Subota 28.05.2011.
04:46

Klinton: Mladićem zatvoreno poglavlje sukoba

Zatvoreno poglavlje sukoba u BiH: Bil Klinton

Hvatanje Mladića omogućiće narodu u Bosni da zatvori još jedno poglavlje jednog od najužasnijih sukoba našeg vremena”, navodi se u saopštenju koje je objavila Klintonova fondacija.

Klinton je takođe pohvalio predsednika Srbije Borisa Tadića i srpske vlasti zbog hapšenja Mladića, koje je, kako je naveo, odlučujući korak ka otvaranju vrata Evropske unije Srbiji.

“Kao vojni komandant koji je sistematski sprovodio brutalne zločine i masovna ubijanja, Mladić će konačno odgovarati - pred Bosnom i svetom”, saopštio je Klinton, prenosi Rojters.

Zadovoljni i u Beloj kući

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Tom Kantrimen ocenio je da je hapšenje Mladića "veliki dan za Srbiju i sve zemlje regiona".

On je čestitao srpskoj vladi i profesionalcima u ministarstvima i srpskim agencijama na velikom postignuću, uz ocenu da hapšenje može da mnogo da doprinese

Bela kuća pozdravlja hapšenje Mladića

pomirenju naroda na Balkanu.

Važno je da ljudi znaju da su pojedinci odgovorni za ratne zločine a ne ceo narod, kazao je Kantimen.

"Srbija je uradila pravu stvar, i legalno i moralno, i to je veoma važan korak ka EU", rekao je visoki američki zvaničnik.

Na pitanje kako SAD gledaju na to što su brojni visoki evropski funkcioneri pa i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo u više navrata rekli da priznavanje nezavisnosti Kosova nije preduslov za priključenje Srbije Uniji, Kantrimen kaže: "Naravno, o uslovima za članstvo u EU se odlučuje u Briselu, a ne u Vašingtonu i to su tehnički i politički uslovi".

Hapšenje je pozdravila i zvaničnica Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Liz Šervud Rendal. Ona je izjavila je Srbija sada može da preduzme dalje korake ka članstvu u EU, pošto ju je dosad blokirala činjenica da je taj haški begunac bio na slobodi.


“Tadić heroj“

Britnaski ekspert za Balkan Miša Gleni ocenio je da je predsednik Tadić istinski heroj

Heroj Miše Glenija

hapšenja Mladića čime je Srbiju i Balkan uveo u novu eru u kojoj su saradnja i pomirenje realna mogućnost.

Izuzetan poznavalac prilika na Balkanu, koji je to pretočio u tri knjige o regionu, Gleni smatra da je Tadić imao političku računicu za hapšenje Mladića kako bi odblokirao put Srbije ka EU.

Ona je ipak, po njegovoj oceni, bila sekundarna u odnosu na moralnu dimenziju hapšenja.

U tekstu objavljenom na internet portalu CNN-a, on je podsetio na Tadićevo poklonjnje žrtvama u Srebrenici i izvinjenje za taj i zločine u Hrvatskoj, ocenivši da su ti njegovi "dramatični gestovi" imali ključnu ulogu u stvaranju atmosfere međusobne tolerancije na Balkanu.

Uz ocenu da je hapšenjm Mladića uklonjena važna prepreka na putu Srbije ka EU, Gleni ukazuje da je pitanje Kosova težak izazov. On smatra da bi priznanje nezavisnosti Kosova za Tadića bilo ravno političkom samoubistvu.

2024 © - Vesti online