Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 17.05.2011.
21:12
Vestionline A

Moskva pozvala Tripoli na obustavu sile protiv civila

Moskva je pozvala Tripoli da obustavi primenu sile protiv civila u Libiji, u okviru rezolucije Saveta bezbednosti UN, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov nakon razgovora sa libijskim predstavnicima u Moskvi.

Sergej Lavrov: Libija da poštuje rezolucije SB
 

Na konferenciji za novinare, Lavrov je rekao da su predstavnici Rusije razgovarali sa generalnim sekretarom Organizacije Islamski poziv, a da će u sredu razgovarati sa predstavnicima pobunjenika iz Bengazija.

"Jasno smo stavili do znanja libijskom rukovodstvu da je neophodno u potpunosti poštovati rezolucije Saveta bezbednosti UN, koje zahtevaju obustavu primene oružane sile protiv civila", kazao je Lavrov.

Naveo je da je Moskva, takođe, pozvala Tripoli da obezbedi isporuku humanitarne pomoći na teritoriji cele zemlje.

Po njegovim rečima, Moskva smatra da je neophodno da proces rešavanja konflikta u Libiji prate međunarodni posmatrači, čiji bi sastav bio prihvatljiv za sve strane.

Lavrov je kazao da su libijske vlasti obećale da će ispuniti zahteve iz rezolucija Saveta bezbednosti UN, ali i da očekuju analogne korake od pobunjenika, kao i obustavu bombardovanja NATO.

"Odgovor koji smo čuli se ne može oceniti kao negativan. Rečeno nam je da su u Tripoliju spremni da razmotre predloge iz mape puta Afričkog saveza i ispune zahteve iz rezolucije 1973 Saveza bezbednosti", naveo je Lavrov.

Po njegovim rečima, Moskva smatra da je osnovni zadatak sadašnje etape rešenja konflikta usaglašavanje rokova i uslova primirja, kada će nestati i razlozi za bombardovanje od strane NATO, "koje daleko prevazilazi okvire rezolucije Saveta bezbednosti".

"Primirje će dati čvrstu usnovu za početak nacionalnog dijaloga o budućnosti nove Libije", kazao je on, dodajući da je to zadatak kojim se bavi specijalni izaslanik generalnog sekretara UN za Libiju Abdulile Hatiba.

On je potvrdio da će u sredu predstavnici Moskve razgovarati sa predstavnicima pobunjenika iz Bengazija, "čim oni budu spremni", ali je ukazao da Rusija ne preuzima ulogu posrednika između vlade u Tripoliju i opozicije.

"Podržavamo posredničke napore UN i posredničku inicijativu Afričkg saveza", dodao je Lavrov.

POVEZANE VESTI

Utorak 17.05.2011. 21:20
kao da je srbija u pitanju. pominje civile ,a zeli da razgovara sa pobunjenicima. ruska posla. nikada se nece promeniti.
Utorak 17.05.2011. 21:20
Lavrov, ne budi smiješan niti se nemoj praviti blesav. Odrastao si, pametan čovjek koji zna što se događa. Znaš tko je tu agresor, a tko žrtva, što fašisti žele itd. Prekida vatre od strane fašista neće biti dok god ih se ne bombardira nuklearnim bombama. Sve ovo je čisto gubljenje vremena. Dok nato ne stavi šape na naftu nema prekida vatre.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online