Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 21.05.2011.
04:33
Vestionline A

Al Kaida planirala da otme tanker

Teroristička mreža Al Kaida je prošlog leta planirala da otme tanker pun nafte i digne ga u vazduh na nemuslimanskoj teritoriji, pokazuju dokumenta zaplenjena u akciji u Pakistanu, u kojoj je ubijen Osama bin Laden, navela je američka vlada.

Dokle je stigla Al Kaida u realizaciji planova?

U poverljivom dokumentu Federalnog istražnog biroa (FBI) i sekretarijata za unutrašnju bezbednost, u koji je agencija Asošijeted pres imala uvid, navodi se da bi cilj takve akcije bio da se pokrene ekonomska kriza na Zapadu.

Ističe se, međutim, da nije bilo nikakve konkretne pretnje po SAD, kao i da nije poznato da li je Al Kaida nastavila sa tim planovima.

Američke vladine agencije su, i pored toga, uputile upozorenje naftnim kompanijama.

Kako se precizira, Al Kaida je nastojala da dođe do informacija o veličini i konstrukciji tankera, sa namerom da u njega podmetne eksploziv i aktivira ga.

To ukazuje da je ta teroristička mreža prihvatila praksu somalskih pirata, koji su malim brodovima napadali i otimali trgovačke brodove duž obala istočne Afrike, da bi za njih tražili otkup.

Američke obavestajne službe su ranije bile ubeđene da Al Kaida planira napad brodićem punim eksploziva na neki tanker ili naftnu platformu. Zaplenjena dokumenata pokazuju da su teroristi procenili da bi im za to trebalo mnogo više eksploziva, odnosno da je lakše ako se eksploziv aktivira na samom tankeru.

Teroristi Al Kaide napali su u jemenskoj luci Aden brod američke mornarice, razarač "Kol" u oktobru 2000, koristeći se čamcem napunjenim eksplozivom. U tom napadu ubijeno je 17 američkih mornara.

POVEZANE VESTI

Subota 21.05.2011. 09:18
Pa ako njima tanker od milion barela pokrece krizu, zasto nisu dozvolili da Katar nastavi da pumpa Libijsku naftu na svoj tanker u Tobruku, nego su Britanci bombardovali naftovod, rezervoare i busotinu Sarir da sprece dalji utovar. Onda bi nafte bilo dovoljno ali je priblem sto bi novac uzeli vlasnici Al Dzazire, a ne britanska kruna. Kolju se kao hijene oko lesine.
Subota 21.05.2011. 12:52
Amerikanci su bili puno interesantniji kada su vise vremena provodili u svom dvoristu i uz pomoc holivuda snimali sve svoje fantazije i ne ostvarene snove(sletanje na mesec i sl.).zaplenili su materijala koji ce u narednih 5god. da zadovolji njihove potrebe za obmanjivanjem naroda,kao al kaida htela ovo,al kaida htela ono! Samo glupi veruju sta amerikanci kazu!
Subota 21.05.2011. 07:29
Америчке небулозе се настављају! Која је следећа, читајте сутра!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online