Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Nedelja 03.04.2011.
15:10
Fonet A

Šta je Gadafi naučio od Miloševića

Vazdušni udari u Libiji u mnogo čemu podsećaju na kampanju NATO protiv Srbije 1999. godine, ocenio je AP, poredeći ponašanje zapadnih vojnih i političkih snaga ali i obrambenu taktiku srpskog i libijskog lidera.

Gadafi i Milošević - sličnosti i razlike
 

AP navodi da je u oba sukoba alijansa angažovala vazduhoplovstvo pošto su šefovi država - predsednik Savezne Republike Jugoslavije Slobodan Milošević i libijski lider Muamer el Gadafi, odbili da obustave napade na protivnike.


Kao i u slučaju Srbije, zona zabrane letenja se, praktično, pretvorila u podršku protivnicima Gadafija. Postoje i razlike - libijska operacija je organizovana relativno brzo, uz podršku ne samo NATO, već i Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i država van alijanse.

Taktika Miloševića i Gadafija je slična i svodi se na zaštitu teškog oružja od vazdušnih udara, smatra AP.

Gadafijeve snage koriste naoružane kamionete i terenska vozila, koje je teško razlikovati od pobunjeničkih. I Milošević je povukao većinu tenkova iz borbe, smeštajući ih u bolnice, škole i druge objekte gde su vazdušni udari mogli izazvati civilne žrtve, tvrdi AP.

Snage NATO su, posle 78 dana bombardovanja, pronašle na Kosmetu samo 14 uništenih tenkova.

Ne postoje dokazi da Gadafijeve pristalice kopiraju srpsku taktiku, ali mnogi libijski oficiri su obučavani u nekadašnjoj Jugoslovenskoj narodnoj armiji.

Kada se 1999. godine NATO angažovao, postojalo je sporazum da Milošević više ne sme kontrolisati Kosovo i Metohiju, koje je 2008. proglasilo nezavisnost, uz podršku SAD i većine članica Evropske unije.

U slučaju Libije, Vašington i saveznici tvrde da akcija nije pokrenuta radi eliminacije Gadafija, već da bi se, udarima na vazduhoplovstvo i teško oružje, smanjila mogućnost da se njegove snage osvete pobunjenicima.

Taj cilj je otežan zbog lošeg vremena, taktike Gadafijevih snaga i povlačenja pobunjenika pred bolje naoružanim i obučenim neprijateljem.

Vašington namerava da se povuče iz operacije i prepusti je drugim članicama NATO.

Uspesi Gadafijevih snaga bi mogli dovesti do razmatranja slanja kopnenih jedinica u Libiju. Vašington je tu opciju isključio, ali pretnja kopnenim snagama je primorala Miloševića da se povuče sa Kosova.

Ali, dok se u Srbiji znalo ko su prijatelji, a ko neprijatelji, u Libiji se postavlja pitanje ko su pobunjenici?

Komandant NATO admiral Džems Stavridis je izjavio da postoji mogućnost da su pobunjenici povezani sa terorističkom organizacijom Al Kaida i ekstremististima iz pokreta Hamas.

POVEZANE VESTI

Nedelja 03.04.2011. 15:19
Nije baš neka usporeda, osim što su obje zemlje napali fašisti...Drugačija konfiguracija terena, manje zračnih jedinica, različita geopolitička situacija u svijetu itd itd... Ali ovo doista nisam znao da je samo 14 tenkova uništeno...
Nedelja 03.04.2011. 16:05
Imao je od koga i da nauči! Slobo Slobodo, oprosti nam, nismo znali šta radimo!
Nedelja 03.04.2011. 15:48
velika glupost je recena u ovom tekstu da je milosevic potpisao sporazum jer mu je preceno kopnenom invazijom pa to smo i cekali nego je potpisao jer su rekli da ce nas zasuti bombama po elektranama i drugim od znacaja za narod i drzavu stvarima tako da onaj ko je pisao nek se informise prvo a ne da lupeta samo da bi nesto napisao
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online