Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 31.03.2011.
18:43 >> 01:40h
Beta A

Tripoli: NATO ubio 40 civila

U Tripoliju je poginulo najmanje 40 civila u vazdušnim napadima koalicionih snaga, izjavio je apostolski vikar Tripolija Đovani Martineli.

Vikar tvrdi da su pogođene bolnice i stambene zgrade u Tripoliju

"Vazdušni napadi, koji se smatraju humanitarnim, napravili su više desetina civilnih žrtava u nekoliko kvartova u Tripoliju", rekao je Martineli katoličkoj novinskoj agenciji Fides. "Posebno je bilo žrtava u kvartu Buslim, kada je u bombardovanju srušena stambena zgrada u kojoj je poginulo 40 civila", istakao je Martineli.

"Istina je da su bombardovanja ciljana i da pogađaju vojne ciljeve koji se nalaze usred civilnih kvartova, ali je istina i da strada stanovništvo", naglasio je Martineli.

"Juče je pogođeno nekoliko bolnica, od kojih se jedna nalazi u Misdi", rekao je agenciji Fides apostolski vikar u Tripoliju Martineli. "Situacija u Tripoliju je svakog dana sve teža, a na vojnom planu izgleda da je došlo do ćorsokaka, jer ni pobunjenici nemaju dovoljno snage da napreduju", kazao je Martineli.

Novi komadant međunarodne operacije u Libiji Šarl Bušar izjavio je danas da će istražiti navode vikara Martinelija o pogibiji 40 civila posle vazdušnih udara Alijanse na Tripoli.

General Bušar, koji je sada ispred NATO-a na čelu operacije, naznačio je da se navodni incident dogodio pre nego što je NATO preuzeo komandu u četvrtak.

"Svestan sam izveštaja. Uzimam takve vesti vrlo ozbiljno, ali naša misija je počela danas", rekao je Bušar.

Bušar je dodao da Alijansa ima striktna pravila i da je vrlo pažljiva pri izboru ciljeva.

Krivo loše vreme

 

Loše vreme nad Libijom je ove nedelje smanjilo efikasnost napada iz vazduha na snage libijskog režima, izjavio je danas šef Združenog generalštaba Majk Malen u Kongresu SAD.

 

"Najveći problem u poslednja tri-četiri dana bilo je vreme", rekao je Malen.

Oblaci ometaju precizno ciljanje snaga libijskog režima, potrebno da bi se izbegle civilne žrtve što je prioritet međunarodne koalicije koja izvodi napade.

 

"To je smanjilo, ali ne i eliminisalo, efikasnost" vazdušnih napada, objasnio je američki admiral.

 

Vreme koje ne odgovara NATO-u je, međutim, omogućilo snagama libijskog lidera Moamera Gadafija da povedu kontraofanzivu ka istoku zemlje, gde uporišta imaju pobunjenici, dodao je Malen.

 

Gadafijeve snage, kako je Malen objasnio, konsolidovale su svoje pozicije južno od Adžedabije, 160 kilometara južno od Bengazija. On je dodao da očekuje nastavak ofanzive ka Bengaziju.

 

Druge zemlje treba da pomognu pobunjenicima

 

Američki ministar odbrane Robert Gejts izjavio je da je libijskim pobunjenicima potrebno oružje i obuka u borbi protiv režima Moamera el Gadafija, ali da to treba da im pruže druge države, a ne SAD.

 

On je u pretresu pred odborom za oružane snage u Predstavničkom domu Kongresa rekao da se opremljenost pobunjenika ne može uporediti sa Gadafijevom vojskom, pa SAD i njihovi saveznici razmatraju načine kako da im pomognu, oružjem ili na drugi način.

 

"Ono što im je stvarno potrebno, to su obuka, komanda i kontrola, kao i koherentna organizacija", rekao je Gejts i dodao da obuka zahteva "savetnike na terenu, kao i modernije oružje".

 

On, međutim, insistira da SAD imaju ograničenu ulogu u Libiji, zbog čega bi druge zemlje mogle i trebalo da pruže obuku i pomoć.

 

"Istina je, što te tiče pružanja te obuke i pomoći, da ima mnogo zemalja koje to mogu da učine. To nije jedinstvena mogućnost SAD i, što se mene tiče, neko drugi bi trebalo to da učini", istakao je Gejts.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 31.03.2011. 19:25
И сада пошто је нато прузео руководство над терором на Либију "тек данас" и обзиром да овај мајмун "узима такве вести врло озбиљно" (без обзира шта би то могло да значи...) , сада нико није крив... Можда нису ни изгинули. Не виде свет већих гована од ових из западне алијансе!
Četvrtak 31.03.2011. 23:37
DEMOKRATIJA .... sada sa 25% VISE osiromasenog uraniuma !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online