Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
19
Petak 20.05.2011.
05:07
A

Obama: CIlj SAD - demokratija na Bliskom istoku

Američki predsednik Barak Obama ocenio je da je posle arapskog proleća, kako su nazvani demokratski procesi započeti pre pola godine, okrenuta nova stanica američke diplomatije.

Predsednik SAD Barak Obama

Politika SAD će biti unapređenje reformi i demokratije širom regiona, rekao je Obama u govoru u Stejt departmentu, koji je najavljen kao početak resetovanja odnosa Vašingtona sa zemljama Srednjeg istoka i severne Afrike.

On je ukazao da od kako je postao predsednik, čini sve da preokrene spoljnu politiku SAD u tom regionu, gde je Amerika u poslednjoj deceniji vodila dva skupa rata, i podsetio da je nedavno terorističkoj mreži Al Kaida nanet krupan udarac.

Prema njegovim rečima, SAD sada imaju istorijsku mogućnost i odgovornost da podrže pravo naroda koji traže slobodu.

“Znamo da je naša budućnost povezana sa tim regionom, silama ekonomije i bezbednosti, istorije i vere“, rekao je Obama.

Dva predsednika su otišla sa vlasti, a mnogi će ih možda slediti, rekao je on i dodao da je sada prilika da se pokaže da Amerika više ceni dostojanstvo uličnog prodavca u Tunisu, nego sirovu moć diktatora.

Obama je podsetio da su SAD decenijama samo sledile svoje interese u regionu, kao što su borba protiv terorizma, sprečavanje širenja nuklearnog naoružanja, obezbeđenje slobodne trgovine, osiguranje bezbednosti, garantovanje bezbednosti Izraela i traženje puta za postizanje arapsko-izraelskog mira.

“Moramo priznati da ta strategija neće nahraniti prazne stomake“, ukazao je on.

Obama je najavio da SAD svoju podršku regionu započinju pomaganjem Tunisu i Egiptu.

Prema njegovim rečima, SAD će dati garancije za kredite od milijardu dolara, a da će oprostiti dug od još jedne milijarde, da bi ta sredstva bila upotrebljena za podršku otvaranju novih radnih mesta. Govoreći o Siriji, Obama je rekao da predsednik Bašar el Asad treba da vodi svoju zemlju ka demokratiji, ili da se skloni, što je njegovo najdirektnije upozorenje Damasku.

Govor predsednika Obame će na neki način biti značajan i po onome što u njemu nije pomenuo.

Iako je kritikovao autokratske režime širom Srednjeg istoka, Obama nije pomenuo najveću i najbogatiju među represivnim državama, američkog saveznika Saudijsku Arabiju. On, takođe, nije pominjao Jordan, Ujedinjene Arapske Emirate, a u govoru se jedva osvrnuo na Iran.

POVEZANE VESTI

Petak 20.05.2011. 06:36
Ja smatram da demokraciju treba dovesti u vasu zemlju, posto je NIKAD vidjeli niste. Vasa zemlja jednako je zla kao sto je bio treci rajh. Oni su provodili genocid nad nama Slavenima, a vi provodite nad citavim svijetom, ali na jos odvratniji nacin. Prokleo vas ljudski rod.
Nedelja 03.07.2011. 13:22
ebem ti prokletu ameriku.
Nedelja 03.07.2011. 14:01
smrt americkom imperijalizmu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online