Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Sreda 01.06.2011.
13:30 >> 14:38h
Beta A

Bramerc: Hvala Srbiji za hapšenje Mladića

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc zahvalio je danas Srbiji za hapšenje bivšeg komandanta Vojske RS Ratka Mladića. "Zahvaljujem predsedniku Borisu Tadiću, Savetu za nacionalnu bezbednost, operativnim službama i akcionom timu", rekao je Bramerc na konferneciji za novinare u Hagu.

Bramerc je rekao je da je Hag zadovoljan što su vlasti Srbije uhapsile Ratka Mladića i pozvao ih da bez odlaganja predaju i poslednjeg optuženog Gorana Hadžića.

Serž Bramerc: Srbijo, samo tako nastavi

"Poslednjih nekoliko meseci bili smo sve kritičniji prema Srbiji, tražili smo napredak. Danas smo zadovoljni što su srpske vlasti uhapsile Ratka Mladića i očekujemo da vidimo, bez daljeg odlaganja, da dođe do hapšenja Gorana Hadžića", rekao je Bramerc i pozvao vlasti u Beogradu da u tu svrhu nastave da "primenjuju unapređenja" u operativnom planu koja su dovela do hapšenja Mladića.

Bramerc je ponovio da neće menjati izveštaj o saradnji država regiona, koji je pre nekoliko nedelja poslao Savetu bezbednosti UN u Njujorku, ali i napomenuo da će u svom obraćanju u pozitivnom smislu spomenuti saradnju Srbije i Mladićevo hapšenje kao značajan događaj kojim je "Srbija ispunila jednu od svojih najvažnijih međunarodnih obaveza".

Bramerc je izjavio da "nema nameru" da optužnicu protiv Mladića dopunjuje optužbama za događaje u Hrvatskoj, odnosno u selu Škabrnja.

Na pitanje da li je mogućnost spajanja postupaka protiv Mladića i nekadašnjeg predsednika RS Radovana Karadžića, Bramerc je odgovorio da je to "teoretski moguće".

"Kada je 2008. uhapšen Karadžić, svi smo se nadali da će ubrzo uslediti i hapšenje Mladića. Za javnost bi bilo značajno da ih vidi zajedno na suđenju. Postupke je moguće spojiti i delimično, ali o tome još nije donešena odluka", kaže Bramerc.

On je saopštio da je operativna optužnica, o kojoj će se Mladić izjasniti u petak, 3. juna, jutros predata.

Poštovati Mladićeva prava

Bramerc je rekao da je teško predvideti dužinu suđenja Mladiću, ali je istakao da se prava optuženog moraju poštovati. "Očekujemo pravedno suđenje i primenu lekcija koje smo u toku rada Tribunala naučili. Hoćemo najbolje moguće suđenje, pod najboljim uslovima", istakao je Bramerc.

Komentarišući značaj hapšenja generala Mladića, Bramerc je istakao da je za Tribunal ono značajno "zbog uspešnog ispunjenja mandata", a za međunarodnu zajednicu zato što to "predstavlja potvrdu da niko ne može da računa na nekažnjivost".

Vestervele pozdravio izručenje Mladića

 

Šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele pozdravio je izručenje Haškom tribunalu uhapšenog Ratka Mladića, optuženog za ratne zločine.

 

''To je jedan jak signal za naraslu snagu međunarodnog prava, da taj osumnjičeni ratni zločinac mora da odgovara pred nadležnim međunarodnim sudom'', rekao je Vestervele, navodi se u saopštenju Ministarstva inostranih poslova u Berlinu.

 

Šef nemačke diplomatije je, tokom posete Australiji, kako je saopštlo Ministarstvo, ocenio da je to, takođe, satisfakcija, iako kasna, za žrtve zločina za koje Mladić mora odgovarati.

 

Vestervele je, kada je Mladić uhapšen, pozdravio njegovo hapšenje, ocenviši to kao veoma dobru vest za pravdu u Evropi i znak da Srbija ispunjava dugogodišnje zahteve Evropske unije.

 

''Srbija ima jednu potpuno jasnu evropsku perspektivu'', preneo je Vestervele stav nemačke vlade. Hapšenjem Mladića, smatra Vestervele, stvara se osnova za mirnu budućnost ukupnog balkanskog regiona.

POVEZANE VESTI

Sreda 01.06.2011. 14:00
DJUKELOOOO
Sreda 01.06.2011. 13:40
Nacisti treba da se zahvale Tadicu Judi, a ne Srbiji. On nije Srbija, on je smrad, smrdljivi, kome tragovi smrde.
Sreda 01.06.2011. 16:45
Srbija nije prava adresa za tvoju zahvalnicu!!! Zahvali se onom dedinjskom olosu, drzavnim i nacionalnim izdajnicima, gnjido jedna odvratna!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online