Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Ponedeljak 02.05.2011.
11:11
Vestionline A

Al Kaida ne umire sa Bin Ladenom!

Posle ubistva Osame Bin Ladena potreban je izuzetan oprez u borbi protiv povišenog terorističkog rizika, saopštila je danas Međunarodna kriminalistička policijska organizacija Interpol.

Hoće li je ubistvo lidera uništiti, ili, naprotiv, ojačati?!: Al Kaida

"Najtraženijeg međunarodnog teroriste na svetu više nema, ali smrt Bin Ladena ne predstavlja i kraj Al Kaide kao organizacije i onih koju su inspirisani njom, koji će nastaviti da organizuju terorističke napade širom sveta", izjavio je generalni sekretar Interpola Ronald Nobl, a preneo Rojters.

Zbog toga moramo da ostanemo ujedinjeni i fokusirani na saradnju i borbu, ne samo protiv globalnle opasnosti, već i protiv terorizma bilo koje grupe, bilo gde, naveo je Interpol.

Direktor Centralne američke obaveštajne agencije (CIA) Leon Paneta očekuje da će teroristička organizacija Al Kaida "gotovo sigurno" pokušati da se osveti za ubistvo svog lidera.

"Iako je Bin Laden mrtav, Al Kaida nije. Teroristi će gotovo sigurno pokušati da ga osvete i mi moramo i dalje biti budni i odlučni", kazao je Paneta.

Manji tim američkih specijalaca - "mornaričke foke" izveli su u nedelju prepad na luksuznu vilu usred pakistanskog letovališta Abotabad, na sat vremena vožnje od prestonice, Islamabada, i posle 40 minuta razmene vatre ubili Bin Ladena, jednog njegovog sina, kurira i njegovog brata i jednu ženu koju je, navodno, jedan od ubijenih koristio kao živi štit.
 

Očekuje se da će Bin Ladenov naslednik na čelu Al Kaide biti egipatski lekar Ajman al Zavahiri koji je bio mozak operacija organizacije i najviše se pojavljivao u javnosti.

Šta kažu analitičari Al Džazire?

Panarapska TV stanica "Al džazira" prenosi izjave pojedinih analitičara koji tvrde da će ubistvo Bin Ladena "označiti kraj Al Kaide".

Mnogi stručnjaci za terorizam, međutim, smatraju da to neće značajnije uticati na aktivnosti ove grupe pogotovo što Bin Laden i njegov zamenik Ajman al Zavahiri u poslednje vreme i nisu imali veći uticaj na operacije "ćelija“ Al Kaide u mnogim zemljama, pre svega na Bliskom istoku.

Al Zavahiri i Bin Laden

Pogotovo što su oni godinama bili u ilegali u pograničnom području između Avganistana i Pakistana.

"Al Kaida 2011. nije isto što je Al Kaida bila 2001. godine“, tvrde analitičari na koje se poziva "Al Džazira".

Oni navode da su pojedine njene grupe u nekim zemljama u poslednje vreme izvodile svoje akcije gotovo nezavisno od lidera koji su se krili u Avganistanu i Pakistanu.

Njihove vođe su mlađi ljudi. Pominju se imena Abu al-Jazida, Abu al-Libija, i Atijana al-Rahmana.

"Ovo je udarac mreži džihada na više načina, ali nije ubistvo Al Kaide“, smatra David Gartenstej Roš iz vašingtonskog Centra za strudije teroirizma.

Reagovanja pristalica Bin Ladena i Al Kaide su zasad primetno suzdržana i konfuzna, pošto su, kako se veruje, još u šoku posle objavljivanja vesti o ubistvu lidera Al Kaide.

Indikativno je da propaganda Al Kaide još ne komentariše saopštenje američkog predsednika Baraka Obame. U ranijim slučajevima ona je odmah demanatovala verodostojnost vesti o ubistvima pojedinih lidera Al Kaide.

"Ako su te vesti tačne onda hvala Alahu što Amerika nije bila u stanju da ga živog uhvati. Oni neće moći da ga ponižavaju, kao što su to činili sa iračkim predsednikom Sadamom Huseinom“, citira "Al Džazira" jedno od retkih reagovanja pristalica Bin Ladena.

"Božjom voljom ta vest nije tačna. Bila bi to katastrofa, ukoliko je tačna“, prenosi TV stanica drugo reagovanje.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 02.05.2011. 12:20
То су глупости ,осама је њихов човек који ради за интересе светских моћника.Амери су сами срушили близанце ,можете наћи и погледати документарац о томе(где очевици говоре о експлозијама које су чули које немају везе са авионима,а инжењери не налазе трагове топљења гвожђа),такође можете видети ухваћени снимак разговора између рокфелера и режисера Арона Русоа,ево линка http://www.youtube.com/watch?v=rs5-kejUZZw&feature=related
Ponedeljak 02.05.2011. 17:08
Umro Bin Laden? Tek se sada rodio......cekajte i videcete.......
Ponedeljak 02.05.2011. 13:26
Svi se nešto uzvrteli u proleće, zna se kada gora ozeleni onda i počinju prave akcije po terenu, prosto svrbe ruke. Posle ubijanja silne dece zimus u Avganistanu i Libiji od strane NATO avijacije, nema više pardona ni kod druge strane. Nije Al Kaida ništa prema silnim muslimanskim organizacijama. Onaj Arid Uka nije ni bio iz Al Kaide, pa im par pilota lišio života. Zna se od Đuđevdana do Mitrovdana, radno vreme 24 / 7.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online