Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 20.03.2011.
21:36
Vestionline A

Katar se priključio bombardovanju Libije

Katar je prva arapska zemlja koja se priključila vojnoj intervenciji protiv Libije, saopštio je portparol francuskog ministarstva odbrane Loran teser. Katar će u napadima na Libiju učestvovati sa četiri aviona.

Katar poslao četiri aviona u napad na Libiju

"Ovo predstavlja arapsko učešće u operaciji", kazao je portparol francuskog ministarstva odbrane. On je rekao da Francuska "u potpunosti i jedino primenjuje razoluciju 1973" koju je izglasao Savet bezbednosti UN, pošto je Arapska liga kritikovala vojne operacije u Libiji.

Arapska liga kritikovala je danas napade na Libiju iako je glasala za rezoluciju Ujedinjenih nacija kojom se uvodi zabrana letenja i dozvoljavaju "sve neophodne mere za zaštitu civila".

Šef Arapske lige Amr Musa je rekao da to što se događa u Libiji nije ono što su očekivali kada su pristali da podrže zabranu leta.

Albanija ponudila pomoć

Albanija je takođe ponudila svoje snage na raspolaganje zapadnim silama u operaciji "Odisejeva zora", izjavio je danas albanski premijer Sali Beriša.

"Albanija je spremna da pruži sve što treba međunarodnoj koaliciji u cilju ispunjavanja tako važne misije kao što su osiguranje slobode, mira i stabilnosti u Sredozemlju", rekao je Beriša.

Međutim, u saopštenju se ne navodi kakva tačno postrojenja Albanija, članica NATO od aprila 2009. godine, može da ponudi.

Kiparski Grci, na čijoj se teritoriji nalaze suverene baze britanske vojske, zatražili su danas da ta zemlja ne koristi ove kapacitete za bombardovanje Libije.

"Britanske baze su, na žalost, suverene i Britanci treba samo da obaveste Kipar da će se baze koristiti", rekao je predsednik kiparskih Grka Demetris Hristofijas novinarima. 

Britanci kažu da se Akrotiri, baza na jugu ostrva, ne koristi kao lansirna rampa za napade na Libiju, niti je primila avione ili opremu drugih država za vojnu intervenciju. Britanski avioni i podmornica ispalili su više projektila na mete u Libiji, a avioni "tornado" preleteli su oko 4.000 kilometara od baze Marham u Norfolku ka Libiji i nazad, što je najveća razdaljina koju su prešli borbeni avioni RAF-a od rata na Foklandima.

Zapadna mašinerija u pohodu na Libiju

Libiju su danas bombardovali američki avioni B-2 "spirit", teški bombarderi stelt tehnologije, sposobani da nose konvencionalno i nuklearno naoružanje. Ovaj "duh" je težak 188 tona, nosi 90 tona goriva i može poneti 34,5 tona naoružanja. U borbenim operacijama prvi put je upotrebljen 1999. godine, za vreme NATO bombardovanja Srbije.


Francuska je danas angažovala "više od 15 letelica" u operacijama u Libiji, izjavio je portparol generalštaba francuske vojske Tijeri Birkar. One su izvršile operacije "vazdušne odbrane kao i podrške na zemlji, snabdevanja, vazdušne kontrole i otkrivanja". 

U Libiji su angažovani francuski avioni "miraž" i "rafal", a iz Tulona je danas krenuo nosač aviona na nuklearni pogon "Šarl de Gol". Kanada je poslala šest aviona "F-18", koji su smešteni u italijanskim bazama, i fregatu "HMCS Šarlottaun".

Danska u operaciji "Odisejeva zora" učestvuje sa šest "F-16" aviona i 132 vojnika. Španija je u Italijanske baze poslala četiri aviona "F-18" i avion-cisternu "Boing
707", a šalje i podmornicu, fregatu i avion za nadzor.

Pored aviona "tajfun" i "tornado" Brotanci su pripremili i dve fregate "HMS Vestminster" i "HMS Kamberlend" koje dejstvuju pred libijskom obalom. 

Sa druge strane, kapaciteti Libije, da se odbrani ovajvoj najezdi iz vazduha, su slabi, smatra vojni analitičar Aleksandar Radić. On kaže da Libija poseduje PVO sisteme nabavljene u Francuskoj i Sovjetskom savezu još pre 30 i više godina.

Radić je naveo da Libija ne bi mogla da se suprotstavi napadačima ni iz vazduha, jer od lovačke avijacije raspolaže uglavnom avionima starije generacije "Mig-23" i "Miraž F1", dok su letelice "Mig-25" već neko vreme prizemljene zbog nedostatka rezervnih delova.

POVEZANE VESTI

Nedelja 20.03.2011. 22:40
Gadafi je vec ostvario pobedu samim tim da je zadrzao izvore nafte i naftne terminale. Ukopao se izvan Bengazija, i sada kada su uveli zonu zabrane leta on ne koristi avione. Obama je vec u startu rekao da ce americko angazovanje biti samo par dana i da nece biti njihove pesadijske akcije. Ovi iz Katara mogu samo da budu u patroli iznad Libije i nista vise. Sada jedino ostaje da se Francuzi i Englezi otvoreno stave na stranu pobunjenika i nagovore ih da goloruki krenu iz Bengazija.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online