Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 02.04.2011.
11:50
Vestionline A

Japan: Radioaktivna voda ističe u more

Tokijska elektroenergetska kompanija saopštila je da je u reaktoru dva nuklearne elektrane Fukušima otkrivena pukotina u betonu kroz koju ističe radioaktivna voda u more, a ruski stručnjak Natalija Mironova smatra da je nuklearna katastrofa u Fukušimi mnogo veća od one u Černobilju.

Fukušima: Otkrivena rupa u reaktoru 2, radioaktivna voda u moru
 

U saopštenju tokijske kompanije je navedeno da nivo zračenja u betonskoj jami iznosi 1.000 milisiverta na sat i da se kompanija priprema da u nju ulije beton kako bi zaustavila curenje radioaktivnih materija, javio je Rojters.

"Budući da nivo radijacije u moru u blizini elektrane raste, pokušavali smo da utvrdimo zašto je to tako, a ovo bi mogao da bude jedan izvor. Proveravamo uzorke vode iz mora u blizini elektrane, kao i iz jame i za sada ne možemo sa sigurnošću da kažemo dok ne proučimo rezultate", rekao je zamenik generalnog direktora japanske Agencije za nuklearnu i industrijsku bezbednost (NISA) Hidehiko Nišijama.

Izloženost radijaciji od 500 milisiverta na sat tokom kraćeg perioda može da poveća opasnost od raka.

U međuvremenu, ruski stručnjak za nuklearnu energiju Natalija Mironova ocenila je da je nuklearna katastrofa u Fukušimi mnogo veća od Černobilja i da bi zbog nje moglo da dođe do novog definisanja međunarodne skale po kojoj se meri opasnost atomskih nesreća.

"Černobilj je predstavljao eksploziju prljave bombe. Sledeća prljava bomba je Fukušima i ona će stajati mnogo više u pogledu ekonomije i ljudskih žrtava", navele su agencije reči Mironove, a preneo "Herald san".

Mironova je inženjer termodinamike koja je nakon katastrofe u Černobilju 1986. godine postala jedan od vodećih antinuklearnih aktivista u Rusiji.

"Černobilj je , na međunarodnoj skali, imalo, najveći, sedmi stepen opasnosti, a imao je samo jedan reaktor i trajao je samo dve nedelje. Fukušima traje tri nedelje i tu imamo četiri reaktora koji znamo da su u veoma opasnom stanju", rekla je Mironova.

NISA tvrdi da kriza u Fukušimi ima peti stepen opasnosti.
 

Pas preživeo tri nedelje nakon cunamija

Pripadnici japanske obalske straže spasili su danas, tri nedelje nakon udara razornog zemljotresa i cunamija, jednog psa koji se nalazio na krovu kuće koja je plutala u morskim vodama uz severoistočnu obalu zemlje.

Pas se nalazio na krovu kuće koja je plutala morem
 

Pas je na sebi imao ogrlicu, na kojoj se, međutim, ne nalaze podaci o njegovom vlasniku, piše australijski dnevnik "Herald san".

Kuća na kojoj se pas nalazio i tako uspeo da se spase plutala je u vodama dalje od grada Kesenume, na severoistoku prefekture Mijagi, koja je najviše pogođena zemljotresom i cunamijem.

Helikopteri, avioni i brodovi sa japanskim i američkim vojnicima pretražuju obalu u potrazi za žrtvama, dok pripadnici policije pretražuju gradove.

Do sada je potvrđeno 11.800 smrtnih slučajeva zemljotresa i cunamija u Japanu, dok se više od 15.500 ljudi vodi kao nestalo.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online