Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 20.03.2011.
21:13 >> 23:36h
Beta A

Gadafi proglasio novi prekid vatre

Režim libijskog lidera Moamera Gadafija proglasio je u nedelju uveče novi prekid vatre kao odgovor na poziv Afričke unije na "momentalni prekid neprijateljstava", izjavio je portparol libijske vojske Milad Fokehi.

Proglašen novi prekid vatre u Libiji
 


"Poštujući saopštenje komiteta Afričke unije koje je danas izdato u Nuakšotu i rezolucije 1970 i 1973 UN, komanda oružanih snaga izdala je naredu o prekidu vatre u nedelju počev od 21 sat, odnosno 20 sati po srednjeevropskom vremenu", rekao je taj portparol.

Libijski režim je u petak proglasio prekid vatre, ali je libijska vojska nastavila operacije protiv pobunjenika nakon čega je međunarodna koalicija predvođena SAD, Francuskom i Velikom Britanijom počela bombardovanje Libije.

Gadafi se na prekid vatre odlučio samo nekoliko sati nakon što je libijska vlada saopštila da će tokom dana naoružati čak milion muškaraca i žena.
 

Stanovnici grada Misrata, jedinog koji je na zapadu Libije bio u rukama pobunjenika, javili su agenciji Rojters da su Gadafijeve snage ušle u taj grad. Prema njihovim rečima, u centru Misrate se čuje pucnjava.

Pentagon: Libijskoj PVO naneta velika šteta
 

Međunarodne snage, predvođene SAD, Francuskom i Velikom Britanijom, postigle su značajan uspeh tokom vojne akcije u Libiji, a protivvazdušnoj odbrani snaga libijskog lidera Moamera Gadafija naneta je "velika šteta", saopštio je u nedelju uveče Pentagon.
 

Viceadmiral američke mornarice Vilijam Gortni rekao je novinarima u sedištu Pentagona da je to omogućilo "efektivno" uspostavljanje zone zabranjenih letova iznad Libije.

I Danska bombardovala Libiju


Četiri danska borbena aviona F-16 učestvovala su danas u operacijama međunarodne koalicije u Libiji i vratili su se sa misije u bazu Sigonela, na jugu Italije,
saopštila je danska vojska.

 

"Na nebu iznad Libije danas smo imali četiri aviona F-16. Njihova misija bila je dosta duga, trajala je oko pet sati", izjavio je za AFP portparol danskog vojnog vazduhoplovstva Lars Skjoldan.

 

Ministarka odbrane Gite Lilelund Bek rekla je da je ta misija bila uspešna, prenosi drzazvna agencija Ricau. Ona je precizirala da se radilo o prvoj operativnoj misiji danskih aviona.

 

"Ne mogu tačno reći šta su (avioni F-16) uradili, ali učestvovali su u misiji visokog rizika i ispunili svoj zadatak na zadovoljstvo svih", dodala je ministarka.

 

Danska u juče pokrenutoj međunarodnoj intervenciji u Libiji učestvuje sa šest borbenih aviona F16 i jednim transportnim avionom koji je danas sleteo u bazu na jugu Italije. Danski parlament je u petak jednoglasno odobrio predlog vlade o
učešću u akciji u Libiji.

 


Gortni je dodao da je u dvodnevnim napadima posebna šteta naneta libijskim protivvazdušnim raketama koje predstavljaju pretnju avionima koji lete na srednjim i većim visinama.
 

On je naveo da su tri stelt aviona B-2 bombardovala jedan aerodrom, kao i da su razni američki, britanski i francuski avioni napali "delove Gadafijevih trupa na zemlji u oblasti oko 16 kilometara južno od sedišta pobunjenika u Bengaziju".
 

Gadafijeve trupe su "izolovane i pometene", prema njegovim rečima. "Procenjujemo da su ovi napadi bili veoma efektni, naročito u degradaciji protivvazdušne odbrane (Gadafijevog) režima. Verujemo da su njegove trupe pod velikim stresom i da pate, kako od izolovanosti, tako i dobrim delom od konfuzije", ocenio je Gortni.

Gortni je, takođe, rekao da nijedan avion koalicionih snaga nije izgubljen, kao i da su se "svi piloti bezbedno vratili iz misije u Libiji". On je istakao da nema nagoveštaja da u oblastima koje su bile na meti vazdušnih napada ima civilnih žrtava.

Libijski mediji kritikovali su juče vazdušne udare na "civilne ciljeve", tvrdeći da su oni bili meta napada međunarodne avijacije.

Američki viceadmiral takođe je naveo da SAD ne isključuju dodatne napade protiv libijske protivvazdušne odbrane, ali je rekao da možda više neće biti potrebni teški napadi raketama "tomahavk" koji su juče sprovođeni sa brodova u Sredozemnom moru.

On je dodao da sam Gadafi nije na meti koalicione vojne kampanje, ali je istakao da koalicione snage ne mogu da mu garantuju bezbednost.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online