Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 25.03.2011.
02:30
K. Marković - Vesti A

"Krajm stopers" ne može bez građana

Statistički podaci potvrđuju da je najveći broj kriminalnih dela razrešen uz pomoć informacija zajednice, rekao je komesar policije Sajmon Overlend.

Piter Rajan i Long Kuven Hou
 

Skoro 50.000 građana Viktorije je tokom prošle godine pozvalo broj Službe za zaustavljanje i prevenciju kriminala (Crime Stoppers), zahvaljujući kojima je 886 lica uhapšeno i optuženo za 3.047 kriminalnih dela. Među otkrivenima su bili i počinioci teških krivičnih dela, kao što su ubistva i pokušaji ubistva. Ovi podaci izneti su u utorak na godišnjem prijemu Službe za zaustavljanje kriminala, koja radi širom Australije od 1987. godine.

Prijem Službe za zaustavljanje kriminala, bio je još jedna prilika da se istakne nesebična pomoć, koju ovoj organizaciju pružaju građani, ali i predstavnicima etničke štampe. Na svečanosti, predstavnicima elektronskih i štampanih medija, među kojima su bile i "Vesti" uručene su i specijalne zahvalnice za doprinos, koji pružaju u suzbijanju kriminala u zajednici.

Predstavnici etničke štampena prijemu

Piter Sprot, izvršni direktor Crime Stopers, između ostalog, podsetio je na nemerljiv značaj koji njihovoj organizaciji pružaju predstavnici etničke štampe, koja pomaže i članovima društva na svom maternjem jeziku saznaju o načinu kako mogu da daju lični doprinos da celokupna zajednica bude bezbednija.


- Zahvaljujući toj pomoći u mogućnosti smo da organizujemo veliki broj edukativnih programa za mlade i multikulturalne. Dokaz da građani doprinose borbi protiv kriminala je i podatak o prosečno 17 hapšenja nedeljno, do kojih je došlo zahvaljujući telefonskim pozivima službi Crime Stopers - dodao je direktor Crime Stopers Viktorije.


- Tokom 23 godine rada službe Crime Stopers u Viktoriji uspeli smo da steknemo poverenje i poštovanje zajednice, kao neprofitne organizacije koja stoji na usluzi svim građanima i koja pomaže policiji u prevenciji i rešavanju kriminalnih slučajeva - rekla je Stefani Rivers, predsedavajuća upravnog odbora službe Crime Stopers u Viktoriji. Ona je podsetila da su pozivi građana na njihov broj 1800 333 000, rezultirali novim porastom u otkrivanju kriminalnih počinioca, njihovim hapšenjem i procesuiranjem pred pravosudnim organima.

Piter Sprots

Pozivom na telefonski broj službi Crime Stopers građani mogu da daju i informacije o osobama koje se lažno predstavljaju kao majstori za kućne popravke, a svoje usluge naplaćuju u gotovom novcu. Kako se čulo, Crime Stopers je nedavno započeo medijsku kampanju ohrabrenja zajednice, da prijavljuju osobe za koje sumnjaju da su odgovorne za podmetanje požara, ulične huligane, pa čak i učesnike ilegalnih automobilskih trka. Takođe, građani mogu i da anonimno dojave informacije vezane za graničnu bezbednost i pokušaje krijumčarenja ilegalnih supstanci ili ljudi.


- Ipak uloga koju Crime Stopers pruža našoj zajednici prevazilazi isključivo otkrivanje kriminalnih aktivnosti. Edukujemo mlade, pružamo informacije nastavnicima i đacima škola, pomažemo građanima u suzbijanju prevara, uličnog nasilja, otkrivanju piromanije - dodala je Stefani Rivers.

Ministar policije Piter Rajan
 


U ime Crime Stopers ona se posebno zahvalila TV kanalu Devet i "Herald sanu", koji su glavni medijski sponzori ove organizacije.

Priznanje Vijetnamcima


Među 120 predstavnika etničkih medija iz Viktorije koji sarađuju sa službom Crime Stopers, ovogodišnje prestižno priznanje koje nosi ime po tragično ubijenoj devojci Mersini Halavadžis, uručeno je gospodinu Long Kuvan Hou, uredniku nedeljnih novina na vijetnamskom jeziku iz Melburna.

- Međutim, moramo da pomenemo i naše etničke medijske partnere, koji nam pružaju nesebičnu pomoć, kako bi sve porodice i zajednice u Viktoriji bile sigurnije i bezbednije, kako bi se proširila svest o potrebi građana da pomažu policiji - rekla je ona. - Procene su da je prostor koji dobijamo u štampi vredan čak 12,5 miliona dolara, što je ogromna pomoć našoj organizaciji - istakla je Stefani Rivers.


- Sprečavanje kriminala i vandalskog ponašanja nije zadatak samo policije. Sigurno je da ne bi imali ovako uspešne rezultate bez pomoći službe Crime Stopers.

Statistički podaci potvrđuju da je najveći broj kriminalnih dela razrešen baš uz pomoć informacija zajednice - rekao je komesar policije Sajmon Overlend. I ovog puta prvi čovek policije Viktorije je apelovao na članove zajednice da prijave svako kriminalno delo svom lokalnom policajcu, telefonskim pozivom u policiju, a ako žele da to učine anonimno, dovoljno je da pozovu Službu za zaustavljanje kriminala na broj 1800 333 000.

Sajmon Overlend
 


- Organizacija koje je osnovana 1987. godine pokazala je svoju svrsishodnost i opravdanost postojanja rezultatima koje smo čuli večeras. Još je važnije što su ovakvom uspehu doprineli i sami članovi društva. Prošle godine sam bio u prilici da otvorim projekat koji za cilj ima suzbijanje piromanije, a zatim u otkrivanju telefonske linije za prijavu vozača huligana - istakao je Piter Rajan, ministar policije i zamenik premijera Viktorije.


Na svečanosti Crime Stopers uručeno je i više priznanja zaslužnim članovima policije Viktorije koji su dali veliki doprinos u suzbijanju kriminala.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online