Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Nedelja 20.03.2011.
19:06 >> 20:30h
Beta, Srna A

Rusija traži prekid napada, Kina žali zbog Libije

Rusija je danas pozvala Veliku Britaniju, Francusku i Sjedinjene Američke Države da prekinu vazdušne napade na Libiju, ističući da gađani ciljevi nisu samo vojni, i da u napadima stradaju civili. Kina je danas izrazila žaljenje zbog savezničke vojne kampanje u Libiji, rekavši da se protivi upotrebi sile u međunarodnim odnosima.

Od savezničkih raketa do sada poginulo 64 ljudi

U saopštenju se ističe da je vazdušnim napadima na Libiju prekršen okvir Rezolucije 1973 Saveta bezbednosti UN, koja jasno podrazumeva mere zaštite civila.

"U skladu sa ovim podacima pozivamo zemlje uključene u sukob da prekinu neselektivnu upotrebu sile", saopštio je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Aleksandar Lukaševič.

U saopštenju se navodi da su u vazdušnim napadima koje su Francuska, SAD i Velika Britanija sinoć počele u Libiji gađani ne samo striktno vojni ciljevi, već su mete i putevi, mostovi i drugi civilni objekti, prenele su svetske agencije.

Vlasti u Moskvi ranije su saopštile da "žale" zbog intervencije u Libiji koja je "odobrena na brzinu". Ruski mediji, takođe, su citirali izvor iz Kremlja, po kojem je, bez jasnog razloga, razrešen dužnosti ambasador Rusije u Tripoliju.

Prilikom glasanja u Savetu bezbednosti, Rusija i Kina, koje imaju pravo veta, bile su suzdržane. Kina je ranije rekla da je bila uzdržana uzimajući u obzir zabrinutosti i pozicije arapskih zemalja i Afričke unije, kao i specifičnost okolnosti u Libiji.

Kina žali zbog napada

Kina je danas izrazila žaljenje zbog savezničke vojne kampanje u Libiji, rekavši da se protivi upotrebi sile u međunarodnim odnosima, ali nije navela mogućnost uspostavljanja primirja.

"Kina izražava žaljenje zbog vojnih napada u Libiji", navodi se u saopštenju kineskog Ministarstva spoljnih poslova.

U saopštenju Kine ne spominje se primirje, ali se naglašava da Peking poštuje suverenitet, nezavisnost, jedinstvo i teritorijalni integritet Libije.

"Nadamo se da će Libija obnoviti stabilnost i izbeći dalje civilne žrtve zbog eskalacije oružanog konflikta", navodi se u saopštenju.

Arapska liga se preračunala

Arapska liga pod "svim neophodnim sredstvima" nije podrazumevala bombardovanje
 

Šef Arapske lige Amr Musa kritikovao je danas međunarodne vojne napade na Libiju, upozoravajući da u njima stradaju i civili.

Arapska liga podržala je prošle nedelje odluku o zatvaranju vazdušnog prostora Libije i tako doprinela opredeljivanju Zapada za pokretanje vojne akcike protiv te

zemlje.

U rezoluciji UN koju je podržala i Liga, odobreno je uvođenje zabrane letova iznad Libije, ali i zatraženo sprovođenje "svih neophodnih mera za zaštitu civila". Amr Musa je novinarima rekao da vojna operacija prevazilazi ono što je Arapska liga podržala.

Kako je objasnio, "ono što se desilo razlikuje se od ciljeva zatvaranja vazdušnog prostora". "Mi želimo zaštitu civila, a ne dodatne napade na civile", ukazao je on.

POVEZANE VESTI

Nedelja 20.03.2011. 19:09
Касно вам је сад, јуначине! Срање је упало у вентилатор, сад вадите кестење и образ из ватре голим рукама, или тишина!
Nedelja 20.03.2011. 20:06
Rusija je mudro odigrala jer ako je vec Arapska Liga za to da ginu arapi, makar bili i u vojnim vozilima, sto bi oni kontrirali. Ne treba biti veliki strucnjak da se cekalo samo da se pojave slike mrtvih zena i dece pa da se javnost arapskih zemalja okrene. Vec su amerikanci izjavili da je cilj postignut, da Gadafi vise ne napada i da sada treba samo pratiti situaciju. Glavno je njima pitanje kako dalje. Zakovani im saveznici u Bengaziju koji nema veze sa naftnim poljima koja drzi Gadafi. Prakticno svi cekaju sta ce sad pobunjenici. Ako krenu, oni su krivi, ako ostanu u Bengaziju, ne trebaju nikom. Ako ovako ostane dzaba su trosili municiju.
Nedelja 20.03.2011. 19:15
e pa posle hebanja nema kajanja,cuti i trpi ili preduzmite nesta konkretno,ako ste za to sposobni,ali kako mi se cini niste hebite se pijandure jedne,nego da vam sipem po jednu vodku? Ili da vam dam govnjivu motku sram vas bilo!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online