Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Nedelja 22.05.2011.
22:38
Beta, Srna A

Obama zapretio Izraelu izolacijom

Predsednik SAD Barak Obama upozorio je danas američki proizraelski lobi da će se jevrejska država suočiti sa sve većom izolacijom u međunarodnoj zajednici ako ne bude uverljivog bliskoistočnog mirovnog sporazuma. Izraelski premijer je odbacio tvrdnje da je došlo do krize u odnosima sa američkim predsednikom.

Obama na sastanku sa Američko-izraelskim odborom

Obama je nastojao da odbrani svoj stav iz govora u četvrtak o Bliskom istoku da granice buduće palestinske države budu zasnovane na granicama iz 1967. godine, ali i naveo da se može razgovarati o razmeni teritorija.

Nekoliko časova pred polazak na evropsku turneju, Obama je rekao Američko- izraelskom odboru da granice o kojima je govorio u četvrtak odražavaju stavove SAD još od vremena predsednika Bila Klintona.

"U četvrtak sam rekao javno ono što se dugo privatno priznavalo. Uradio sam to zato što ne možemo da priuštimo još jednu deceniju ili još dve decenije ili još tri decenije da dođemo do mira", rekao je Obama danas u Vašingtonu.

Obama je ponovio da bi Izrael trebalo da se povuče s palestinskih teritorija, ali da bi Palestinci trebalo da preuzmu odgovornost za bezbednost.

"Po definiciji, to znači da će same strane - Izraelci i Palestinci - pregovarati o granici različitoj od one koja je postojala 4. juna 1967", rekao je Obama. To je bila granica pre nego što je Izrael zauzeo Zapadnu obalu, pojas Gaze i Istočni Jerusalim.

On je naveo da je to dobro poznata formula za sve koji su generacijama radili na bliskoistočnom problemu. Naglašavajući da granice treba da budu zasnovane na onima iz 1967, zajedno sa zamenom teritorija uz saglasnost obe strane, Obama je rekao da podrška SAD dugoročnoj bezbednosti Izraela nikada neće popustiti. 

Američki predsednik je ukazao i da će nastojanje u međunarodnoj zajednici da se Izrael izoluje nastaviti da dobija na snazi u odsustvu uverljivog mirnovnog procesa.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je posle susreta s Obamom u petak rekao da se ideja o granicama iz 1967. ne može braniti i odbacio taj predlog. Međtim, Netanjahu je danas rekao da će sarađivati sa Obamom u cilju obnove mirovnih pregovora sa Palestincima.

"Ja kao i predsednik Obama želim da promovišem mir i cenim njegove napore radi postizanja tog cilja. Rešen sam da radim sa Obamom kako bi se našli načini obnove mirovnih pregovora sa Palestincima", rekao je Netanjahu u saopštenju.

Izraelski premijer je odbacio tvrdnje da je došlo do krize u odnosima sa američkim predsednikom.

"Vesti o nesporazumima i sukobima su preuveličani", rekao je Netanjahu, posle otvorenog neslaganja sa predlogom američkog predsednika o formiranju palestinske države unutar granica iz 1967. godine.

On je dodao da je tačno da postoje neke razlike u stavovima, ali da je to normalno među prijateljima.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 23.05.2011. 07:42
Ovaj iz plemena LUO mogao bi lako završiti kao KENNEDY
Nedelja 22.05.2011. 23:00
Ljudi zivi bili pa videli: Ali Obama ce i Siptare da zezne kao Izraelce! Jes da mrzim Ameriku ali ja imam osecaj da ce on da se okrene na pravu stranu!!!
Ponedeljak 23.05.2011. 09:59
ne verujem muslimanima,oni su patoloski lazovi tako da mi je itekako jasna pozicija Izreala,biti okruzen tolikim muslimanskim drzavama nije lako.Pogledajte Kosovo a zamislite da ih ima svuda oko nas.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online