Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 16.06.2011.
04:47
Beta A

Kongresmeni tuže Obamu zbog Libije

Deset članova Predstavničkog doma američkog Kongresa iz obe partije podnelo je saveznom sudu tužbu protiv predsednika Baraka Obame zbog preduzimanja vojne akcije u Libiji bez odobrenja Kongresa.

Ah, tužba: Nijedan predsednik SAD-a koji je kršio Ustav nikada nije "ozbiljnije" odgovarao, pa neće valjda ni jedan Barak Obama, dobitnik Nobela za mir...
 

U tužbi se navodi da je predsednik SAD prekršio ustav zaobilazeći Kongres. Tužba je usledila pošto su već nekoliko nedelja članovi Kongresa iz obe stranke sve više instistirali na tome da Obama objasni svoje akcije u Libiji.


Bela kuća: Ratujemo po zakonu

Bela kuća je danas predala Kongresu pravnu analizu u kojoj se pokazuje da je predsednik delovao s punim ovlašćenjem u skladu sa ustavom i sa zakonom, kada je počeo vojnu operaciju u Libiji, i da ima pravna ovlašćenja da nastavi američko učestvovanje u NATO operaciji u Libiji i bez odobrenja zakonodavaca.


Kao odgovor članovima Kongresa, Bela kuća je predala izveštaj od 30 strana u kome se detaljno iznose ciljevi misije u Libiji. To je odgovor na rezoluciju usvojenu u Predstavničkom domu 3. juna u kojoj se traži od predsednika da u roku od 14 dana predstavi detaljan izveštaj o ovoj vojnoj intervenciji.


"Misija je uspela"

Prema navodima portparola Bele kuće Džeja Karnija, taj dokument će pokazati "uspeh" misije čiji je cilj da se zaštite libijski civili.


Dva vodeća pravnika Obamine admnistracije su u svojoj argumentaciji istakli da američke snage nisu učestvovale u "neprijateljlstvima" barem od 7. aprila kada je NATO preuzeo vodeću ulogu u održavanju zone zabrane leta u Libiji, a SAD su preuzele ulogu podrške. 

Predsednici SAD ne mare za Ustav

Prema američkom Ustavu, Kongres je taj koji ima prava da proglasi rat, ali brojni američki predsednici su izbegli da traže odobrenje od članova Kongresa. Slična tužba je 1999. godine podneta protiv tadašnjeg predsednika Bila Klintona, kome je na teret stavljeno kršenje ustava zbog vazdušnih napada na Srbiju. Sud je odbacio tu tužbu.

Zakonom iz 1973. godine zahteva se svaka američka vojna akcija koju prethodno nije odobrio Kongres, mora biti zaustavljena 60 dana pošto ga predsednik prvi put o njoj obavesti, što je isteklo još 20. maja, ili da vrati trupe kući u narednih 30 dana, što ističe ovog vikenda.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 16.06.2011. 05:39
Dobro jutro SAD! Zar je moguce da se nadje neko , koji se budi? Nadam se da ce Kongres konacno naci resenje da zaustavi ovu vostanu figuru!!! GOOD MORNING USA!!!!!! TIME TO GET UP!!
Četvrtak 16.06.2011. 08:37
Ajde...valjda će i amerikancima donekle postati jasno da zli talog koji upravlja predsjednikom ima neograničenu moć u americi i baš ih briga za kongres. Ali veća je mogućnost da neće. Ipak se ne treba previše pouzdati u američku pamet...Kako god, Obama je pravi ponos Nobelove nagrade za mir.
Četvrtak 16.06.2011. 07:20
Vijetnam;branili od komunizma, Avganistan;ciste od terorizma,Srbija;uteruju demokratiju,Irak;ciste od oruzja za masovno unistavanje,Libija;brane civile......Ko je sledeci......?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online