Subota 29. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Utorak 17.05.2011.
16:03
Vestionline A

U Americi se nakotile lažne "foke"

Amerika je i dalje fasicinirana mornaričkim "fokama", koje su izvele operaciju u kojoj je ubijen lider Al Kaide Osama bin Laden, a mnogi sve teže odolevaju iskušenju da se javno predstave barem kao bivši članovi te specijalne jednice.

"Foke" postale novi idoli Amerikanaca (na kojima se zarađuje)

To nije nova pojava, ali je broj takvih slučajeva u porastu posle akcije uklanjanja američkog neprijatelja broj jedan. Neki već govore o "sil-maniji", izrazu skovanom prema engleskom nazivu te jedinice "nejvi sil".

Sve više Amerikanaca se izlaže programima fizičkih vežbi načinjenih po modelu obuke za pripadnike "foka", koja je jedna od najtežih među komandosima. Ovih dana svi izgleda maštaju o tome kako je to biti mornarička foka ili barem kako ličiti na njih.

Vežbajte kao "foka"

 

Bivši pripadnik "foka" Divajn osnovao je "Silfit" mnogo pre nacionalne euforije za "fokama" da bi pomogao pripadnicima mornarice, zainteresovanim da postanu komandosi, da se bolje fizički osposobe. Uskoro je, međutim, otkrio da čak i oni koji nikada to neće postati, mogu imati koristi od treninga. Programi koje on nudi idu od jednodnevnih napornih treninga, pa do jednomesečnog boravka u kampu, sa 10 sati obuke dnevno, sedam dana u nedelji. Polaznici kampa, takođe, pored svih tih napora, dnevno imaju manje od četiri sata sna, a program uključuje i odlazak u misiju, za koju su se potrudili da što više liči na stvarnu.

Izdavači kažu da ne mogu da dođu na red da naruče štampanje memoara biših pripadnika "foka", dok telefoni preko kojih se mogu kupiti majice sa insignijama te jednice neprestano zvone. Pored grba "foka", na tim majicama je natpis: "Kada nešto mora biti apsolutno i provereno uništeno preko noći, zovi mornaričke 'foke'".

Strahopoštovanje koje ta jednica sada izaziva učinilo je da se Fort Pirs, u Floridi, nađe na mapi turističkih destinacija. U tom gradiću se nalazi jedini muzej posvećen mornaričkim "fokama", pa su tamo zatrpani pozivima ljudi koji planiraju posetu. 

Ali ništa, osim naravno pridruživanja "fokama", ne daje tako ubedljiv utisak njihove čvrstine kao vežbe pod nadzorom bivših komandosa. Bivši pripadnik "foka" Mark Divajn kaže da je "Silfit", njegova firma za fitnes u južnoj Kaliforniji, zagušena pozivima posle ubistva Bin Ladena. On, međutim, primećuje da među pravim regrutima nije povećan broj onih zainteresovanih za mornaricu.

U međuvremenu, pored ovih otvorenih imitatora, primetna je poplava onih koji se i ne trude da oponašaju svoje idole, ali zato samouvereno tvrde da jesu ili da su nekada bili mornaričke "foke".

U Kaliforniji i Nevadi vlasti razmišljaju o uvođenju zakona koji bi kažnjavao takve izjave. U Koloradu, federalni sud treba da se izjasni o zakonu koji bi učinio kažnjivim lažne izjave o vojnoj službi, pošto je prošlog leta niža sudska instanca odlučila da se njime kriši ustavno pravo slobode govora.

Argument jedne strane je da se tim zakonom brani integritet vojske i štiti javnost od manipulacija, dok druga strana ističe da činjenica da je neka izjava lažna i uvredljiva ne znači da nije zaštićena prvim amandmanom ustava.

POVEZANE VESTI

Utorak 17.05.2011. 16:08
ima fora da se vidi jel' prava ili lazna foka....bacish loptu u vis....ako je foka docheka na nos ili krene da tapshe ta je prava....svi ostali su foliranti....
Utorak 17.05.2011. 21:58
nije dzaba uzrecica S..U KAO FOKE hahahahaha.....e tako i ovi dosadise vise
Utorak 17.05.2011. 20:48
Jel se lože amerke na kraljevske navy? TERORIZAM JE BOLEST POZOVITE DOKTORE JSO
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online