Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 08.04.2011.
03:48
Beta A

Rumuni umiru jer bolnice ne rade

Dva pacijenta umrla su u Rumuniji zbog toga što bolnice u kojima je trebalo da im bude ukazana medicinska pomoć nisu radile. Reformom zdravstvenog sistema, koju sprovode rumunske vlasti, predviđeno je da 435 bolnica uđe u sastav drugih bolnica, dok će 67 bolničkih ustanova biti pretvoreno u domove za stare.

Zbog toga će veliki broj medicinskog osoblja morati da menja mesto boravka u zavisnosti od toga gde budu raspoređeni, dok će 670 lekara i 2.400 medicinskih radnika biti prebačeno u domove za stare.

Foto: Ilustracija

Rumunska vlada je odlučila da napravi efikasan i moderan zdravstveni sistem. Reforma je, međutim, izazvala nezadovoljstva i među lekarima i među pacijentima u bolnicama koje se zatvaraju. Kritike su se ovih dana mogle čuti i od stručnjaka, opozicionih predstavnika i medija.

Rumuni se slažu da je reforma zdravstvenog sistema neophodna, ali smatraju da je ona počela bez jasne strategije, bez dobrog organizovanja i na brzinu, što ne uliva poverenje da će se nešto popraviti.

Najteže je u manjim naseljima gde se zatvaraju bolnice, jer će lokalni meštani do najbliže bolnice sada morati da putuju i po 50 do 80 kilometara.

Ministarstvo zdravlja obečalo je da će u mestima gde su zatvorene bolnice, biti angažovane ambulante hitne pomoći, ali njih nema dovoljno. Nije rešen ni problem zbrinjavanja tridesetak dece sa teškim bolestima koji su smešteni u bolnici u Tutovo, na istoku Rumunije.

Rumunski mediji pisali su i o 12 starijih pacijanata sa neizlečivim bolestima koji su pet dana ostavljeni bez hrane, lekova i vode u bolnici koja je predviđena za zatvaranje. Pacijenti su preživeli zahvaljujući lokalnim meštanima, koji su im donosili potrebne
namirnice, dok nisu zbrinuti.

Ministar zdravlja Čeke Atila izjavio da je reforma zdravstvenog sistema preko potrebna i ocenio da se ona odvija normalno uz nekoliko nedostataka.

U Rumunije se za zdravstvo izvaja između dva i četiri odsto iz BDP-a, dok se u većini evropskih drzava izdvaja osam odsto. Rumunija ima 1,9 lekara na 1.000 stanovnika, a evropski prosek je 3,5 lekara na 1.000 stanovnika. 0d 2007. godine Rumuniju je napustilo 8.000 lekara koji su otišli da rade u druge države, a procenjuje se da je u ovom trenutku još 10.000 lekara spremno da napusti zemlju.

POVEZANE VESTI

Petak 08.04.2011. 07:11
Румунија је чланица ЕУропске уније? Ах да, усрећили се!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online