Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
28
Petak 25.03.2011.
07:43 >> 23:08h
Vestionline A

Libija spremna za pregovore i reforme

Bivši libijski premijer Abdul-Ati al-Obeidi, član libijske delegacije na sastanku sa Afričkom unijom, izjavio je danas u Adis Abebi da je njegova zemlja spremna da pregovara sa opozicionim pobunjenicima i da prihvati političke reforme, uključujući izbore.

Pokušaj postizanja primirja: Ban Ki Mun, generalni sekretar UN
  


Ponuđeni pregovori i eventualne političke reforme mogle bi biti veliki korak napred u pravcu okončanja sukoba između snaga lojalnih libijskom vođi Muameru el-Gadafiju i pobunjenika, naveo je AP.


Obeidi je, takođe, rekao je da su za nasilje u Libiji odgovorni "ekstremisti" i strana intervencija.
 

Afička unija se ranije založila za uspostavljanje prelaznog perioda koji će voditi ka demokratskim izborima u Libiji.

SAD: Gadafi naoružava dobrovoljce

 

Američki vice-admiral Vilijam Gortni rekao je novinarima u Vašingtonu da je zapadna koalicija primila izveštaje o tome da je Gadafi počeo da naoružava dobrovoljce i da mu je umanjena mogućnost komandovanja kopnenim snagama.

Gartni je rekao da će SAD "za sada" zadržati odgovornost za zaštitu civila u Libiji, ali da bi taj zadatak kasnije mogao da preuzme NATO.

Direktor američkog Generalštaba dodao je da su SAD u dosadašnjem delu intervencije u Libiji uglavnom koristile precizno oružje - rakete "tomahavk" i bombe sa satelitskom navigacijom.

Gartni je rekao da mu nije poznato da je u brobenim operacijama u Libiji korišćena municija sa osiromašenim uranijumom.


Sastanak u Adis Abebi predstavlja deo napora da se postigne primirje i političko rešenje u Libiji.
 

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun najavio je juče da će sastanku prisustvovati predstavnici Gadafijeve vlade i opozicije, ali je dodao i da nema znakova da Gadafi i njegova vlada poštuju zahteve Saveta bezbednosti UN za trenutni prekid vatre.


"Nema dokaza da su libijske vlasti preduzele korake da ispune svoje obaveze na osnovu rezolucija 1970. ili 1973", rekao je Ban na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj situaciji u Libiji, preneo je Rojters.

Gadafi unapredio sve vojnike

 

Libijski lider Moamer Gadafi unapredio je sve pripadnike svojih oružanih snaga, javila je u petak uveče državna televizija. "Brat i vođa revolucije objavio je odluku o unapređenju svih naoružanih pripadnika naroda koji su trenutno mobilisani u raznim vojnim jedinicama, zbog njihove herojske i hrabre borbe protiv krstaškog, kolonijalnog napada", navodi se u izveštaju.

U objavi se naglašava da se odluka odnosi na "sve pripadnike bezbednosnih snaga i policije". Libijska televizija nije precizirala na koji će način unapređenja funkcionisati, niti da li će pripadnici vojske i policije dobiti veću platu.

POVEZANE VESTI

Petak 25.03.2011. 09:59
Jeste nema dokaza da Gadafi miruje, ali ima dokaza da se iz Bengazija goloruki vozikaju do Ajdabije pucaju iz mitraljeza i čekaju da NATO bombama pobije vojsku pa da uđu u grad. Zato ne pošalje plave šlemove da nadgledaju situaciju. Puna je engleska štampa napisa da je kontingent od 350 vojnika SAS ušao "duboko u Libiju" i da se šalje još jedinica. Samo još da bace atomsku bombu na Tripoli pa uzmu naftu i gotovo.
Petak 25.03.2011. 08:05
ovog japanskog majmuna bi trebalo ako ne objesiti, onda barem staviti u samicu na 50 godina...Možda nije zločinac, ali podržava zločine te UN pretvara u ništa drugo već marionetu američkih interesa. Kakav prekid vatre? Ovaj šljam može osvajati gradove, naftna postrojenja, i ovi mogu bombardirati njihove aerodrome, a oni moraju poštavati prekid vatre? Je li netko tu blesav ili se samo pravi? "Nema dokaza da su libijske vlasti preduzele korake da ispune svoje obaveze na osnovu rezolucija 1970. ili 1973" - on pod tim obavezama očito misli da Gadafi treba raspustiti vojsku, pobjeći iz zemlje, te zapakirane, s mašnicom, predati naftne izvore amerikancima...
Petak 25.03.2011. 07:58
Znaci da Gadafi postuje primirje,dok pobunjenici ne osvoje sve gradove i naftu. Nema dokaza da je Gadafi postovao primirje,ali pobunjenici su ga postovali jer golim rukama vratise gradove iz kojih su proterani.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online