Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Subota 02.04.2011.
21:17 >> 22:46h
RTS A

Gadafi isterao pobunjenike iz Brege

Opozicione trupe, usled očiglednog manjka discipline, obučenosti i opremljenosti, nisu uspele da preuzmu kontrolu nad Bregom. U napadu NATO-a kod tog grada poginulo najmanje deset pobunjenika.

Raketni bacači u protivnapadu

Na terenu u Libiji pobunjenici ne uspevaju da odnesu pobedu. Nakon tvrdnji da su zauzeli Bregu, reporter Rojters-a javlja da su pobunjenici, ipak, bili primorane na novo povlačenje na istok.

Libijska vojska uspela je da zaustavi pobunjenički napad na Bregu, i primora pobunjenike na povlačenje iz tog grada, prenosi Rojters.

Neke iskusnije i bolje snabdevene pobunjeničke jedinice uspele su da prodru do centra Brege tokom dana. Ipak, nisu uspele dugo da zadrže osvojene položaje, pošto su se jedinice libijske vojske opet pokazale nadmoćnim u okršajima sa pobunjenicima, zbog daleko bolje discipline i opremljenosti.

Odmah po izbacivanju opozicionih snaga iz centra Brege, Gadafijeve trupe dejstvovale su višecevnim raketnim bacačima po istočnoj kapiji grada, pritom razbivši položaje pobunjenika, koji su se dali u razulareni beg na istok.
 

Pobunjenici se skupljaju istočno od Brege, a novi napad će najverovatnije uslediti tokom večeri.

Sklanjanje pre novim napadom

Na drugom frontu kod Misurate Gadafijeve snage višecevnim raketnim bacačima bombarduju grad. Snajperisti su i dalje raspoređeni po krovovima zgrada kako bi efikasno mogli da kontrolišu ulice i onemoguće svako kretanje.

U prvom zabeleženom slučaju takozvane prijateljske vatre, koalicioni avioni su ubili najmanje deset pobunjenika i potpuno uništili njihov kontrolni punkt ispred Brege.

Neki od pobunjenika okrivljuju, kako tvrde, infiltrirane Gadafijeve agente koji su privukli koalicione avione da bombarduju njihove položaje. "Neki od pripadnika Gadafijevih snaga uvukli su se među pobunjenike i ispaljivali protivavionske rakete u vazduh. Posle toga su avioni NATO-a došli i bombardovali ih", rekao je Mustafa Ali Omar, iz redova pobunjenika.


Drugi kažu da su pobunjenici greškom otvorili vatru na koalicione avione misleći da su Gadafijevi, i tako isprovocirali vazdušni udar.

Gadafi ne prestaje da gađa pobunjenike

Pobunjeničko vođstvo u Bengaziju ocenilo je pogibiju svojih vojnika kao tragičnu nesreću, ali su pozvali koalicione snage da nastave vazdušne udare.

Portparol pobunjenika u Bengaziju Mustafa Geriani rekao je Rojtersu da pobunjenicima i dalje treba podrška iz vazduha. "Morate sagledati čitavu sliku. Nesreće se dešavaju. Pokušavamo da isteramo Gadafija i spremni smo na žrtve", istakao je Geriani.

Libijska državna televizija je prenela da su "kolonijalisti i krstaši" bombardovali civilne i vojne objekte" u Homsu i Arudžbanu.

Predstavnik libijskih vlasti Musa Ibrahim rekao je da je jučerašnji napad NATO-a u blizini Brege zločin protiv čovečnosti."Neki ludi i zločinački premijeri i predsednici Evrope vode pohod protiv arapske muslimanske nacije. Zvuči vam poznato? To je zločin protiv čovečnosti", rekao je Ibrahim novinarima u Tripoliju.

Žestoki sukobi u Misurati

 

Žestoke borbe vođene su večeras u Misurati, istočno od Tripolija, između pobunjenika koji drže grad i snaga libijskog vođe Moamera Gadafija, saopštili su večeras pobunjenici i dodali da je nekoliko osoba poginulo.

 

Gadafijeve snage su koristile teško naoružanje, rekao je AFP-u neimenovani portparol pobunjenika koji se nalazi u Misurati. Prema njegovim rečima, Gadafijeve snage su pokušale da uđu u grad, ali nisu uspele u tome.

 

Portparol je rekao da je jedan civil poginuo od Gadafijevih snajperista, kao i dva pobunjenika i sedam članova snaga libijskog vođe.

POVEZANE VESTI

Subota 02.04.2011. 21:45
Izgleda da su se pobunjenici (kao i NATO) poprilično precijenili sebe i podcijenili libijsku armiju...Iz slika se vidi da se pobunjenici naoružavaju od strane fašista, ali što će im oružje kad imaju pileće srce..Što su oni mislili, da će se malo igrati u pjesku, 'osloboditi' libiju i onda dobiti plaću za to?
Subota 02.04.2011. 22:12
ма какви крсташи, то су нафташи, не знају они шта је крст, молитва, само нафта, долари...
Subota 02.04.2011. 21:52
Siromah Abdel Fatah, licno je formirao konvoj teskog naoruzanja da krene na Bregu. Pokupio i neku vojsku koja je kao "dobro obucena" vec najavila ulazak u Bregu, kad ono cvrc. Cim je Gadafi raspalio, odose tribali na pik apovima da popuse neku drogu s nogu. Toliko ih je uhvatio strah da su otvorili vatru na avion NATO, pa ih onaj sprzio. . Kada su jednoga ranjenog doneli u bolnicu taj je izjavio da su otvorili vatru iz mitraljeza na avion. Narkomani se isprepadali nacisto.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online