Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 04.05.2011.
23:44
Blic A

Indijanci besni: Bin Laden nije Džeronimo

Dok većina američke nacije likuje zbog ubistva Osame bin Ladena, reakcije mnogih američkih Indijanaca su drugačije: šok, nezadovoljstvo i povređenost, a uzrok ovakvih osećanja je činjenica da su "foke" američke mornarice Bin Ladena vodile pod šifrovanim imenom “Džeronimo”.

Iako Bela kuća sada tvrdi da je naziv "Džeronimo" korišćen samo kao ime misije hvatanja vođe Al Kaide, ali ne i za njega samog, iz jučerašnjeg pisanja "Njujork tajmsa" i snimka samog toka napada koji su pratili zvaničnici Bele kuće, jasno se može zaključiti da je šifrovano ime za Bin Ladena bilo "Džeronimo", navodi "Blic".

Nisu za poređenje: Osama Bin Laden i Džeronimo

“Ovo je još jedan pokušaj da se starosedeoci Amerike žigošu kao teroristi”, kaže tim povodom Paula Antoan iz Ružinog pupoljka, plemena Sijuksa iz Južna Dakote.

Na Fejsbuku i Tviteru, na svojim vebsajtovima, u lokalnim novinama i u bezbroj diskusija, foruma i okruglih stolova širom zemlje, američki Indijanci izražavaju svoju povređenost i zbunjenost činjenicom da je kao šifrovano ime misije za Bin Ladena odabrano upravo “Džeronimo”, ime vođe i ratnika Apača iz 19. veka koji je branio porodice i domove svog naroda od američkih vojnika koji su napadali kršeći prethodno potopisane sporazume.

Bio je hrabar, žestok i neustrašiv, a 1909. je umro kao zatvorenik, 23 godine nakon što se predao.

Apači traže izvinjenje

Pleme Apača zatražilo je izvinjenje od američke administracije zbog upotrebe Džeronimovog imena kao šifre za Bin Ladena.

"Drago nam je da su SAD bile uspešne u svojoj misiji protiv Bin Ladena, ali povezivanje imena Džeronimo sa međunarodnim teroristom samo održava kontinuitet starih stereotipa o Apačima", navodi se u pismu koji je predsedavajući saveta plemena Čirikahua Apača, koji sada žive u Oklahomi, uputio predsedniku Baraku Obami.

On je podsetio da su u 19. veku Apači i Džeronimo prikazivani kao divljaci.

"Takvo prikazivanje bilo je iskorišćeno kao opravdanje za prisilno preseljenje sa njihove zemlje i držanje u status zarobljenika. Povezivanje imena Džeronimo sa ozloglašenim teroristom samo pojačava taj lažni i klevetnički stereotip", ističe se u pismu.

U vreme dok je Čirikahua ogranak Apača živeo na granici SAD i Meksika, Džeronimo je godinama predvodio svoje pleme u borbama sa njihovim vojskama, sve dok se 1886. nije predao. Vlasti SAD su tada celo pleme silom preselile u Oklahomu.

Istaknuto je da je izjednačavanje Džeronima ili bilo koje indijanske ličnosti sa masovnim ubicom i teroristom - bolno i uvredljivo.

Loreta Tjuel, direktor senatskog odbora za indijanska pitanja, takođe je ocenila da nije u redu povezivati Džeronima, kao jednog od najvećih heroja američkih Indijanaca, sa jednim od najvećih neprijatelja SAD.

"Takva neodgovarajuća upotreba indijanskih ikona i kulture preovlađuje svuda u našem društvu, sa razarajućim posledicama po indijansku i neindijansku decu”, rekla je ona.

Tjuelova je iz plemena Probušeni nosevi, a odrasla je u rezervatu u državi Ajdaho.

POVEZANE VESTI

Sreda 04.05.2011. 23:54
Da li su ga namerno ili slucajno nazvali Dzeronimo? Cinjenica je da Ameri ne znaju svoju istoriju.
Sreda 04.05.2011. 23:53
Шта очекивати друго од највећих злотвора на планети, и Хитлер би им позавидио на окрутности.
Četvrtak 05.05.2011. 08:39
Svako onaj ko brani svoju naciju, veru i imovinu za gangstere je Džeronimo. Sledeći Džeronimo je Ahmedinedžad, a neka se pripremi Putin.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online