Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 28.05.2011.
04:46
A

Klinton: Mladićem zatvoreno poglavlje sukoba

Bivši američki predsednik Bil Klinton ocenio je da će hapšenje Ratka Mladića omogućiti da se zatvori još jedno poglavlje sukoba u Bosni i Hercegovini.

Zatvoreno poglavlje sukoba u BiH: Bil Klinton

Hvatanje Mladića omogućiće narodu u Bosni da zatvori još jedno poglavlje jednog od najužasnijih sukoba našeg vremena”, navodi se u saopštenju koje je objavila Klintonova fondacija.

Klinton je takođe pohvalio predsednika Srbije Borisa Tadića i srpske vlasti zbog hapšenja Mladića, koje je, kako je naveo, odlučujući korak ka otvaranju vrata Evropske unije Srbiji.

“Kao vojni komandant koji je sistematski sprovodio brutalne zločine i masovna ubijanja, Mladić će konačno odgovarati - pred Bosnom i svetom”, saopštio je Klinton, prenosi Rojters.

Zadovoljni i u Beloj kući

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Tom Kantrimen ocenio je da je hapšenje Mladića "veliki dan za Srbiju i sve zemlje regiona".

On je čestitao srpskoj vladi i profesionalcima u ministarstvima i srpskim agencijama na velikom postignuću, uz ocenu da hapšenje može da mnogo da doprinese

Bela kuća pozdravlja hapšenje Mladića

pomirenju naroda na Balkanu.

Važno je da ljudi znaju da su pojedinci odgovorni za ratne zločine a ne ceo narod, kazao je Kantimen.

"Srbija je uradila pravu stvar, i legalno i moralno, i to je veoma važan korak ka EU", rekao je visoki američki zvaničnik.

Na pitanje kako SAD gledaju na to što su brojni visoki evropski funkcioneri pa i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo u više navrata rekli da priznavanje nezavisnosti Kosova nije preduslov za priključenje Srbije Uniji, Kantrimen kaže: "Naravno, o uslovima za članstvo u EU se odlučuje u Briselu, a ne u Vašingtonu i to su tehnički i politički uslovi".

Hapšenje je pozdravila i zvaničnica Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Liz Šervud Rendal. Ona je izjavila je Srbija sada može da preduzme dalje korake ka članstvu u EU, pošto ju je dosad blokirala činjenica da je taj haški begunac bio na slobodi.


“Tadić heroj“

Britnaski ekspert za Balkan Miša Gleni ocenio je da je predsednik Tadić istinski heroj

Heroj Miše Glenija

hapšenja Mladića čime je Srbiju i Balkan uveo u novu eru u kojoj su saradnja i pomirenje realna mogućnost.

Izuzetan poznavalac prilika na Balkanu, koji je to pretočio u tri knjige o regionu, Gleni smatra da je Tadić imao političku računicu za hapšenje Mladića kako bi odblokirao put Srbije ka EU.

Ona je ipak, po njegovoj oceni, bila sekundarna u odnosu na moralnu dimenziju hapšenja.

U tekstu objavljenom na internet portalu CNN-a, on je podsetio na Tadićevo poklonjnje žrtvama u Srebrenici i izvinjenje za taj i zločine u Hrvatskoj, ocenivši da su ti njegovi "dramatični gestovi" imali ključnu ulogu u stvaranju atmosfere međusobne tolerancije na Balkanu.

Uz ocenu da je hapšenjm Mladića uklonjena važna prepreka na putu Srbije ka EU, Gleni ukazuje da je pitanje Kosova težak izazov. On smatra da bi priznanje nezavisnosti Kosova za Tadića bilo ravno političkom samoubistvu.

POVEZANE VESTI

Subota 28.05.2011. 06:38
Da je pravednog suda k'o sto nije, ti si kandidat broj 1 kome bi trebalo da se sudi: 1. jer si pomogao balijama i ustasama da se naoruzaju dok je embargo bio na snazi; 2. jer si naredio bombardovanje Srbije 1999 i direktni ubica na hiljade civila; 3. jer si inicijator i direktni pomagac etnickog ciscenje KiM 4. jer si mrzak da ne das gledati u sebe...polutrula i lagano raspadajuca spodobo (ima pravde, crkavas na minute)
Subota 28.05.2011. 09:17
Lepo Bili kaže za kandidaturu odlučuje Brisel i postoje tehnički i politički uslovi. Dakle heroj Tadić hapšenjem Mladića sada prelazi na domaći teren. Da vidimo kako stojimo sa rezolucijom EU od 19 januara i rasformiranjem paralelenih srpskih organa na Kosmetu. Kada počnu da ga šibaju ima sve penu da baca samo da ispuni tehničke i političke uslove. Proklinjaće dan kada se sa njima uhvatio u kolo. Mladića su dobili zbog kukavičkih Holanđana, a Kosmet će dobiti zbog američkih lobista. I šta onda kada pukne EU bajka ? Misle li šareni o tome kada ih narod počne juriti kao oni generala Mladića.
Subota 28.05.2011. 10:33
Jok Bili, to sta rece ce da bude kad se osude svi Hrvati, Muslimani i Albanci, a mi lepo podelimo zemlje po etnickim linijama uvazavajuci sve aspekte. Ti jos malo da se poslikas pre nego te djavo uzme sebi kao i Holbruka.Jos samo da vam se pridruzi ruzna Medlinka. Posle mogu zajednicki spomenik za slobodu anarhije da vam grade i Albanci i Bosnjaci.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online