Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Petak 18.03.2011.
14:32 >> 17:20h
Srna, Beta A

Libija obustavila vojne operacije

Libija je danas proglasila prekid vatre i obustavu svih vojnih operacija u celoj zemlji radi zaštite civila i poštuje usvojenu rezoluciju Saveta bezbednosti, izjavio je danas šef libijske diplomatije Musa Kusa. Pobunjenici tvrde da se prekid vatre ne poštuje, pošto snage lojalne Gadafiju napadaju gradove na istoku zemlje.

Gadafi "spušta loptu": Libija obustavila vojne operacije
 


Kako javljaju svetske agencije, Kusa je kazao da će prekid vatre "vratiti bezbednost u zemlju" i osigurati sigurnost za sve Libijce.
 

Kusa je takođe kritikovao odobrenje međunarodne vojne akcije, ocenivši da je to kršenje suvereniteta Libije.

Pobunjenici: Prekid vatre se ne sprovodi

 

Pobunjenici protiv libijskg režima tvrde da se prekid vatre, koji su najavile vlasti, ne sprovodi
i da snage lojalne vođi Moameru Gadafiju i dalje napadaju ključne gradove na istoku i zapadu zemlje. Portparol opozicionaog Nacionalnog saveta, sa sedištem u Bengaziju, Mustafa Gerijani, međutim, rekao je da "primirja nema". On je kazao da snage lojalne režimu napadaju istočne gradove Adžedabju i Misuratu, poslednja uporišta pobunjenika na zapadu zemlje.

"Doneli smo odluku o hitnom prekidu vatre i zaustavljanju svih vojnih operacija. Libija brine za zaštitu civila", rekao je Kusa, dodajući da će u Libiji biti zaštićeni i svi strani državljani i strana sredstva.
 

Prema njegovim rečima, pošto je Libija članica UN, ima obavezu da prihvati rezolucije Saveta bezbednosti.
 

Savet bezbednosti UN podržao je uvođenje zone zabrane leta iznad Libije i "sve neophodne mere, osim invazije" za zaštitu civila i civilnih oblasti.


Nacrt rezolucije 1973 Saveta bezbednosti UN predložile su Velika Britanija, Francuska i Liban uz američku podršku.
 

Usvojena je u 15-članom Savetu bezbjednosti sa deset glasova "za" i pet uzdržanih.
Uzdržane su bile Rusija i Kina, koje su često protiv upotrebe sile nad suverenom državom, jer smatraju da se time postavlja opasan presedan.

EU: Gadafi da ode

EU zajedno s Arapskom ligom, Afričkom unijom, UN i NATO priprema vojno-humanitarnu intervenciju u Libiji prevashodno u cilju obustave nasilja nad
civilima, ali i odlaska s vlasti režima Muamera Gadafija.

Šefovi diplomatija EU će u ponedeljak o tome doneti konačne odluke i znatno jače sankcije protiv Gadafija, njegove porodica i svih čelnika libijskog režima, državnih libijskih kompanija, posebno petrolejske firme NOC, što uključuje zamrzavanje finansijske i druge imovine i zabranu putovanja u zemlje EU.

To su saopštili zvaničnici EU, istakavši da se to čini na remelju sinoćnje rezolucije Saveta bezbednosti UN o uvođenju zone zabrane letenja iznad Libije, pojačanom nadzoru zabrane isporuke oružja i jačanju sankcija protiv libijskog režima.

Novinarka "Njujork tajmsa" uskoro na slobodi

Sin libijskog lidera Moamera el Gadafija, Saif al Islam izjavio je da je novinarka "Njujork tajmsa", koja je bila među četiri radnika tog američkog lista koji su nestali tokom nereda u Libiji, uhapšena i da će biti oslobođena.

"Oni su nelegalno ušli u zemlju i kada je vojska oslobodila grad Adždabija od terorista, našla je novinarku tamo", izjavio je Saif američkoj televiziji ABC.

Ne bojte se za novinarku: Saif al Islam
 

Saif je rekao da su vojnici uhapsili novinarku i da su bili srećni kada su saznali da je ona Amerikanka, a ne Evropljanka. "Zahvaljujući tome, ona će sutra biti slobodna", rekao je Saif, ali je dodao da on ne odlučuje o njenoj sudbini.

On nije rekao kako se novinarka zove, prenela je agencija AFP, dodajući da nije jasno da li je u pitanju fotograf Linzi Adario, jedna od četiri reportera koji su nestali blizu Adždabije, gde su bili sukobi Gadafijevih snaga i pobunjenika.

Saif je ranije tvrdio da su Libijci više naklonjeni Amerikancima nego Evropljanima, jer se Vašington u početku uzdržavao od poziva na vojnu intervenciju. SAD su, međutim, u četvrtak glasali za rezoluciju SB Ujedinjenih nacija kojom se odobravaju vazdušni napadi u cilju zaštite civila od Gadafijevih snaga.


"Njujork tajms" je u sredu saopštio da su nestala četiri njegova radnika - Antoni Šadid, šef biroa u Bejrutu i dobitnik Pulicerove nagrade, zatim, Stiven Ferel, reporter i montažer, kao i snimatelji Tajler Hiks i Linzi Adario. List je juče saopštio da nema novih informacija o svojim zaposlenima.

POVEZANE VESTI

Petak 18.03.2011. 14:52
Saif zna da su engleski Tornado i Tifoni već poleteli, i ovim pridobija amere da ne krenu i oni. Engleski političari skreću pažnju javnosti sa domaćih problema, sada će se videti kako oni misle da spasavaju Libijce ubijanjem drugih Libijaca.
Petak 18.03.2011. 15:09
Sve cini da zastiti narod. Medjutim, plasim se ako je stoka odlucila da krene, da je to opet slabo vajde. Nadajmo se da nece biti tog scenarija.
Petak 18.03.2011. 15:16
Ma udri ne cekaj!!!!Ako cekas oni ce da naprave novu merkale ili racak!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online