Četvrtak 23. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Nedelja 08.05.2011.
20:13
Srna A

Pobunjenici se predaju Gadafiju

Libijska državna televizija javila je da se grupa pobunjenika u gradu Misrati predala vladinim snagama.

Televizija "Al-džamahirija" nije precizirila koliko se tačno pobunjenika predalo, dodajući da su neki od njih "snimili svoja priznanja", koja će televizija objaviti kasnije.

U međuvremenu, očevici kažu da se gusti stub dima vidi iznad Misrate nakon što je libijska vojska bombardovala rezervoare za gorivo, izazvavši veliki požar.

Pobunjenici se predaju Gadafijevijim snagama

Grad Misrata, koji se nalazi 200 kilometara istočno od Tripolija, u pobunjeničkim je rukama, ali je već dva meseca u okruženju Gadafijevih snaga.

Zbog straha od nestašice goriva pred benzinskim su pumpama formirani dugački redovi.

Pobunjenici su objavili da Gadafijeve snage bombarduju samo pune rezervoare goriva i da im je neko dojavio tačne koordinate.

Gadafijeve snage su usmerile svoje akcije i na grad Zliten, oko 30 kilometara zapadno od Misrate, a pobunjenici procenjuju da je moguća i kopnena ofanziva na taj grad.

Britanski avioni ciljali raketne bacače

U međuvremenu, britanski borbeni avioni "tornado" uništili su libijske raketne bacače i nosače raketa "skad" u Libiji, saopštilo je Ministarstvo odbrane, prenosi BBC.

Meta britanskih aviona bio je raketni sistem "FROG-7" sa dometom od 64 kilometra.

Britanski ministar odbrane Lajam Foks ocenio je da je akcija britanskih avio snaga bila veoma uspešna i da je ona primer kako su pojačani napadi na Gadafija.

"Nimalo ne sumnjam da je oružje koje smo uništili moglo biti korišćeno za ubijanje nevinih civila", rekao je Foks.

Zapadna koalicija nastavlja sa vazdušnim udarima

On je dodao da će britanska vojska nastaviti da uništava vojne ciljeve, uključujući tenkove, oklopna vozila i raketne bacače, jer su oni pretnja civilima.

"Međunarodna koalicija je odlučna da sprovede rezoluciju Saveta bezbednosti UN o zaštiti civila", rekao je Foks.

Rakete "skad" imaju domet od oko 320 kilometara i mogu da nose bojevu glavu tešku jednu tonu.

Prema rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1973, uspostavljena je zona zabrane leta iznad Libije koja je otvorila put vojnoj intervenciji protiv te zemlje, kako bi se sprečili napadi na civile.

NATO avioni izveli su više od 5.300 letova od uspostavljanja zone zabrane leta u martu.

POVEZANE VESTI

Nedelja 08.05.2011. 20:17
Zivjela Libija, zivio narod Libije! Zivjela libijska armija i Gadafi!
Nedelja 08.05.2011. 20:19
potrajace rat. na kraju ce NATO zlocinci morati da udju u libiju. i bice crveni pesak. gadafi se pokazao kao odlican takticar. pravi rat se tek ocekuje...
Nedelja 08.05.2011. 20:35
Formiraju se dugi redovi za gorivo ? Kakav je to krvavi rat gde stradaju nevini civili koje Gadafi ubija klaster granatama M120, a oni se vozikaju okolo? More, istina je kako je CIA javila goloruki su pokušali da doteraju na terminal onaj tanker iz Katara da prepumpaju naftu, već nekolko puta. Sada je Gadafiju dozlogrdilo da ih odbija od luke pa raspalio po rezervoarima i zbogom. Ovi odmah počeli da se predaju, znaju i oni da bez nafte ne trebaju nikome.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online