Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Utorak 29.03.2011.
21:26
Beta A

Psiholozi predviđaju Gadafiju budućnost

Kraj krize u Libiji verovatno će u velikoj meri zavisiti od instinkta pukovnika Moamera Gadafija, i bilo koje pronicanje u te instinkte bilo bi od velikog značaja za političare, piše današnji "Njujork tajms".

Gadafi narcisoidni autsajder, psihopata, strateg ili lud poput pustinjske lisice 
 

"On je zaslepljena narcisoidna ličcnost koja će se boriti do poslednjeg daha. Ili je impulsivni šoumen koji će odleteti prvim avionom kada bude nateran u ćošak. Ili je možda psihopata, proračunati strateg, lud poput pustinjske lisice", navodi list.

Novinari svoje utiske o Gadafiju formiraju na osnovu anegdota, ili ranijeg ponašanja, drugi analiziraju njegove nedavne tirade o Al Kaidi i predsedniku SAD Baraku Obami.

List napominje da je barem jedna grupa pokušala da načini profil najpoznatijeg libijskog pukovnika zasnovan na naučnim metodama, i da će, najverovatnije, njeni zaključci imati uticaja na američku politiku.

Decenijama su analitičari Centralne obaveštajne službe (CIA) i američkog ministarstva odbrane davali psihološke procene neprijateljskih lidera, poput Gadafija, Kim Il-džonga i Uga Čavesa, ali i saveznika, potencijalnih naslednika i drugih istaknutih zvaničnika. Na njihove ocene oslanjaju se diplomate, vojni stratezi i predsednici.

Politički profil je možda najznačajniji u slučajevima kada imate lidera koji dominira društvom i može da deluje praktično bez ograničenja, kaže Džerold Prost, psihijatar koji vodi program političke psihologije na Univerzitetu Džordžtaun, a osnovao je ogranak CIA koji se bavi analizom ponašanja.

Zvanični dosijei pojedinih lidera su klasifikovani, ali metodi profilisanja su dobro poznati. Civilni psiholozi su razvili mnoge tehnike, oslanjajući se uglavnom na javne informacije o nekom lideru: govori, saopštenja, biografski podaci, ponašanje koje se može primetiti. 

Metod koji je najpre korišćen modeliran je na osnovu studija slučaja, psiho-biografija koje terapeuti stvore kada sastavljaju dijagnozu. Prvi put je primenjeno ranih 1940-ih godina na nemačkom lideru Adolfu Hitleru. 


Analitičari i dalje koriste taj pristup, ali sada zasnovan na čvršćim biografskim podacima. U profile koji je uradio za magazin Forin Polisi, Džerold Post zaključuje da je Gadafi, iako uglavnom racionalan, sklon samoobmanama kada je pod pritiskom, a sada je pod najvećim stresom od kako je došao na vlast u Libiji.


"U suštini, Gadafi sebe vidi kao autsajdera koji na kraju pobeđuje, 

muslimanskog ratnika koji se bori iako mu niko ne daje šanse, zbog čega je zaista spreman da ide do kraja", smatra Post. 

Procene, međutim, nekada mogu navesti na pogrešne zaključke, kao kada je irački lider Sadam Husein pocetkom 1990-ih profilisan kao pragmatičar koji će popustiti pod pritiskom. 

Stručnjaci su tokom godina naučili da se ograde u svojim procenama, zamenjujući istorije slučaja sa tehnikama analize sadržaja, koje traže pravilnosti u izjavama i tekstovima lidera. Na primer, učestalost korišćenja nekih kategorija reči (ja, moje) u intervjuima i govorima.

POVEZANE VESTI

Utorak 29.03.2011. 21:29
PROKLETI ste da ste od boga! Od ljudi već jeste...Fašističke nakaze! Napravite svoj psihološki profil, pa se onda odmah objesite kad shvatite kolika ste čudovišta!
Utorak 29.03.2011. 21:52
Na sastanku 2003 je Saudisjki kralj rekao Gadafiju - znamo ko te je doveo na vlast, misleci pri tom na Engleze gde se ovaj skolovao kao kraljev oficir. Tako da je njegov profil jasan, Gadafi ce na kraju sve da ih zezne i sacuva Libiju za Libijce ili ce poginuti u borbi protiv kolonista.
Utorak 29.03.2011. 21:44
Mozda jeste, a mozda i nije. Ako nije, mozda jeste. A mozda bude, a mozda ne bude. A sve to zavisi da li hoce ili nece. jer, ako nece, onda nije, ako hoce onda jeste. Ili mozda treba ili ne treba. Ako treba, onda mozda ne mora, a ako mora onda mozda ne treba. Treba jos malo razraditi pravljenje ovog profila, ima nekih nejasnoca.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online