Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Utorak 29.03.2011.
06:45
Vestionline A

"Amerika svetu donosi mir i demokratiju"

Američki predsednik Barak Obama izjavio je da američka vojska ne može da interveniše svuda u svetu kada dođe do represije vlade nad narodom, kao u slučaju Libije, ali da to ne može biti izgovor da se ne čini ništa.

Barak Obama: Imali smo obavezu da delujemo u Libiji
 


''Ne možemo da vojno reagujemo gde god da dođe do represije, moramo da merimo svoje interese sa potrebom da se deluje. Ali, to ne može biti izgovor da se ne deluje'', izjavio je Obama na Univerziitetu za nacionalnu odbranu u Vašingtonu i dodao da može da kaže da je zaustavljeno ''smrtonosno napredovanje'' snaga libijskog lidera Moamera Gadafija.
 

On je dodao da su SAD ''prirodno nesklone da koriste silu u svim izazovima sveta, ali kada su naši interesi i vrednosti u pitanju, imao obavezu da delujemo''. On je na zamerke da se sporo reagovalo, rekao da je 1990-ih u Bosni međunarodnoj zajednici bilo potrebno godinu dana, a sada 31 dan.
 

Prema njegovim rečima, NATO je preuzeo kontrolu i komandu nad opoeracijom u Libiji, zbog čega će rizik i troškovi SAD biti značajno smanjeni.
 

''Želim da budem jasan: Učinili smo što smo rekli da ćemo uraditi, ali to ne znači da je nas posao završen'', istakao je Obama.

Obama je rekao da će Libija, dok Gadafi ne ode sa vlasti, ostati opasno mesto, a da će i kada on ode, tranzicija ka odgovornoj vladi biti težak zadatak.
 

''Imali smo jedinstvenu sposobnost da zaustavimo pokolj, u suprotnom izdali bismo sami sebe. Pored toga, imamo strateški interes, jer masakr u Libiji bi doveo do izbeglica i bio pritisak na Tunis i Egipat'', dodao je on.
 

Prema poslednjim anketama javnog mnjenja - 39 odsto Amerikanaca je izjavilo da im je jasan cilj vojne operacije u Libiji, dok je 50 odsto Amerikanaca reklo da im nije jasan.

POVEZANE VESTI

Utorak 29.03.2011. 06:57
Obama i mir? O cemu prica?! Decenijama ugrozavaju mir u svetu! Koga zeli da ob-manuje taj Ob(m)a (n)ma?! I dokle jos?!
Utorak 29.03.2011. 07:00
....uverili smo se i sami kako donose demokratiju.....mozda ce ovaj maneken nekog debila i da ubedi....normalni su vakcinisani na vreme od njega....sad im je glavni zadatak pretvoriti normalne u debile....ko je spomenuo velikog brata,farmu,zamak????......
Utorak 29.03.2011. 08:46
Laz postaje istina,zlikovci postaju ztve,ja nemogu da verujem da pojedini ljudi stvarno nemaju ni malo srama,unistise pola sveta,pobise neduzan narod,zarazise sve osiromasenim uranijumom,i sad pricaju o slobodi o demokratiji,neshvatljivo!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online