Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 18.07.2014.
17:20
Beta A

Netanijahu: Izrael spreman za ofanzivu protiv Hamasa

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu kaže da je naredio vojsci da se pripremi za "značajno proširenje" svoje kopnene ofanzive protiv militantnog palestinskog pokreta Hamas u Pojasu Gaze.

Netanijahu je rekao da je izraelska vojska dobila uputstvo da razori Hamasovu mrežu tunela, što ne bi mogla da uradi "samo iz vazduha".

Naredio sam vojsci da se pripremi za "značajno proširenje" svoje kopnene ofanzive protiv Hamasa u Pojasu Gaze: Izraelski premijer Benjamin Netanijahu
 

Izraelski tenkovi i vojnici ušli su u Pojas Gaze nakon desetodnevne vojne kampanje koja ni sa 2.000 vazdušnih udara nije uspela da zaustavi neprekidne raketne napade Hamasa na gradove širom Izraela.

Ova zemlja je intenzivirala vojnu kampanju nakon što je islamistička militantna grupa, koja drži vlast u Gazi, odbila da prihvati sporazum o primirju sa Izraelom kakav je ponudio Egipat.

Prva izraelska vojna žrtva u kopnenoj operaciji u Gazi

Izrael je oglasio svoju prvu žrtvu otkako je pokrenuo kopnenu ofanzivu na Pojas Gaze - jedan vojnik je poginuo tokom teških borbi u enklavi koja je pod upravom militantnog palestinskog pokreta Hamas. Izraelska armija je saopštila da je vojnik ubijen na severu Pojasa Gaze, ali da okolnosti njegove smrti još nisu poznate.

U sukobima sa Hamasom bilo i civilnih žrtava
 

U saopštenju se navodi da je vojska ubila 14 palestinskih boraca u brojnim razmenama vatre.

Izraelski vojnici su napali lansirne rampe za rakete, tunele i više od stotinu drugih meta.

Otkako su borbe počele prošle sedmice, na Izrael je udarilo više od 1.500 raketa. Izraelski avioni napali su više od 2.000 meta u Pojasu Gaze.

Jevrejska država je intenzivirala svoju jedanaestodnevnu vojnu kampanju protiv Hamasovih lidera time što je pokrenula kopnenu ofanzivu na Pojas Gaze. Akcija je usledila posle neprestanih raketnih napada iz Gaze na gradove u unutrašnjosti Izraela, a naročito nakon što je Hamas odbacio egipatski plan o prekidu vatre koji je bio predložen ove sedmice.

SAD: Izrael nije učnio dovoljno da zaštiti civile

 

Vašington je optužio vlasti Izraela da nisu učinile sve što je bilo moguće kako bi se u sukobima sa Hamasom sprečile civilne žrtve. Stejt department je naveo da veliki broj civilnih žrtvava u izraelskoj ofanzivi pojasu Gaze izaziva "veliku žalost", ali istovremeno kritikovao i borce Hamasa koji i dalje ispaljuju rakete na Izrael.

 

Portparolka Stejt departmenta Džen Psaki rekla je da je pogibija četvorice dečaka na plaži u Gazi, od vazdušnog napada izraelske vojske, "užasna".

 

"Taj tragičan dogođaj jasno pokazuje da Izrael mora da preduzme sve neophodne mere da ispuni svoje standarde u zaštiti civila i spreči njihovo stradanje. Nastavićemo da to ukazujemo Izraelu", rekla je Psaki i dodala da u zaštiti civila može da bude učinjeno više.

 

Tokom deset dana bombardovanja pojasa Gaze poginulo je oko 300 Palestinaca.

POVEZANE VESTI

Petak 18.07.2014. 17:28
Padaju i nestaju avioni ratovi ubijanje na sve strane............NOVI SVETSKI POREDAK NAREDIJO.............LJUDI UBIJAJTE SE POTREBNI BILDERBERGU NIJESTE..........KAPITALISTI SAMO VOLE PARE DA ZGRABE I DA SMANJE POPULACIJU PLANETA..........NJIHOVA MASINA ZA UBIVANJE ZOVE SE NATO A MOZAK NJIHOVE OPERACIJE " JE DJAVO" NECOVJEK KOJEG NIKO NEPOZNAJE AL ZATO TRUJE SVAKOME ZNANJE..... OVO JE OPET NEKO AMERICKO SRANJE.........
Petak 18.07.2014. 18:24
Изреал се бори да што више има земљу.Изреал нико није напао и не жели.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online