Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
22
Nedelja 27.03.2011.
01:10
Beta A

Francuzi oborili 5 libijskih "Galebova"

Generalštab francuske vojske saopštio je da je francuska avijacija oborila najmanje pet libijskih aviona tipa "Galeb" i dva borbena helikoptera MI-35 u Misrati, preneo je Frans pres. Avione tipa "Galeb" proizvodila je jugoslovenska fabrika "Soko" u Mostaru od kraja 1970-ih godina. Oboreni helikopteri MI-35 stare su sovjetske proizvodnje. Francuska vojska takođe navodi da je za poslednja 24 sata izvela više intenzivnih vazdušnih napada" u oblasti Misrate.

Libijski "Galeb"

Avioni zapadne koalicije bombardovali su sinoć libijske kopnene snage i druge ciljeve duž obale Mediterana, u prestonici Tripoliju, Misrati i Adždabiji. Portparol Pentagona Darin Džejms (Darryn James) izjavio je da u tim napadima nisu korišćene rakete tipa "tomahavk", preneoje AP.

Vazdušni napadi pomogli su pobunjenicima protiv režima Moamera el Gadafija da vrate kontrolu nad Adždabijom, gradom na istoku zemlje. To je prvi veći preokret u Libiji nedelju dana od početka strane vojne intervencije.

Zašto Obama opet ratuje s muslimanima?


Američka agencija AP ocenjuje da je vojna intervencija u Libiji nametnula veliki pritisak na administraciju predsednika Baraka Obame od koje se u Vašingtonu traži objašnjenje zašto je uvukla SAD u još jedan rat s jednom muslimanskom zemljom.

 

Obama je u redovnoj sedmičnoj poruci naciji naveo je da je napravljen značajan uspeh u ratu u Libiji, braneći vojnu akciju kao opravdanu.

 

"SAD ne treba i ne smeju da intervenišu svaki put kada negde izbije kriza u svetu", rekao Obama, ali je dodao da se ovoga puta radilo o tome da je libijski lider Moamer el Gadafi predstavljao pretnju koja bi mogla da destabilizuje čitav region.

 

"U našem je nacionalnom interesu da reagujemo. To je i naša odgovornost. Ovo je jedan od tih slučajeva", dodao je Obama.

Libijska vlada: Gine mnogo civila

U najnovijim vazduhoplovnim napadima koalicionih snaga ubijaju se vojnici i civili duž 400 kilometara dugog puta između Adždabije i Sirte, na istoku, rekao je danas predstavnik libijske vlade Musa Ibrahim.


"Večeras su napadi iz vazduha nastavljeni punom snagom. Gubimo mnogo života, i vojnika i civila", rekao je Ibrahim, preneo je AFP.

"Vazdušni napadi su danas bili neprestani"....na putu između Gadafijevog rodnog mesta Sirte i Adždabije, 400 kilometara na istok, gde su pobunjeničke snage u subotu saopštile da su ponovo zauzele Adždabiju.


"Mi smatramo da su mnogi civili ubijeni zajedno sa porodicama koje vozilima beže od napada iz vazduha, dodao je Ibrahim, podsetivši da na putu između ta dva grada ima mnogo mesta. Smatramo da je to nemoralno, nezakonito, to nije mandat Saveta  bezbednosti UN", rekao je libijski portparol.


Koalicione snage gađale su iz vazduha još i gradove Sirte i Sebu na jugu zemlje, o čemu su izvestili libijska državna televizija i očevici na terenu.

POVEZANE VESTI

Nedelja 27.03.2011. 11:00
Kao prvo sve je to oboreno na zemlji jer i engleska štampa Galeb naziva jugoslovenskim avionima za obuku "trainer", a ne borbeni avion kao MIG ili Miraž za koje se ne zna gde su. Gadafi je na početku borbe imao ukupno 325 aviona. Mnogo je ozbiljniji izvešatj CIA da su se među goloruke infiltrirali "teroristi" koji masakriraju libijske vojnike koji se predaju Libijcima. Sada se uvlači strah u političare da će se stvoriti uporište Al Kaide ili neke druge ekstremne snage koja će preuzeti vlast kao Talibani u Avganistanu. Tek to će biti veselje kada se oni dočepaju novaca od nafte, a budu demokratski izabrani. Lepo im je Gadafi govorio da se ne igraju sa podrškom "golorukim pobunjenicima ".
Nedelja 27.03.2011. 09:33
Pobunjenici su poceli da se "zale" zbog srpske net podrske i izjavili da srpski kompjuterski znalci ugrozavaju njihovu borbu za "demokratiju" Zbog cega su se uplasili? Demokratija znaci sloboda misljenja i stavova, --zar ne znaju za sta se bore?? NATO razmislja o kopnenoj invaziji--sto su do sada energicno odbacili. Obama izjavio da SAD ne bi trebalo da "svuda u svetu intervenisu" gde se pojavljuje kriza, ali ovoga puta izgleda da je potrebno "zbog nacionalnih interesa". OPSTI HAOS U GLAVAMA! I DALJE PODRSKA PUKOVNIKU I LIBIJSKOM NARODU!!!
Nedelja 27.03.2011. 09:46
Americki Velikani brzo zaboravljaju: tako je pao u zaborav i 11. septembar?! Nema tu sta, kad je interes u pitanju prijatelj mog neprijatelja mi dobro dodje kao prijatelj-- Libijski pobunjenici se hvale sa podrskom Al Kaide, a NATO i SAD daju i dalje svemu svoju podrsku! Nista nije bitno, ni etika, ni moral, ni velike reci: APOKALIPSA SE ORGANIZUJE!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online