Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 30.03.2011.
18:43
Vestionline A

Kina upozorava Sarkozija

Kineski predsednik Hu Đintao upozorio je danas u Pekingu francuskog predsednika Nikolu Sarkozija da bi vazdušni udari na Libiju mogli da prekrše "originalne namere" rezolucije UN, koja je imala za cilj zaštitu civila, i istakao da se silom neće rešiti tamošnji sukob.

Upozorava Sarkozija: Hu Đintao


 

Neuobičajeno snažnim jezikom za diplomatske susrete, Hu je rekao Sarkoziju da će se silom samo pogoršati libijski sukob i da će na kraju sukob morati da bude rešen pregovorima, prenose beogradski mediji.


Huovo upozorenje došlo je na početku mini turneje francuskog predsednika po Aziji, gde će u Kini učestvovati na sastanku G20 o svetskoj monetarnoj reformi i kraćem zadržavanju u katastrofom pogođenom Japanu.

Britanija proterala libijske diplomate

 

Velika Britanija je proterala pet libijskih diplomata lojalnih režimu Moamera Gadafija zbog, kako je obrazloženo, zastrašivanja pristalica opozicije i potencijalne pretnje po britansku nacionalnu bezbednost.

 

Šef britanske diplomatije Vilijem Hejg rekao je u obraćanju poslanicima da je naredio da zvaničnici, među kojima je libijski vojni ataše, napuste zemlju usled zabrinutosti za njihove postupke u Velikoj Britaniji.


"Vlada je, takođe, procenila da bi ovi pojedinci, u slučaju da ostanu u Velikoj Britaniji, predstavljali pretnju po nacionalnu bezbednost", rekao je Hejg.


Britanski zvaničnici navode da se smatra da su proterane diplomate u Ambasadi u Londonu bile vodeće pristalice Gadafija i da su umešani u pokušaje zastrašivanje pristalica libijske opozicije u Britaniji.


Hejg je, takođe, potvrdio da su britanske diplomate u proteklih nekoliko dana bili u kontaktu sa ličnostima iz redova opozicije u libijskom gradu Bengaziju. Slične sastanke planiraju američki i francuski zvaničnici.


Predsednik Hu je upozorio Sarkozija da bi vazdušni udari na Libiju mogli da prekrše "originalne namere" rezolucije UN, koja je imala za cilj zaštitu civila.


"Cilj UN rezolucije je da se prekine nasilje i zaštite civili", prenela je državna televizija reči kineskog predsednika tokom susreta sa Sarkozijem.


"Ukoliko vojne akcije donesu nesreću nevinim civilima i stvore još veću humanitarnu krizu, time će se prekršiti originalne namere rezolucije Saveta bezbednosti", rekao je Hu, a prenele agencije.


Kina je bila veoma kritična prema međunarodnim vojnim operacijama u Libiji, iako nije iskoristila pravo veta u Savetu bezbednosti prilikom glasanja o rezoluciji, kojom se pored zone zabrane leta odobrava i upotreba neophodnih sredstava za zaštitu civila.


Francuska je, s druge strane, predvodila koalicionu kampanju protiv libijskog vođe Moamera Gadafija koji se vojno suprostavlja pobunjenicima namernim da ga zbace s vlasti, i učestvuje zajedno sa SAD, Britanijom i drugim zemljama u bombardovanju Libije.


Hu je rekao Sarkoziju da upotreba sile nije odgovor na probleme, nego će samo još više zakomplikovati stvari, prenela je agencija Sinhua.


"Dijalog i druga miroljubiva sredstva su jedino rešenje problema", rekao je Hu.
Sarkozi je rekao da se Francuska takođe nada da libijsku krizu reši političkim i diplomatskim sredstvima, prenela je Sinhua.

POVEZANE VESTI

Sreda 30.03.2011. 18:54
Sve lijepo i krasno rečeno, ali opet nema nikakvog pomaka s mrtve točke...Bez usmjeravanja nuklearnih raketa u smjeru SAD-a, neće biti boljitka u svijetu.
Sreda 30.03.2011. 21:21
Sto bi jedan moj poznanik rekao - Sarkozi je najobicniji imbecil. Pokazatelj na sta je spala francuska politika. Inace, sledece godine izbori u Francuskoj, a Sarkozili ima manje od 30% podrske izbornog tela, pa je nasao "inteligentan" nacin da sebi podigne rejting, tako sto ce Zemlja Pedera pod njegovim vodstvom "osloboditi neduzni libijski narod od tiranina", naravno pritom "srknuvsi" libijsku naftu... Imbecil, vodja drzave koja je u totalnoj dekadenciji, ekonomskoj, etnografskoj i moralnoj...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online