Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 22.12.2015.
14:07
rs.sputniknews.com A

Pentagon radio Obami iza leđa: Otkrivali Sirijcima informacije o ID

Pentagon je godinama obaveštavao sirijsku vojsku o delovanju islamskih ekstremista iz straha da bi u Siriji mogao da izbije totalni haos ukoliko bi uspeo plan administracije američkog predsednika Baraka Obame da svrgne sa vlasti Bašara el Asada.

Reuters
Obama nije imao pojma o aktivnostima Američke vojske

Informacije koje je objavio renomirani američki istraživački novinar Sejmur Herš, pokazuju veliki jaz u postupanju između vojne komande američkih snaga i političkih zvaničnika u Beloj kući, kada je u pitanju borba protiv ekstremista u Siriji i u Iraku.

- Izgleda da američka vojska ne prima sa velikim entuzijazmom to što Obama govori da Asad mora da ode. Vojska daje Damasku obaveštajne podatke i analize, ali se to ne radi direktno - rekao je Heršu neimenovani zvaničnik.

Komanda Pentagona je u leto 2013. godine u veoma poverljivom dokumentu Obaveštajne bezbednosne agencije navela da bi svrgavanje Asada napravilo totalni haos u Siriji i da bi ona tada postala lak plen za islamističke ekstremiste.

- U to vreme, CIA je slala oružje iz libijskih skladišta u Siriju, preko Turske, tokom jedne cele godine. To je počelo da se dešava neposredno nakon ubistva libijskog lidera Muamera el Gadafija - rekao je on.

Prema Heršovom izvoru, tada su oružje dobijale sve grupe koje su protivnici Asadove vojske, uključujući Nusra front i Islamska država, dok je takozvana umerena opozicija isparila, a Slobodna sirijska vojska je okrnjena i svedena na grupu stacioniranu u jednoj vazdušnoj bazi u Turskoj.

On je naveo i da je komanda Pentagona verovala da Asada ne mogu da zamene fundamentalisti.

- Američka vojska je prepoznala momenat i morala je da se suprostavi Obaminoj politici koja je bila osuđena na propast. General Martin Dempsi je odlučio da prosledi podatke o ekstremistima, ali bez korišćenja političkih kanala. Bilo je jasno da je Asadu potrebna bolja obaveštajna služba. Obama nije to znao, Obama ne zna šta komanda Pentagona radi u svakoj situaciji. To nije znao nijedan predsednik - istakao je izvor.

Nekadašnji šef Obaveštajne bezbednosne agencije general Majkl Flin rekao je da je izveštaj u kojem su se pojavila mišljenja da bi svrgavanje Asada izazvalo haos bio suprotan svemu onome što je radila Obamina administracija koja nije želela da čuje istinu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online