Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 02.04.2011.
08:40 >> 19:00h
Vestionline A

Libijska vlada odbacila primirje, nema povlačenja

Libijska vlada odbacila je uslove primirja koje su ponudili pobunjenici i istakla da se vladine snage neće povući iz libijskih gradova koje drže pod kontrolom, što je bio zahtev pobunjenika.

"Oni od nas traže da se povučemo iz naših gradova. Ako to nije ludost, onda ja ne znam šta je. Nećemo napuštati naše gradove", izjavio je portparol libijske vlade Musa Ibrahim, prenele su agencije.

Ibrahim je novinarima u libijskoj prestonici rekao da pobunjenici "nikada ne nude mir i da oni imaju nemoguće zahteve".

Slavlje libijskih pobunjenika, koji ne odustaju od svojih zahteva
 

"Nećemo napustiti naše gradove. Mi smo vlada, a ne oni", rekao je on, ali je dodao da je libijska vlada uvek spremna da pregovara i da želi mir.

Portparol Bele kuće Džej Karnej nije hteo da spekuliše o ponudi pobunjenika za prekid vatre u Libiji.

"Ne želim da spekulišem o ishodu potencijalnog primirja ili pregovora", izjavio je Karnej.

Lider prelaznog libijskog Nacionalnog saveta Mustafa Abdul Džalil rekao je da bi "primirje moglo biti dogovoreno" pod uslovom da ljudi u zapadnim libijskim gradovima, koje drže pobunjenici, imaju slobodu izražavanja i da se povuku vladine snage koje drže te gradove pod opsadom.

Ne jenjavaju borbe za pojedine gradove
 

Bela kuća smatra da libijski narod više ne želi Gadafija za vođu.

"Stav predsednika je da Moamer Gadafi nije više pogodan za vođu, on je izgubio legitimitet u očima svoga naroda i sveta", tvrdi Karnej.

Savet Evropske unije usvojio je odluku o otpočinjanju evropske vojne operacije u cilju podrške naporima za humanitarnu pomoć zbog situacije u Libiji. Operacija je nazvana "EUFOR Libija" i podrazumeva vojne operacije EU u slučaju da  to zatraži Kancelarija UN za koordinaciju humanitarnih poslova.

Vazdušne udare Zapada libijska vlada je juče ocenila kao "zločin protiv čovečnosti" i navela da je najmanje šest civila poginulo u tim napadima na istoku zemlje.

"Neki ludi evropski premijeri i predsednici, kriminalci, vode krstaški rat protiv arapskih naroda", izjavio je Ibrahim i dodao da "zvuči poznato - to je zločin protiv čovečnosti", naveo je Rojters.

U Misrati poginulo 243 ljudi?

Medicinsko osoblje u Misrati, jedinom gradu na zapadu Libije koji je u rukama pobunjenika, tvrdi da je posle nedelju dana intenzivnih napada snaga Moamera Gadafija poginulo 243 ljudi, a da je više od hiljadu ranjeno.

Prema njihovim rečima, provladine snage i danas su nastavile da gađaju Misratu artiljerijskim i tenkovskim projektilima kao i snajperskom vatrom, preneo je AP.

Jedan lekar je kazao da je danas poginulo šest ljudi, a da, po svemu sudeći, Gadafijeve snage namerno tuku po civilima.

Koalicione snage započele su napade na položaje Gadafijevih snaga 19. marta, kako bi uspostavile zonu zabrane letova u cilju zaštite civilnog stanovništva.

NATO zabrinut za civilne žrtve u Libiji

 

NATO je danas izrazio zabrinutost zbog izveštaja o civilnim žrtvama u vazdušnom napadu koalicije kod libijskog grada Brege.

 

Pobunjenici su prethodno rekli da su avioni Alijanse juče pogodili pobunjenički konvoj 15 kilometara istočno od Brege i ubili 13 ljudi, među kojima četvoro civila - vozača ambulantnog vozila i tri studenta medicine.

 

Predstavnica za štampu NATO Oana Lungesku rekla je da Alijansa proverava te navode.

 

"Proveravamo izveštaje", kazala je ona. "Uvek smo zabrinuti zbog izveštaja o civilnim žrtvama. Misija NATO jeste da štiti civile i civilne oblasti od napada."

 

Prema njenim rečima, još nije pokrenuta zvanična istraga.

 

Avioni NATO su juče, prema navodima pobunjenika, napali konvoj pošto su pobunjenici ispalili u vazduh signalne rakete, slaveći ulazak u Bregu, 800 kilometara istočno od Tripolija.

 

Na mestu gde je navodno izveden napad ostao je krater širine pet i dubine dva metra, javio je AFP.

 

"To je bila greška", rekao je Isa Hamis, oficir za vezu prelazne vlade u Adždabiji, istočno od Brege. "Letelice su zaključile da su napadnute i otvorile su vatru na konvoj."

 

Pobunjenici tvrde da su ponovo zauzeli Bregu, ključni naftni grad koji je proteklih dana bio poprište žestokih sukoba pošto su u njega ušle snage libijskog lidera Moamera Gadafija.

 

Zasad nema potvrde da je Brega pod kontrolom pobunjenika, a izveštač francuske agencije javio je da se u tom gradu i oko njega i dalje vode borbe.

POVEZANE VESTI

Subota 02.04.2011. 08:45
Tako treba!! Istisnite te petokolonaše iz Libije, udavite ih u nafti..
Subota 02.04.2011. 09:05
Tako su amerikanci objavili da je narod listom protiv Miloševića. U stvari niko od žutih nije smeo da stane Miloševiću "na crtu " nego našli poštenog Vojislava Koštunicu da im odradi prljav posao. Eto, toliko o američkim političkim izjavama da je narod protiv Gadafija. Kao da narod jedva čeka one iz Katara i Saudije da im u "transparentnoj " privatizaciji iscede naftu, a svoju sačuvaju za crne dane. Neka podele Libiju, na jedan terminal u Bengaziju i nalazište Sartr koje Katarci već ispumpavaju. Onda će da vide dokle će to ogledno dobro da radi u "demokratskom " delu Libije. Za par godina ostaće im samo gvožđe od opreme da prave ogradu za kamile i torove za ovce.
Subota 02.04.2011. 19:20
iran se ljuti što amerika želi da se izvuče iz govana u koja se opet uvalila.isti taj iran ameri optužuju kao glavnu bazu al kaide(iako svi znamo da je to američka organizacija).gadafi je uvjek bio više naklonjen zapadu.ko je u svemu ovome normalan?jedini razlog za zapadni zločin je nafta i samo nafta.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online