Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 28.03.2011.
01:49 >> 02:27h
Vestionline A

"NATO teroriše i ubija civile"

Portparol libijske vlade optužio je NATO da teroriše i ubija njihov narod i da je to deo opšte zavere da se Libija ponizi i oslabi. Libijska vlada tvrdi da je u vazdušnim udarima zapadne koalicije poginulo više od 100 civila. Koalicione snage to demantuju, navodeći da oni štite civile od snaga Moamera Gadafija i da gađaju samo vojne ciljeve.

Pobunjenici ne odustaju od borbe
 

"Ljudi žive pod terorom, u strahu, svuda se osećaju tenzije. Smatramo da nepotreban nastavak vazdušnih udara predstavlja plan da se libijska vlada dovede u slabu pregovaračku poziciju", rekao je portparol libijske vlade Musa Ibrahim.
 

Ibrahim je rekao da je NATO spreman da "ubije ljude, uništi vojne kampove za obuku, vojne punktove i druge lokacije", preneo je Rojters.
 

On je priznao da pobunjenici napreduju sa istoka ka zapadu, ali nije želeo da detaljnije govori o povlačenju vladinih snaga.
 

"Pobunjenici napreduju. Zapadne nacije izgladnjuju Libijce, oni žele da Libiju bace na kolena da moli za milost", kazao je Ibrahim.
 

Misrata u rukama pobunjenika

Sukobi između snaga lojalnih libijskom lideru Moameru Gadafiju i pobunjenika u Misrati, koji su trajali ceo dan, sinoć su prestali, a prema tvrdnjama pobunjenika, pod njihovom kontrolom se nalazi 99 odsto tog grada.

Pozivajući se na izjave svedoka, agencija Rojters je javila da je u minobacačkom napadu Gadafijevih snaga u Misrati poginulo osam osoba, dok su 24 ranjene.


Prema tvrdnjama pobunjenika, Gadafijeve snage sada kontrolišu "samo malu oblast, nekoliko ulica" u zapadnom delu Misrate, dok se "99 odsto grada" nalazi pod kontrolom pobunjenika.
 

Misrata, treći grad po veličini u Libiji, nalazi se na severozapadu zemlje, na oko 200 kilometara istočno od Tripolija.

Bombardovan Gadafijev rodni grad

U libijskoj prestonici Tripoliju čulo se najmanje šest eksplozija i protivavionska paljba, a libijska televizija je javila, citirajući vojnog zvaničnika, da je zapadna koalicija pogodila civilne i vojne oblasti u glavnom gradu.
 

"Civilne i vojne oblasti u Tripoliju su pogodili krstaški, kolonijalni agresori", javila je libijska televizija, a preneo Rojters.
 

Prema rečima očevidaca, dve eksplozije su se čule u oblasti Sirte, rodnog grada libijskog lidera Moamera Gadafija. Nije jasno da li su eksplozije bile u gradu ili njegovoj okolini.
 

U međunarodnoj intervenciji u Libiji prvi put su učestvovali belgijski avioni, bombardujući metu na zemlji.
 

Belgijsko ministarstvo odbrane je saopštilo da su avioni F-16, u svojoj prvoj misiji, pogodili metu na zemlji i da "nije bilo kolateralne štete". Belgija u međunarodnoj opearciji u Libiji učestvuje sa šest aviona F-16, koji su stacionirani u grčkoj bazi Araksos.
 

Francuski avioni su izveli napade na oklopna vozila i "veliko skladište oružja" u oblasti oko gradova Misrata i Zintan, saopšteno je iz sedišta francuske vojske.
 

U istoj oblasti, dodaje se u saopstenju, francuski avioni su u subotu uništili najmanje pet aviona i dva helikopetara Gadafijevih snaga, prenela je agecnija Frans pres.
 

Vojska je navela i da su u bazu Suda na Kritu iz Katara stigla tri aviona "miraž 2000-5", tako da je u toj bazi sada stacionirano šest katarskih i tri francuska aviona.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 28.03.2011. 07:47
Od kada je napravljeno zlocinacko udruzenje NATO,glavni cilj im je ubijanje i terorisanje civila da naprave jos vecu paniku i usput da optuze druge.Oni su najvece zlo na zemaljskoj kugli.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online