Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 05.07.2011.
18:37
RTS, Vestionline A

Tripoli pada za tri nedelje?

Zapovednik pobunjeničkih snaga u zapadnoj Libiji Moktar Milad Fernana kaže da njegove trupe vode borbe na 70 kilometara od Tripolija, a očekuje da će glavni grad Libije pasti za tri nedelje, ako se situacija bude razvijala ovim tempom. Pobunjenicima oružje, osim Francuske, šalje i Katar, pa je libijska mornarica kod Tripolija presrela dva broda natovarena oružjem iz ove zemlje.

General Fernana promenio strane 

Bivši pukovnik u libijskoj armiji, koji je promenio stranu kada je počela revolucija kaže da, osim što kontrolišu i imaju savete pobunjenika u pet mesta u planinskom regionu Nafuza, oni imaju svoje ljude u svakom mestu na putu do Tripolija.

Pukovnik Fernana je u svom štabu u Zintani izjavio za nemački državni radio "Dojče vele" da je njihova strategija da najpre oslobode sve gradove koji se nalaze pod kontrolom Gadafijevih snaga i tako opkole neprijatelja.

"Gadafijeva snaga nije u njegovom oružju, već u ljudima koje upotrebljava kao živi štit", tvrdi on.

Prema njegovim rečima, Gadafi će učiniti sve kako bi ih porazio. "Siguran sam da bi se u očajanju obratio i ektremistima Al Kaide. Čak i kada rat prođe, opasnost od islamista će i dalje biti velika", rekao je Fernana i dodao da će centralni zadatak u novoj Libiji biti zaštita civila od te opasnosti.

Upitan da li je došlo do porasta kriminala pošto je libijska prelazna vlada podelila oružje stanovnicima gradova koje kontroliše, pukovnika kaže da je naprotiv, stopa kriminala od početka revolucije opala za 80 odsto.

"Situacija je pod kontrolom, jer smo u tesnim kontaktima sa plemenima u regionu. Do sada, koliko mi znamo, nije bilo ni zloupotrebe oružja ni pljačkanja napuštenih kuća", rekao je Fernana pod čijom kontrolom je područje planinskog lanca Nafuza, Tripoli i teritorije između glavnog grada i Tunisa.

Prema njegovim rečima, Gadafi je godinama pokušavao da zatruje odnose Arapa i Berbera u području Nafuze, ali danas se oni bore rame uz rame kako bi ga svrgnuli sa vlasti.

"Osim toga, neka arapska plemena iz regiona Nafuza uvek su imala bolje odnose sa Berberima nego sa susednim arapskim klanovima. Danas se Arapi i Berberi bore zajedno na frontu. Među njima nema problema", tvrdi pukovnik Fernana.

On kaže da su u kontaktu sa privremenim savetom pobunjenika u Bengaziju putem satelitskih telefona jer fiksna mreža ne radi, ali da je procedura sa zahtevima da NATO bombarduje pozicije koji oni napadaju "nažalost spora, kao i sve što se organizuje u Bengaziju."

"Ovde na zapadu bi radije sve direktno dogovarali sa NATO", kaže on i dodaje da su čak napravili i avionsku pistu u blizini grada Džadua.

Pobunjenici ne znaju za francusko oružje

Do sada su je testirali samo jednom, isprobao je jedan prazan teretni avion, ali još nisu dobili nikakve pošiljke iz Bengazija, tvrdi pukovnik Fernana, koji i za vesti da Francuzi pobunjenicima bacaju oružje iz vazduha kaže da nisu tačne, barem kad je njegov region u pitanju.

"Često razgovaram sa vođama pobunjeničkih saveta i do sada nisam čuo ni za jedan slučaj da su nam bacali oružje iz vazduha. Po tome vidite da se ovde vodi i rat informacija", rekao je on. 

Libijska mornarica presrela je i zarobila dva broda nakrcana katarskim oružjem, namenjenim pobunjenicima u okolini Tripolija, koji se, navodno, spremaju za veliki ustanak i svrgavanje režima Moamera Gadafija.

"Pošto su Francuzi padobranima doturali oružje pobunjenicima, sada smo svedoci isporuka morskim putem... Osuđujemo ovakav potez, jer za cilj ima izazivanje sukoba među Libijcima i haos u državi", rekao je zamenik libijskog ministra spoljnih poslova Kaled Kaim.

Kako navode vojni analitičari, ova zaplena oružja predstavlja prilično ubedljiv dokaz teze da NATO pokušava da ohrabri ustanak u Tripoliju i na taj način prekine sukob, koji bi mogao potrajati još mesecima, pošto pobunjenici ne uspevaju da iskoriste prednost koju im daju vazdušni udari NATO-a.

Takav pristup doveo je i do priličnog razmimoilaženja koncepata unutar NATO-a, jer se Francuska ne slaže sa idejom da se konstatnim bombardovanjem ubrza urušavanje Gadafijevog režima, već je, kako se čini, na svoju ruku doturala oružje pobunjenicima u pokušaju da ih ohrabri da pokrenu ofanzivu na Tripoli.

U seriji francuskih pošiljki, tvrde zapadni izvori, bilo je i lakih tenkova i drugih oklopnih vozila, što predstavlja prilično ubedljiv dokaz o budućim ambicijama Pariza u toj državi, jer su London i Vašington odbacili svaku pomisao o naoružavanju ustanika, strahujući da bi se njihova pomoć mogla naći u rukama lokalnih sledbenika Al Kaide.

POVEZANE VESTI

Utorak 05.07.2011. 19:49
Neka krenu! Gadafi ce ih "toplo" docekati! NAPRED PUKOVNICE!!!
Utorak 05.07.2011. 18:54
Ovoliko laži, dezinformacija i propagande u tako malo teksta, dugo dugo nisam vidio..Ne trebam više reći.
Utorak 05.07.2011. 19:49
Šta da kaže siromah kada je pogazio oficirsku zakletvu i prešao na stranu stranih plaćenika protiv sopstvenog naroda i legalne vlasti. Ono što svakako zna je da Berberi ne mogu očima da vide strance. Njima su Talijani napravili pokolj od 1928 do 1932 su pobili preko 50.000 Berbera, skoro su ih iskorenili. Sada im samo trebaju opet strani kolonizatori i to još da ih sami dovedu na vlast.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online