Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 06.06.2011.
20:34
Vestionline A

Jedini spas za Grčku je da proda imovinu

Finansijski oslabljena Grčka može da vrati dugove ukoliko proda milijarde evra vrednu državnu imovinu i sprovede planove za budžetska kresanja, izjavio je danas član izvršnog odbora Evropska centralne banke Lorenco Bini Smagi.

Bini Smagi je u govoru u Berlinu, koji je objavljen na vebsajtu ECB, ukazao da je Grčka, sa dugom od 330 milijardi evra (485 milijardi dolara) i imovinom koja se može prodati, vrednom 300 milijardi evra (435 milijardi dolara) "solventna u onoj meri u kojoj je voljna da proda deo te imovine".

On je rekao da Grčka treba da pokaže volju da to učini, kao i odlučnost da smanji budžetski deficit, što zahteva odustajanje od odluka iz protekle decenije koje se tiču potrošnje, prenela je agencija AP.

Grci nezadovoljni merama štednje

"Ključno pitanje je da li su vlada Grčke i grčki narod voljni da sprovedu te mere", predočio je Bini Smagi.

Grčka je obećala da će pribaviti 50 milijardi evra (72,5 milijardi dolara) putem sprovođenja ambicioznog programa privatizacije do 2015, uključujući prodaju regionalnih aerodroma i državnih kompanija i korišćenje državnog zemljišta i objekata koji stoje uglavnom prazni još od Olimpijskih igara u Atini 2004.

Taj plan ne odobravaju javnost i radnički sindikati, naročito zato što dolazi u vreme kada je cena mnogih od tih aktiva niska zbog recesije. Vlada Grčke insistira na tome da neće sprovoditi širi program prodaje nekretnina, već da planira da novac pribavi od lizinga projekata.

Mnogi ekonomisti, međutim, pesimističnije procenjuju situaciju u Grčkoj od Bini Smagija, ukazujući da je grčki dug suviše veliki da bi mogao biti otplaćen i da će morati da se smanji putem reprogramiranja, sem ukoliko ostale članice zone evra budu voljne da finansiraju nova spasavanja Grčke.

Zvaničnici evrozone se protive reprogramiranju kao rešenju, ali izražavaju mogućnost da vlasnici obveznica preuzmu na sebe deo opterećenja za rešavanje grčkih dužničkih problema, možda dobrovoljnim pristajanjem da im bude vraćeno manje od stvarnog duga.

Bini Smagi je, međutim, rekao da bi to bilo još gore po Grčku i ukazao da ta zemlja mora da se pridržava planova za smanjenje budžetskog deficita.

Zvaničnici evrozone rade na mogućem drugom planu za spasavanje Grčke, posle prošlogodišnjeg paketa vrednog 110 milijardi evra (159 milijardi dolara), koji je odobrilo 16 ostalih članica zone evra, kao i Međunarodni monetarni fond. On, međutim, nije uspeo da povrati finansijsko zdravlje te zemlje.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 06.06.2011. 21:07
I što je tu čudno ili novo? Pa to je Hrvatska napravila..Jedino što je ostalo je HŽ, HP i još par firmi..Sve ostalo je u rukama stranaca. Još jedino nismo počeli prodavati zrak i vodu..
Ponedeljak 06.06.2011. 21:24
Pa i to je deo globalnog plana.. K. Kažu i da je kompletna ekonomska kriza namerno izazvana da bi pomogla ovaj globalni projekat.. Kod nas se krije kolkiki nam je spoljni dug a on je enorman.. Ova naša bagra samo pozajmljuje pare, koje naravno troši da bi opstala na vlasti..
Utorak 07.06.2011. 07:55
Продали су већ Атос нажалост... Ускоро ће уместо Хиландара стајати неки немачки хотел.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online