Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Nedelja 03.07.2011.
21:38
Srna A

Junker: Suverenitet Grčke biće ograničen

Suverenitet Grčke biće limitiran i pod velikim pritiskom, slično kao u slučaju prodaje firmi nekadašnje Istočne Nemačke tokom 1990-tih nakon pada komunizma, rekao je predsedavajući Evrogrupe Žan-Klod Junker.

Junker je u intervjuu za nemački magazin "Fokus" rekao da će Grčkoj za naredni talas privatizacije trebati rešenje po modelu nemačke agencije "Trojhand", izražavajući optimizam da će mere dogovorene sa Atinom pomoći da se reše problemi zemlje.

Žan-Klod Junker

On je u intervjuu nakon što su ministri finansija evrozone odobrili tranšu od 12 milijardi evra Grčkoj rekao da su timovi eksperata evrozone već krenuli za Grčku.

Grčki parlament je izglasao je u četvrtak formiranje agencije za privatizaciju u okviru mera štednje u skladu sa dogovorom sa EU i MMF.

"Trojhand" napravio ostavio milijarde dolara duga

 

Nekada najveća svetska holding kompanija "Trojhand" trebalo je da rasproda državnu imovinu Istočne Nemačke i ostvari profit, ali je "zatvorila knjige" sa velikim deficitom i nezadovoljstvom hiljada radnika koji su ostali bez posla.

 

Ova agencija rasprodala je 14.000 firmi Istočne Nemačke u periodu između 1990. i 1994. godine.

 

Četiri miliona Nemaca radilo je u kompanijama koje je pokrivala ova agencija 1990. godine, ali je na radnim mestima ostalo samo 1,5 miliona 1994. godine kada je agencija zatvorena.

 

Umesto da ostvari profit za sve Nemce Istočne Nemačke, što je i bio cilj, ona je napravila dug od 270 milijardi maraka ili 172 milijarde dolara.

Grci su veoma osetljivi na bilo kakvo ograničenje suvereniteta ili predloga da se neki strani "komesari" umešaju u rukovođenje zemljom.

"Niko ne može da vređa Grke, ali neko mora da im pomogne. Rekli su da su spremni da prihvate stručno mišljenje iz evrozone", rekao je Junker.

Junker smatra da Grčka može da prikupi više od 50 milijardi evra od prodaje državne imovine.

"Aktuelni paket mera, sa kojim se Atina saglasila, doneće rešenje problemu Grčke", rekao je Junker, dodajući da grčki sistem prikupljanja poreza nije sasvim funkcionalan.

Grčka sama proizvela krizu?

Prema njegovom mišljenju Grčka je u velikoj meri sama proizvela krizu. "Između 1999. i 2010. godine plate su porasle za 106,6 odsto što nije praćeno istim rastom privrede. "Politika rasta plata bila je potpuno van kontrole i nije se zasnivala na proizvodnji", rekao je on.

Atina mora da proda pet milijardi evra državne imovine samo ove godine ili rizikuje da ne ispuni ciljeve programa EU/MMF, koji bi mogli da prekinu finansiranje neophodno vladi i da se izbegne bankrot.

Rasprodaja državne imovine mogla bi imati gorak ukus za Grke koji već imaju probleme sa rastućom stopom nezaposlenosti dok se recesija nastavlja u treću godinu.

POVEZANE VESTI

Nedelja 03.07.2011. 21:48
Nažalost to je to kad nisi više gazda u svojoj kući drugi ti komanduje kako on hoće...
Nedelja 03.07.2011. 22:58
Oni su 1999 odbili prijem Grčke u Evrozonu i ostavili je na drahmi jer je bila ekonomski slaba. Onda su došli američki Goldman & Sachs i štelovali izveštaje, korumpirali po EU tako da su Grci 2001 ušli u evrozonu, svesni da će Centralna Banka EU morati da ih vadi zbog tga da očuva evro. Svesno su išli na lagodan život znajući da dug raste. Tu sada dolazi logika pokojnog trgovca oružjem Adnana Kašogija koji je trošio kao car dok nije uvukao banke u debeli minus. Kada su ga pitali novinari kako će sa tolikim dugom on je rekao da banke malim dužnicima plene imovinu, a velikima pomažu da uđu u sledeći posao ne bi li izvukli svoje pare. Tako se sada EU napinje oko Grka, ali slaba vajda.
Ponedeljak 04.07.2011. 00:01
Ima li boljeg primjera na kojem se Srpski narod može naučiti, a da ne doživi istu bezpovratno lošu sudbinu !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online