Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Utorak 03.05.2011.
13:21
Vestionline A

Sprema se Gadafijevo hapšenje

Tužilac Međunarodnog krivičnog suda Luis Moreno-Okampo izjavio je da postoje "jaki dokazi" o zločinima protiv čovečnosti koje je počinio režim Moamera Gadafija u Libiji i najavio da će ih predstaviti sudijama za nekoliko nedelja. Savet bezbednosti bi potom trebalo da razmatra plan hapšenja Gadafija i njegovih ljudi tokom trajanja vojne intervencije u Libiji.

Traži se živ ili mrtav: Moamer Gadafi

Moreno-Okampo je rekao da će kada bude iznosio dokaze sudu identifikovati i visoke libijske funkcionere i druge Libijce koji su činili zločine protiv čovečnosti, a da će sudije potom odlučiti da li će prihvatiti njegov zahtev da izdavanje naloga za hapšenje.

U intervjuu Ašošijeted presu Moreno-Okampo je rekao da planira da sa Savetom bezbednosti, kome će sutra podneti izveštaj, unapred razmotri kako bi se sprovodila ta hapšenja, budući da je reč o "složenom poduhvatu".

On je podsetio da su tokom rata u BiH dvedesetih, Radovan Karadžić i general Ratko Mladić "optuženi za ratne zločine, ali da nije bilo istinskih pokušaja da se oni uhapse".

"Primena naloga za hapšenje usred oružanog sukoba je složena operacija koja zahteva planiranje. Zato mislim da treba odmah da počnemo da procenjujemo izvodljivost takvog poduhvata", rekao je on, napominjući da bi izdavanje naloga za hapšenje pomoglo zaustavljanju zločina i zaštiti civila.

Moreno-Okampo je rekao da ima dokaze o ubijanju civila na demonstracijama u Libiji kao i sistematskom, nelegalnom hapšenju i mučenju civila povezanih sa protestima.

"Predstavićemo sudu slučajeve zločina protiv čovečnosti, zločine protiv demonstranata i one koji se danas čine u različitim gradovima Libije, uključujući nelegalna hapšenja, mučenja i nestanke", rekao je Moreno-Okampo.

Tužilac tvrdi da su u Libiji od početka pobune protiv Gadafija počinjeni i ratni zločini i da njegova kancelarija prikuplja "dokaze o upotrebi kasetnih bombi, gađanju civilnih meta, silovanjima i ubistvima crnaca" za koje snage lojalne Gadafiju veruju da su plaćenici.

POVEZANE VESTI

Utorak 03.05.2011. 14:12
Smelost SAD da upravlja svetom i dogadjajima po svojoj meri i volji zaista nema granice......Budi u coveku najdublju mrznju i krik za osvetom za svu njihovu nepravdu!
Utorak 03.05.2011. 14:04
Njima doista treba radiokativna kiša..Drugačije prokletnici neće prestati.
Utorak 03.05.2011. 15:03
Pa onoliki dokazi o zločinima protiv čovečnosti u Guntanamu im se vrte u medijima u samoj Americi, pa što ne hapse Obamu nego jure Moamera. Eno im glavni vojskovođa u Bengaziju "heroj" iz rata u Čadu, do tada Gadafijeva desna ruka koji je učestvovao sa njim u puču i bio u vlasti sa njim. Eno im tamo i bivši Ministar Unutrašnjih poslova, eno im u rukama i Musa Kusa odgovoran za masovno ubistvo u avionu iznad Lokerbi. Zašto se to ne sudi. Kakva licemernost, pa jel misle da je svet baš toliko blesav.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online