baš bilo tko, već GENERAL neke vojske (u ovom slučaju Francuske). Stvar je u tome što se je NATO s Libijom prešao kao nikad u svojem postojanju. Shvatili su da su u osnovi slabi, i da je savez trul u korijenu svoje ideje. Ako tako 'veliki i moćni' savez (kobajagi najjači na svijetu) ne može odnijeti pobjedu u Libiji, onda stvarno ne mogu niti primirisati Siriji, Iranu itd itd. Gadafi jedino se mora strpiti, ne izvoditi neke 'gluposti', paziti na svoje zdravlje i zdravlje naroda i pričekati još koji mjesec. Stvari će se okrenuti naopako.
Nedelja 10.07.2011. 09:09
Gadafijev sin je upozorio NATO da Libija nije Egipat, ni Afganistan.......sad su uvideli da se ovako jos nikada nigde nisu presli.......skupo ce jos NATO ovaj pogresan korak platiti...... Verujem da je vreme, pored svih teskoca, na Gadafijevoj strani!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online