Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
20
Ponedeljak 21.03.2011.
21:20
Vestionline A

"Gadafija na sud, nećemo pregovore"

Viši zvaničnik pobunjeničkog Nacionalnog saveta u Bengaziju Abed el-Hafiz Goga izjavio je da pobunjenici neće pregovarati sa Moamerom el Gadafijem o prekidu rata u Libiji i žele da ga izvedu pred sud. "Radije ćemo videti njegov (Gadafijev) kraj, nego što ćemo pregovarati (...) Biće mu suđeno za genocidne radnje protiv sopstvenog naroda", prenela je njegove reči agencija Rojters.

U intervjuu agenciji AP Ali Zejdan iz Libijske lige za ljudska prava rekao je da je glavni cilj pobunjenika da svrgnu Gadafija sa vlasti i predaju ga pravosuđu, a ne da ga ubiju.

Ali Zejdan

On je rekao da je saveznička intervencija u Libiji pomogla opozicionarima i dodao da oni ne žele invaziju, jer su "sposobni samostalno da se izbore sa Gadafijevim snagama".

Portparol pobunjenika kazao je u međuvremenu da je u današnjem napadu Gadafijevih snaga na nenaoružane ljude u Misrati ubijeno najmanje 40 osoba, a da je više od 300 povređeno, preneo je AFP. On je dodao da je na ljude pucano snajperima sa krovova i iz tenkova.


Gadafijeve snage su, kako je prenela Al Džazira, bombardovale danas na nekoliko časova grad Zintan na zapadu Libije.

Moamer el Gadafi

Šef američke komande za Afriku, general Karter Ham, izjavio je večeras da su savezničke snage već obezbedile zonu neletenja na oko 1.000 kvadratnih kilometara površine i da će intervencijom nastaviti da prošire površinu ka jugu i zapadu, eventualno ka Tripoliju.


"Sa rastućim kapacitetima koalicije, predviđam da će zona neletenja uskoro biti proširena na Bregu, Misratu i potom Tripoli", rekao je američki general.

Libijci sami da odluče o Gadafiju


Američki sekretar za odbranu Robert Gejts izjavio je u Sankt Peterburgu, gde se nalazi u okviru dvodnevne posete Rusiji, da bi Libiji bilo bolje bez Gadafija na vlasti, ali da Libijci moraju sami da odluče o tome.


Gejts je ponovio stav američke administracije da eksplicitni cilj vojne intervencije Zapada protiv libijskog režima nije zbacivanje Gadafija s vlasti.


"Mislim da je svima apsolutno jasno da bi Libiji bilo bolje bez Gadafija. Ali Libijci moraju samo da odluče o tome", kazao je sekretar Gejts u intervjuu agenciji Interfaks. On je smatra da će oni to verovatno i učiniti, ali da bi bila greška kada bi to bio cilj zapadne vojne operacije u Libiji.


SAD i Francuska su demantovale da će koalicione snage pokušati da ubiju Gadafija, a isto je učinio i načelnik generalštaba britanske vojske, pošto je britanski šef diplomatije Vilijam Hejg odbio da isključi tu mogućnost, podseća agencija Frans pres.


Gejts je kazao da ne bi bilo mudro ubiti Gadafija, jer bi to moglo ugroziti krhku koaliciju koja podržava vojnu intervenciju.


On je ponovio jučerašnju izjavu novinarima da očekuje da će druge zemlje preuzeti vodeću ulogu u vojnim operacijama u Libiji od SAD u roku od nekoliko dana.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 21.03.2011. 21:26
Momire pobedi ih i ja odoh da istetoviram tvoj lik na srcu! ps molim te posalji mi neku lepu slku kako odsecas glavu nato azdaji ! pliz!
Ponedeljak 21.03.2011. 22:14
Neki je rascep u koaliciji, amerikanci su napravili povratnu voznju iz baze u Misuriju non stop 25.000 kilometara sa 3 komada bombardera B-2 pa istresli ukupno 45 tona bombi za razvaljivanje aerodroma i vec su nazad kod kuce. Sada su ostavili Sarkozija i drustvo da vide sta ce dalje, oni definitivno nece izlaziti na kopno.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online