Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 28.03.2011.
20:04 >> 23:38h
Beta A

Francuzi napali libijski komandni centar

Francuski borbeni avioni napali su komandni centar libijske vojske južno od Tripolija, izjavio je danas portparol francuske vojske Tjeri Birkar.

I pojedini "arapski" avioni sa Francuzima svakodnevno bombarduju Libiju

On je rekao da su avioni "miraž" izveli vazdušni napad na vojni kompleks i komandni centar na oko 10 kilometara od libijske prestonice, koji je koristila vojska Libije.

Birkar je rekao da francuske snage, koje deluju u okviru međunarodne koalicije, pomeraju svoja dejstva ka zapadu, kao što se i pobunjenici kreću u sličnom pravcu, navodi agencija AP.

"Kad pobedimo, sudićemo Gadafiju"


Pobunjenički nacionalni savet saopštio je večeras u Bengaziju da će "posle pobede" pukovniku Moameru el Gadafiju biti suđeno u Libiji zbog počinjenih zločina.

 

"Posle pobede sudićemo Gadafiju u Libiji zbog svih zločina koje je počinio. Pokušaćemo da izgradimo slobodnu, demokratsku zemlju koja poštuje ljudska prava i političku smenjivost", rekao je novinarima predsednik saveta Mustafa Abdel Džalil.

 

Džalil, bivši ministar pravde, koji se skriva zbog straha za bezbednost, rekao je da je pobunjenicima "hitno potrebno lako naoružanje".

Devet žestokih eksplozija odjeknulo je večeras u Tadžuri, najvećem predgrađu Tripolija, rekli su Frans presu očevici.

"Eksplozije su veoma jake i to je od bombardovanja koalicije", rekli su očevici koji nisu precizirali koje su mete gađane.

Avioni zapadne koalicije gađali su i gradove Garjan i Mizdah, u kojima su na meti bili civilni i vojni ciljevi, prenela je libijska televizija pozivajući se na vojne zvaničnike.

Garjan se nalazi na oko 100 kilometara južno od Tripolija, a Mizdah na 184 kilometra južno od glavnog grada.

Kameron i Sarkozi pozvali pristalice Gadafija da ga napuste

 

Velika Britanija i Francuska uputile su danas poruku pristalicama Moamera el Gadafija da napuste svog lidera "dok ne bude kasno".

 

U zajedničkom saopštenju izdatom danas, premijer Dejvid Kameron i predsednik Nikola Sarkozi upozorili su Gadafijeve lojaliste da se suočavaju sa poslednjom šansom da povuku svoju podršku diktatoru.

 

Kameron i Sarkozi rekli su da međunarodna konferencija posvećena Libiji, koja sutra počinje u Londonu, treba da označi početak političkog procesa koji će omogućiti Libijcima da sami izaberu svoje rukovodstvo.

 

Oko 40 nacija i međunarodnih institucija učestvovaće u rezgovorima o planovima za humanitarnu pomoć Libiji koja će uslediti kada budu okončani sukobi u toj zemlji.

 

U saopštenju se navodi da opozicioni libijski Privremeni nacionalni savet i druge organizacije civilnog društva treba da počnu pripreme za izbore u budućnosti.

 

Pobunjenici: Oprostićemo Gadafijevim ljudima ako ga napuste


Nacionalni prelazni savet libijskih pobunjenika obećao je danas da će oprostiti Gadafijevim pristalicama ako mu okrenu leđa.


"Pozivamo ljude oko Gadafija da ga napuste. Ukoliko to učine, mi ćemo im oprostiti nepravde koje su učinili", izjavio je portparol pobunjeničkog saveta Abdulhafiz Goga, obraćajući se novinarima u Bengaziju, koji je pod kontrolom pobunjenika.


Portparol Goga je rekao da se pobunjenici nalaze na 30 kilometara od Sirta, rodnog grada Gadafija, koji je jedna od poslednjih prepreka na putu pobunjenika ka Tripoliju, preneo je AFP.


U Misratu, koja se nalazi između Sirta i libijske prestonice, danas je stigao brod sa humanitarnom pomoći, rekao je Goga.

Fratini: Libija uskoro oslobođena od Gadafija


Italijanski ministar spoljnih poslova Franko Fratini izjavio je da će Libija uskoro biti oslobođena od Moamera Gadafija, koji bi mogao da preda vlast na predlog Afričke unije.
"Mislim da će Libija biti brzo oslobođena i da će situacija biti rešena u najkraćem roku", izjavio je Fratini italijanskoj televiziji La7.

Fratini je rekao da rezolucijom Ujedinjenih nacija nije predviđen nikakav nasilni pad režima, ali da postoji "nepisan preduslov", a to je da Gadafi mora da ode, prenela je agencija Frans pres.


"Smatram da Afrička unija ima mogućnost da izađe sa korisnim predlogom koji će naterati Gadafija da preda vlast", rekao je italijanski šef diplomatije.


Italija se ranije založila za politički dogovor da bi se okončala kriza u Libiji, koji bi uključivao brz prekid vatre, egzil za libijskog lidera Moamera el Gadafija i dijalog između pobunjenika i plemenskih starešina.


Predstavnici više od 35 zemalja prisustvovaće sutra konferenciji u Londonu, gde će se razmatrati situacija u Libiji i budućnost te zemlje posle Gadafija, naveo je AFP.


Libija je je bila kolonija Italije od 1911. do 1942. godine i sada je njen najveći trgovinski partner. Italijanske kompanije imaju ugovore sklopljene u toj zemlji vredne više milijardi dolara, a italijanska naftna kompanija ENI je najveći strani proizvođač energije u Libiji.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 28.03.2011. 20:08
covekoliko bice sa cipelama 35- jesi li ti normalan,prestani da sejes smrt po zemaljskoj kugli PM madjarsko cigance !
Ponedeljak 28.03.2011. 20:16
Kad sam bio mlađi, nije mi bilo na kraj pameti da će Francuska za predsjednika imati fašistu i kriminalca. Ovo što čini Francuska je ratni zločin kojeg treba kazniti bombardiranjem Francuske. Ovo je neviđena sramota za sve Francuze.
Ponedeljak 28.03.2011. 20:15
Pomeraju dejstva ka zapadu i ciste "golorukima" prolaz da se krecu u "slicnom pravcu " do poslednjeg naftnog terminala. Samo jos da im se desi "transparentna " privatizacija i pocnu da placaju skolovanje i zdravstvo po evropskim normama pa su na istom sa Srbijom.Nije cudo da je egzodus vec poceo, ima da zatrpaju "dobrocinitelje" jevtinom radnom snagom.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online