Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 16.03.2011.
22:24
Srna A

Moderne kamikaze bore se protiv radijacije

U akciji saniranja štete u oštećenoj japanskoj nuklearnoj elektrani Fukušima Daiči učestvuje oko 180 radnika koji izlažu svoje živote velikom riziku da bi spriječili veću katastrofu, navode stručnjaci. "Ne znam kako da to drugačije kažem, ali ovo je jednako akcijama pilota-samoubica u ratu", izjavio je Keiči Nakagava, profesor sa Odjeljelja za radiologiju Univerziteta tokijske bolnice.

Anonimni tehničari, koji su već stekli ugled savremenih samuraja, vratili su se u oštećenu elektranu u večernjim satima po lokalnom vremenu i nastavili pokušaje da ohlade reaktore i spreče širenje radijacije.

Japanski narod danas može da posluži kao uzor i inspiracija čitavom čovečanstvu

Manji timovi radnika u smenama na po deset do petnaest minuta upumpavaju morsku vodu u pregrejane reaktore, vrše njihovu kontrolu i uklanjaju krhotine od eksplozija.

Oni rade u zaštitnim odelima, ali svaki duži boravak izložio bi ih prevelikoj dozi radijacije, što može da ima fatalne posledice. Akciju otežava loše stanje opreme koja im je na raspolaganju, kao i nedostatak električne energije.

Premijer Naoto Kan, koji je ovih dana kritikovao kompaniju "TEPCO", koja upravlja elektranom, za tehničare i inženjere u Fukušimi ima samo reči hvale."Oni čine sve što mogu, čak i u ovom trenutku. Ne oklevaju, uprkos opasnosti", rekao je Kan.

U Fukušimu poslat vodeni top


Japanska policija je u nuklearnu elektranu Fukušima poslala vodeni top koji će pomoći u punjenju vodom bazena za hlađenje u kojem se nalazi istrošeno nuklearno gorivo, javila je japanska novinska agencija Điđi pres.


Očekuje se da će vozilo, koje je poslato iz tokijske policijske uprave, stići u nuklearnu elektranu Fukušima u četvrtak ujutru i početi operaciju čim bude spremno.


Zbog nefunkcionisanja sistema za hlađenje, šipke goriva zagrevaju vodu, koja isparava i time šipke ostaju van vode, što može dovesti do širenja radioaktivnog materijala.
TEPCO je potvrdio da će im policija pomoći sa vodenim topovima, ali nije dao druge detalje.


Vojni helikopter je ranije danas poslat da izbaci vodu na šipke goriva, ali se vratio neobavljenog posla zbog visokog nivoa radijacije iznad reaktora.


Američka vojska je saopštila da je dostavila Japanu vodene topove sa visokim pritiskom u okviru pomoći SAD u rešavanju krize nastale posle snažnog zemljotresa i cunamija.

Najviše očitavanje radijacije u blizini elektrane u jednom trenutku dostiglo je 600 milisiverta, što je jednako dozi koju čovek u normalnim okolnostima apsorbuje za nekoliko godina. Radnici su zbog toga bili privremeno povučeni iz elektrane.

U proseku, čovek za godinu dana iz prirode primi dozu od šest milisiverta radijacije. Veruje se da kraće izlaganje radijaciji do 100 milisiverta nije štetno, ali svaka veća vrednost je rizična po zdravlje.

Japansko Ministarstvo zdravstvene zaštite na radu danas je podiglo zakonom dozvoljenu dozu izlaganja radijaciji sa 100 na 250 milisiverta. U objašnjenju se navodi da je odluka bila "neizbežna, s obzirom na okolnosti".

POVEZANE VESTI

Sreda 16.03.2011. 22:30
``Japanski narod danas može da posluži kao uzor i inspiracija čitavom čovečanstvu!`` Nemam sta dodati!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online