Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 18.03.2011.
19:52
Beta A

Jemen: Policija pucala na demonstrante

Predsednik Jemena Ali Abdalah Saleh proglasio je vanredno stanje u zemlji, posle napada policije na demonstrante u Sani u kojima je poginulo više od 41 osobe. Saleh je rekao da je tu odluku doneo Vrhovni savet odbrane te zemlje, ali nije naveo koliko dugo će ta mera biti na snazi.

Jemen: Današnji protest bio je najmasovniji, za sada utvrđeno da ima više od 40 žrtava
 

Odluka o vanrednom stanju doneta je samo nekoliko sati pošto su vladine snage, pucajući na desetine hiljada antivladinih demonstranata, ubile, prema navodima lekara, više od 41 osobe, a ranile više stotina njih.

Policija je pucala s krovova zgrada u blizini Univerzitetskog trga, gde se održavaju protesti od 21. februara.

Svetski zvaničnici osuđuju nasilje

 

Evropska unija i Ujedinjene nacije su oštro osudili nasilje nad učesnicima protesta u Jemenu u kojima je poginulo više od 40 ljudi. Američki predsednik Barak Obama je oštro osudio nasilje u Jemenu i pozvao Saleha da održi svoje obećanje i odobri mirne proteste. On je takođe rekao da je za političke promene u Jemenu koje bi odgovarale težnjama građana te zemlje.

 

Šefica evropske diplomatije, Ketrin Ešton takođe je protestovala zbog odluke jemenskih vlasti da pucaju na demonstrante i tražila poštovanje ljudskih prava i osnovnih sloboda.

 

I generalni sekretar UN, Ban Ki Mun je reagovao zbog upotrebe vatre protiv demonstranata u Jemenu.

Jemenski predsednik, koji je na vlasti 32 godine, takođe je izrazio "žaljenje" zbog žrtava na današnjim demonstracijama.

Jemen: U borbi za demokratiju
 

Državna sekretarka SAD Hilari Klinton pozvala je istovremeno jemenske vlasti na "okončanje nasilja" u toj zemlji.

"Nasilje mora da prestane i pregovori moraju biti nastavljeni kako bi se pronašlo političko rešenje", rekla je Klintonova u Vašingtonu.

Današnji protest najveći je do sada od početka izbijanja pobune protiv jemenskog režima, pre mesec dana.

Sirija: Dve žrtve protesta

U sukobima koji su danas izbili između demonstranata i sirijskih snaga bezbednosti na jugu Sirije u gradu Deraa, ubijeno je dvoje demonstranata, dok je na desetine povređeno, naveli su očevici.

Demonstranti su protestovali zbog korupcije uzvikujući slogane protiv sirijskog tajkuna Ramije Maglufa, rođaka sirijskog predsenika Bašara Al Asada, koji poseduje nekoliko velikih kompanija, preneo je Rojters.
 

Sirijske snage bezbednosti na silu su rasterale i demonstrante koji su se okupili u Damasku posle molitvi održanih u džamiji Umajad, naveli su aktivisti organizacija za zaštitu ljudskih prava. Prema navodima aktivista, protest je održan u dvorištu džamije Umajad, a dva demonstarnta su zatvorena, preneo je AP.
 

Neposredno posle toga, ispred džamije se okupilo oko 200 pristalica sirijskog predsednika koji su uzvikivali slogane podrške i mahali sirijskim zastavama, preneo je AFP.
 

Ovo je treći manji protest koji je održan ove nedelje u Damasku iako vlasti ne dozvoljavaju okupljanja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online