Četvrtak 23. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 11.05.2011.
17:12
Vestionline, Beta, Srna A

Fratini očekuje hapšenje Gadafija

Libijski vođa Moamer Gadafi može da se do kraja maja dogovori sa međunarodnom zajednicom o tome gde će se skloniti, a potom će Međunarodni krivični sud izdati nalog za njegovo hapšenje, izjavio je šef italijanske diplomatije Franko Fratini.

Fratini očekuje hapšenje Gadafija

"Ima zemalja koje su poslednjih nedelja izrazile spremnost da ga prime", rekao je Fratini za Radio Uno ne navodeći koje su to zemlje.

Gadafi legitiman cilj?


Italijanski ministar odbrane Injacio La Rusa tvrdi da je Gadafi legitimna meta ukoliko se nalazi unutar neke vojne baze.


"Vojni ciljevi se ne biraju po tome ko bi mogao biti unutra. Na primer, ako se radi o lokaciji sa koje se izdaju naredbe o napadu na civile onda je bombardovanje te lokacije legitimno", rekao je La Rusa.


Fratini, s druge strane, tvrdi da likvidacija Gadafija "nikada nije bila cilj međunarodne misije", već je cilj "zaštita civila" da bi se izbeglo "krvoproliće".

Međutim, dodao je Fratini, "jasno je da će biti mnogo teže postići neki dogovor sa pukovnikom i njegovom porodicom kada bude izdat međunarodni nalog za hapšenje".

Fratini je ocenio da bi nalog Međunarodnog krivičnog suda za hapšenje Gadafija trebalo da bude izdat "do kraja maja".

Prema italijanskom ministru, "mnogobrojni prebezi (iz Gadafijevog okruženja) pokazuju da je verovatno zaista došlo do preokreta" u tom sukobu.

Povodom činjenice da se Gadafi nije pojavio u javnosti već deset dana, Fratini je rekao da "nema nikakvu ideju o mestu gde bi on mogao da se nalazi".

Upitan o situaciji u Siriji i stavu međunarodne zajednice, Fratini je kazao da predsednik "(Bašar) al-Asad nije Gadafi" i da "još ima minimalan prostor za sprovođenje reformi".

Pobunjenici zauzeli aerodrom u Misrati?

Libijski pobunjenici zauzeli su aerodrom u Misrati, ključnom gradu na zapadu Libije, posle žestokih borbi sa libijskom vojskom, javljaju Frans pres i CNN.

Predstavnik pobunjenika Šamsidin Abdulmolah rekao je da je aerodrom pao u ruke "revolucionara" pošto su pobunjenici iz susednog Zlaitina uspeli da se pridruže saborcima u Misrati.

Abdulmolah je rekao i da je naftom bogat grad Džahara tokom noći pao u ruke opozicionih snaga i da je libijska vojska opkopljena u gradovima Avdžila i Džalu.

Frans pres javlja, pozivajući se na očevice, da je više raketa danas pogodilo istočni deo glavnog grada, Tripolija, ali za sada nema podataka o ciljevima tog napada.


Ban Ki Mun traži prekid nasilja

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun pozvao je libijske vlasti da prestanu da ubijaju civile i da okončaju sukobe u Misrati i širom zemlje, ocijenivši da je potrebno uspostaviti politički dijalog.

"Poručio sam libijskom premijeru da libijske vlasti moraju prestati da napadaju civile. Rekao sam da hitno treba pregovarati o prekidu vatre i zaista omogućiti da se mirnim putem reši konflikt", izjavio je Ban na konferenciji za novinare u Ženevi, govoreći o sinoćnjem telefonskom razgovoru sa libijskim premijerom Al Bagdadi Ali al Mahmudijem.

POVEZANE VESTI

Sreda 11.05.2011. 17:24
Naftom bogat grad pao u ruke pobunjenika a libijska vojska koja ih napada je opkoljena u dva grada. I Gadafi treba da prestane da napada civile. Ovi više ni ne misle šta govore, samo da se već jednom završi pa da počne "transparentna" privatizacija imovine države Libije.
Sreda 11.05.2011. 17:24
signore bolje Vi da uhapsite Berlusconija a COLONELA ne diraj ne cackaj ga.....zaboravio si da je Sigonela na Siciliji svega 500km od Egipta.....ZIVEO COLONELO I LIBIJSKI NAROD
Sreda 11.05.2011. 17:18
А Ђампаоло Ђулијани очекује земљотрес у Риму !! Да погађамо шта ће пре да се деси !!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online