Subota 02.04.2011.
11:50
Vestionline

Japan: Radioaktivna voda ističe u more

Fukušima: Otkrivena rupa u reaktoru 2, radioaktivna voda u moru
 

U saopštenju tokijske kompanije je navedeno da nivo zračenja u betonskoj jami iznosi 1.000 milisiverta na sat i da se kompanija priprema da u nju ulije beton kako bi zaustavila curenje radioaktivnih materija, javio je Rojters.

"Budući da nivo radijacije u moru u blizini elektrane raste, pokušavali smo da utvrdimo zašto je to tako, a ovo bi mogao da bude jedan izvor. Proveravamo uzorke vode iz mora u blizini elektrane, kao i iz jame i za sada ne možemo sa sigurnošću da kažemo dok ne proučimo rezultate", rekao je zamenik generalnog direktora japanske Agencije za nuklearnu i industrijsku bezbednost (NISA) Hidehiko Nišijama.

Izloženost radijaciji od 500 milisiverta na sat tokom kraćeg perioda može da poveća opasnost od raka.

U međuvremenu, ruski stručnjak za nuklearnu energiju Natalija Mironova ocenila je da je nuklearna katastrofa u Fukušimi mnogo veća od Černobilja i da bi zbog nje moglo da dođe do novog definisanja međunarodne skale po kojoj se meri opasnost atomskih nesreća.

"Černobilj je predstavljao eksploziju prljave bombe. Sledeća prljava bomba je Fukušima i ona će stajati mnogo više u pogledu ekonomije i ljudskih žrtava", navele su agencije reči Mironove, a preneo "Herald san".

Mironova je inženjer termodinamike koja je nakon katastrofe u Černobilju 1986. godine postala jedan od vodećih antinuklearnih aktivista u Rusiji.

"Černobilj je , na međunarodnoj skali, imalo, najveći, sedmi stepen opasnosti, a imao je samo jedan reaktor i trajao je samo dve nedelje. Fukušima traje tri nedelje i tu imamo četiri reaktora koji znamo da su u veoma opasnom stanju", rekla je Mironova.

NISA tvrdi da kriza u Fukušimi ima peti stepen opasnosti.
 

Pas preživeo tri nedelje nakon cunamija

Pripadnici japanske obalske straže spasili su danas, tri nedelje nakon udara razornog zemljotresa i cunamija, jednog psa koji se nalazio na krovu kuće koja je plutala u morskim vodama uz severoistočnu obalu zemlje.

Pas se nalazio na krovu kuće koja je plutala morem
 

Pas je na sebi imao ogrlicu, na kojoj se, međutim, ne nalaze podaci o njegovom vlasniku, piše australijski dnevnik "Herald san".

Kuća na kojoj se pas nalazio i tako uspeo da se spase plutala je u vodama dalje od grada Kesenume, na severoistoku prefekture Mijagi, koja je najviše pogođena zemljotresom i cunamijem.

Helikopteri, avioni i brodovi sa japanskim i američkim vojnicima pretražuju obalu u potrazi za žrtvama, dok pripadnici policije pretražuju gradove.

Do sada je potvrđeno 11.800 smrtnih slučajeva zemljotresa i cunamija u Japanu, dok se više od 15.500 ljudi vodi kao nestalo.

2024 © - Vesti online