Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 14.03.2011.
10:47
Lj. Jakšić - Vesti A

Poljaci rezolucijom spasavaju obraz

Šef poljske desnice Jaroslav Kačinjski predložio je nacionalnom parlamentu rezoluciju kojom se odaje počast svim Poljacima koji su u toku poslednjeg svetskog rata spasavali živote Jevreja, izlažući se smrtnoj opasnosti.

Rezolucija koja se našla pred parlamentarcima Sejma,koncipirana je kao odgovor poljskih političara i istoričara na tvrdnju američkog pisca poljskog porekla Jana Tomaša Grosa, koji u već trećoj knjizi dokumenata tvrdi da su hiljade poljskih Jevreja ubijeni rukom ''pohlepnih Poljaka“.

Jaroslav Kačinjski
 


Motiv nemačkih zločinaca za ubijanje Jevreja bio je proklamovani Hitlerov projekt o ''konačnom rešenju jevrejskog pitanja“ dok su Poljac svoje komšije likvidirali da bi se domogli njihovih materijalnih dobara, posebno zlata, zbog čega je i knjiga, koja je u Varšavi ugledala ''svetlo dana'' nosi naziv ''Zlatna žetva“.


Poljski istoričari zameraju svom bivšem sunarodniku da je i u ovoj knjizi, kao i u dve prethodne slučajeve kojima dokazuje svoju tezu, istrgao iz konteksta događanja u toku Drugog svetskog rata, zanemarujući primere herojskog žrtvovanja Poljaka koji su po cenu života sakrivali Jevreje pred nemačkim progonom.


Tomaš Groš se slaže da je takvog iskrenog žrtvovanja bilo, ali i ovde, kako Poljaci kažu, ''zlobno“ tvrdi da je većina takvih svoje usluge naplaćivala u zlatu! Mnogi su, kako tvrdi Gros, prijavljivali one koje su tobože prikrivali, da bi od Gestapoa dobili raspisanu, skromnu nagradu uglavnom u hrani ili odeći.


Grosu je najteže pala činjenica što su zločine neki Poljaci nad Jevrejima vršili i nakon oslobođenja, kao npr. u gradu Kielce, zbog čega su mnogi pripadnici ove nacije odmah napustili Poljsku i nikad se više nisu vratili, kao ni njihovi potomci.


Ovom činjenicom se daje delimičan odgovor na pitanje zašto Jevreji, koji su nekada činili višemilionsku zajednicu, sada se u Poljskoj mogu ''na prste prebrojiti“. Negirajući nemilosredne i sramne optužbe, Jaroslav Kačinjski, brat stradalog predsednika Poljske Leha Kačinjskog, izneo je primer porodice Viktorije i Jozefa Ulmovih iz selu Markov, iz jugoistočne Poljske, koji su u svojoj porodičnoj kući skrivali celu grupu prognanih Jevreja.

Kada su ih Gestapovci otkrili zajedno sa svojim štićenicima, oni su streljani u dvorištu rodne kuće. Takvih, kako naglašava Kačinjski, bilo je mnogo,a na njih Gros zaboravlja, zbog čega je on, zajedno sa istoričarima, odlučio da upravo kada je Tomaš Gros promovisao svoju knjigu u Varšavi i Krakovu, koje su se mnogi Poljaci pribojavali, poreknuo proceduru usvajanja ''rezolucije istine“.


''Gros neobjektivno piše samo o pojedinačnim primerima zločinačkog delovanja pohlepnika i izvodi šire zaključke. Ako njegovi sadašnji sugrađani Amerikanci, koji ne poznaju poljsku istoriju, pročitaju ovu knjigu, neće znati o čemu se radi“, kaže urednik dokumentarističke literature Vojcieh Mišinski.


Poljaci su, inače, veoma osetljivi kada se radi o pitanju holokausta, posebno zbog činjenice što su najstrašniji fašističkim logori podignuti na poljskom okupiranom tlu, zbog čega se napravedno i neoprezno upotrebljava termin “poljski koncentracioni logori“ Aušvic,Birkenau i drugi.


Zbog toga se vlada poljskog premijera Donalada Tuska poslednje vreme više puta obratila rukovodiocima spomen obeležja i muzeja,o tvorenim na mestima stradanja miliona ljudi, da iz svojih internetskih i-mejl adresa izbace oznaku lokacije ''.pl''.
 

Nekoliko američkih redakcija, odgovarajući na ovaj apel, već je unelo u svoj novinarsku kodeks zabranu spajanja fašističkih logora sa imenom zemlje u kojima su tokom okupacije formirani logori.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 14.03.2011. 11:40
http://www.youtube.com/watch?v=F82ckVyhHb8&feature=related Istorija o poljacima iz pera americkog askenaza... "pije vodu" nema sta!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online