Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 29.03.2011.
19:24
Vestionline A

Francuska poslala ambasadora u Bengazi

Francuska je imenovala diplomatu od karijere koji govori arapski za ambasadora u glavnom uporištu pobunjenika u libijskom gradu Bengazi, najavio je danas francuski zvaničnik.

Neimenovani francuski zvaničnik rekao je da je Antoan Sivan (53), izaslanik zvaničnog Pariza, na putu za Bengazi, gde se nalazi sedište libijskog pobunjeničkog Nacionalnog saveta, prenela je agencija AFP. Sivan je otišao iz Francuske u nedelju i trebalo je da doputuje kopnenim putem u Libiju iz Egipta, naveo je isti izvor.

Pobunjenici slave u Bengaziju

Francuska je prva priznala Libijski nacionalni savet i odlučila da pošalje ambasadora u glavno uporište pobunjenika u libijski grad Bengazi i da primi njihovog izaslanika u Parizu, javila je ranije agencija Rojters.

SAD šalje izaslanika

Sjedinjene Američke Države imenovale su izaslanika pri privremenoj administraciji pobunjenika u Bengaziju i očekuje se da on uskoro krene tamo, saopštili su danas američki zvaničnici.


Izaslanik SAD pri Libijskom nacionalnom savetu je diplomata od karijere Kris Stiven, prenosi Rojters. "Jasno nam je da su brojni lideri privremenog saveta i pokušavamo da dobijemo jasniju sliku, ne samo nacionalnog saveta već i vojnih snaga opozicije", rekao je američki zvaničnik.

Kameron: Potrebni smo Libijcima

Britanski premijer Dejvid Kameron istakao je danas, na otvaranju sastanka Kontakt grupe o Libiji, da je svet potreban Libijcima na nekoliko nivoa.

Ko se pita o sudbini Libijaca?: Sa konferencije u Londonu

"Mi smo potrebni Libijcima na tri nivoa. Prvo treba da potvrdimo privrženost rezoluciji 1973 Ujedinjenih nacija i našem proširenom savezu, zatim treba da ubrzamo dostavu humanitarne pomoći i treće treba da pomognemo libijskom narodu da definiše svoju budućnost", rekao je Kameron.

Nastavak vojnih udara

Učesnici konferenciji o Libiji složili su se da nastave sa vojnom misijom "sve dok Gadafi ne ispuni sve uslove rezolucije UN 1973 o zaštiti civila", saopštilo je britansko ministarstvo spoljnih poslova.


Oni su se takođe složili da se formira kontakt grupa čiji bi zadatak bio da koordinira političke napore, a Katar je pristao da što je moguće pre sazove prvi sastanak ove grupe, prenosi Rojters.


Zemlje učesnice će naizmenično biti predsedavajući ove grupe.

Devet jakih eksplozija u Tripoliju

 

Devet jakih eksplozija odjeknulo je danas u Tripoliju, dve u kvartu gde se nalazi Gadafijeva rezidencija, i sedam u Tažuri, istočnom predgrađu, rekli su očevici.

 

Dve eksplozije jedna za drugom čule su se ok 16.30 u delu gde je Gadafijeva rezidencija, posle čega su se čuli zvuci ambulantnih kola.

 

Posle toga, prema navodima jednog stanovnika, avioni su bacili pet bombi na vojni kompleks u Tažuri.

U govoru na otvaranju skupa u Londonu kome su prisustvovali predstavnici 40 zemalja i međunarodnih organizacija, državna sekretarka SAD Hilari Klinton rekla je da će saveznički vazdušni napadi na Libiju trajati dok se libijski lider Moamar el Gadafi ne prikloni zahtevima UN i ne prekine napade na civile.

Hilari Klinton

Ministri spoljnih poslova iz 36 zemalja, uključujući Kuvajt, Jordan, Liban, Maroko, Tunis, Tursku i Ujedinjene Arapske Emirate takođe su prisustvovali skupu.

NATO i UN predstavljeni su na najvišem nivou, ali Arapska liga, čija podrška se smatra izuzetno važnom, poslala je samo ambasadora Hešama Jusefa dok Afrička unija, iako pozvana, nije poslala svog predstavnika pošto kritikuje vazdušne udare.

Sastanak u Londonu ima tri cilja - pokazati najveće moguće jedinstvo posle nedelju dana nesuglasica dok komandovanje libijskom vojnom operacijom nije prebačeno na NATO, razmatrati humanitarne potrebe libijskog naroda, i što je najdelikatnije predvideti šta će
politički slediti posle intervencije.

Kastro: Gadafi, bori se do kraja protiv fašista

 

Kubanski lider Fidel Kastro osudio je danas međunarodnu vojnu intervenciju u Libiji kao "fašistički rat" i apelovao na Gadafija da se bori "do poslednjeg daha".

 

Fidel Kastro prepoznaje fašiste

"Ako Gadafi bude poštovao tradiciju svog naroda i odluči da se bori do poslednjeg daha, kao što je obećao Libijcima koji se suočavaju sa najvećim bombardovanjem koje je ikada zadesilo tu zemlju, to će osramotiti NATO i njegove kriminalne projekte", napisao je Kastro u članku za kubanske listove.

 

Penzionisani komunistički lider, koji je nekoliko puta posetio Libiju i sastajao se sa Gadafijem, rekao je da govori "slobodno" zato što ne deli Gadafijeve "političke poglede ili verski karakter".

 

U članku pod naslovom "NATO-ov fašistički rat", Kastro (84) poredi bombardovanje Libije sa akcijama nacističkih pilota u Španiji 1936. godine.

 

"Sada, kriminalni i diskreditovani NATO priča `divnu` priču o `humanitarnom` bombardovanju", napisao je kubanski lider.

Glavna opoziciona grupa u Libiji, Nacionalni savet za tranziciju (NTC) poslala je delegaciju na ovaj sastanak ali im nije dozvoljeno da zvanično učestvuju.

Razlog je što se još radi o nezvaničnoj grupaciji kao i to što Rezolucija 1973 Saveta bezbednosti, koja odobrava vojnu intervenciju radi zaštite civila, ne daje dozvolu za promenu režima u Libiji. Uz to libijska opozicija još izgleda jako podeljena.

Mahmud Džibril, predstavnik NTC-a za međunarodne odnose, sastao se odvojeno sa državnom sekretarkom SAD Hilari Klinton i britanskim ministrom spoljnih poslova Vilijamom Hejgom.

Pošto svrgavanje Gadafija nije označeno kao cilj intervencije, učesnici sastanka često govore o njegovom odlasku uvijeno, uz naglasak da je libijski narod taj koji treba da bira svoje vođstvo.

Fratini: Gadafi da ode iz Libije


Italijanski ministar inostranih poslova Franko Fratini izjavio je da su se učesnici londonske konferencije o Libiji jednoglasno složili da Moamer el Gadafi treba da napusti zemlju.


Iako se u finalnom saopštenju sa sastanka ne pominje izgnanstvo za libijskog lidera, Fratini je rekao AFP-u da je "postignut konsenzus i da su učesnici sastanka jednoglasno rekli da Gadafi mora da napusti zemlju".


"To zavisi i od zemlje koja će, možda, ponuditi Gadafiju gostoprimstvo. Za sada još nema zvanične ponude, nijedna zemlja nije formulisala takav plan, čak ni africke zemlje koje su, možda, spremne za tako nešto", kazao je Fratini.


On je rekao da izgnanstvo ne znači i imunitet i naglasio:"Ne možemo i ne želimo to reći, jer bi imunitet značio kršenje Rimskog statuta" koji je uspostavio Međunarodni krivični sud.


Na pitanje kako će biti rešena libijska situacija, Fratini je odgovorio da je "preduslov da Gadafi ode iz zemlje".

 

 

POVEZANE VESTI

Utorak 29.03.2011. 19:27
Kameron: Potrebni smo Libijcima -------------------------------- Јесте! Немају павијане у золошком врту..
Utorak 29.03.2011. 21:38
u svom tom 'metežu' i zapadnoj propagandi, se zapitate koji put, a gdje je u svemu tome Libijski narod? U svim vijestima se spominju samo pristaše Gadafija (ili Gadafijevi 'plaćenici') i pobunjenici. Kao prvo, ti 'plaćenici' predstavljaju libijsku armiju odanu svom narodu, a ovi pobunjenici su kriminalci. Jesu li ikada zapadni mediji tako opisali događaje? A jesu kad pokazali Libijce, pitali ih nešto i sl. ? Naravno da nisu. Njihova propaganda, koliko god bila razrađena, svejedno je plitka i malo djete može vidjeti te rupe.
Utorak 29.03.2011. 21:20
Castro legenda! Skoro veća legenda od mene ;)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online