Sreda 17. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Četvrtak 31.03.2011.
10:11
Beta A

NATO predvodi bombardovanje Libije

Međunarodna koalicija nastavila je u noći između srede i četvrtka bombardovanje ciljeva u Libiji a na meti su bili južni delovi prestonice Tripoli. Državna agencija Džana javila je da je na meti bio jedan "civilni cilj", bez preciziranja.

Avioni NATO-a bombardovali okolinu Tripolija
 


Očevici su rekli agenciji Frans pres da su avioni sinoć nadletali istočno i jugoistočno predgrađe Tripolija. Potom su se čule eksplozije u regionu Salahedin, što je jugoistočno predgrađe, i na meti je bila jedna vojna lokacija, rekao je u telefonskoj izjavi za AFP jedan očevidac.

NATO je juče saopštio da je počeo da izvršava komandu nad vazdušnim operacijama.

Snage lojalne libijskom lideru Moameru Gadafiju juče su preuzele kontrolu nad gradom Ras Lanuf i nastavile da napreduju ka Bregi, gradu udaljenom oko 80 kilometara od Adždaabije koja je i dalje u rukama pobunjenika.

Ras Lanuf bio je od 27. marta pod kontrolom pobunjenika. Na političkom planu, Gadafijev režim doživeo je prvi veliki gubitak ostavkom ministra spoljnih poslova Muse Kuse, ocenjuje AFP.

Nakon kratkog boravka u Tunisu, Kusa je sinoć doputovao u London gde
je izjavio da podnosi ostavku.
Njegovu ostavku pozdravili su britanski i američki zvaničnici.

Musa Kusa smatra se jednim od najbližih saradnika Moamera Gadafija, a pre nego što je postao šef diplomatije, bio je višegodišnji šef obaveštajne službe (1994-2009).

 Špijuni CIA već deluju u Libiji?

 

Američka Centralna obaveštajna služba (CIA) ubacila je pre nekoliko nedelja svoje operativce u Libiju da bi prikupili podatke od koristi za vazdušne napade i stupili u kontakt sa pobunjenicima, piše današnji Njujork tajms, pozivajući se na američke zvaničnike.

 

Dok američki predsednik Barak Obama insistira da kopnena vojska SAD neće učestvovati u operacijama u Libiji, male grupe zapadnih špijuna tamo već deluju kao deo snage u senci, za koju se u Vašingtonu nadaju da će pomoći slabljenje libijskog lidera Moamera Gadafija na vojnom planu, piše list.

 

Njujork tajms navodi, pozivajući se na britanske zvaničnike, da desetine pripadnika britanskih specijalnih snaga i pripadnici obaveštajne službe MI6 deluju u Libiji.

 

Britanski operativci, kako se navodi, usmeravali su vazdušne napade britanskih aviona i prikupljali podatke o kolonama tenkova, artiljerijskim oruđima i raketnim instalacijama. Američki zvaničnici se nadaju da će slične informacije američkih obaveštajaca - od lokacija Gadafijevih skladišta municije, do grupisanja vladinih trupa u gradovima, može dovoljno pomoći vojnom slabljenju Libije da bi ljude u njenim redovima ohrabrilo da je napuste.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 31.03.2011. 10:15
sledi sprzeni pesak. genocid libijskog naroda je u toku. vise se civilne zrtve ne broje. NATO zlocinci ce libiju pretvoriti u tepsiju. nazalost. surova cinjenica...
Četvrtak 31.03.2011. 14:25
http://www.youtube.com/watch?v=h1qlB61mmFg&feature=player_embedded zanimljiv video..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online