Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
16
Sreda 09.03.2011.
21:20
Vestionline A

Gadafi: Zapad hoće da nam uzme naftu

Snage odane libijskom lideru Moameru Gadafiju preuzele su danas kontrolu nad centrom grada Zavija, gde je danas, prema rečima jednog doktora, u žestokim sukobima poginulo najmanje 40 ljudi.

Rojters javlja, pozivajući se na izjave stanovnika, da su Gadafijeve snage zauzele centar grada na oko 40 kilometara zapadno od Tripolija, pošto su tenkovima i snajperima potisnule pobunjenike iz njihovog uporišta na glavnom trgu, dok AFP navodi da je borba za kontrolu nad tim područjem još neizvesna.

Libijski pobunjenici u snažnom okršaju sa snagama odane Gadafiju
 


U međuvremenu, libijska državna televizija prikazala je snimke na kojima se vidi kako Gadafijeve pristalice ulaze na glavni trg noseći zastave.


"Veliki broj ljudi u Zaviji izašao je na glavni trg u znak solidarnosti da našim bratom,

Isprali im mozak

 

Libijski vođa ocenio je i da su pobunjenicima protiv njegovog režima "mozak isprali teroristi iz Avganistana, Alžira, Egipta i Palestine, koji su im dali oružje i novac". On je oštro kritikovao i svog bivšeg ministra pravde Mustafu Abdela Džalila, koji se prvi od visokih zvaničnika režima okrenuo opoziciji i koji sada predvodi tranzicioni Nacionalni savet formiran u Bengaziju, na istoku zemlje.

 

"Rekli su mi da je izdajnik. On je bio taj koji je pozvao Britance i
rekao im da okupiraju Bengazi, to je otkrio narod. Jedino rešenje je da se stanovnici Bengazija okrenu protiv izdajnika, a ako to ne učine, njihova deca će biti regrutovana za Avganistan", poručio je Gadafi.

liderom revolucije", javila je televizija.


Međutim, pobunjenici su najavili da će u toku noći izvesti nove napade i pokušati da povrate izgubljeni deo grada.


"Povukli smo se, a oni su sada na trgu, ali napašćemo ih ponovo i povratiti trg", rekao je jedan od pobunjenika za Rojters.


Doktor, koji je saopštio da je danas u Zaviji poginulo najmanje 40 osoba, rekao je da na ulicama leže mnoga beživotna tela, starih ljudi, žena i dece. Gadafijeve snage nekoliko dana napadaju grad artiljerijskom vatrom i tenkovima.


"Zavija je kao Somalija", rekao je za AFP jedan Marokanac koji je pobegao iz ovog grada, gde su telefonske i internet veze u prekidu, dok druga osoba koja je napustila Zaviju kaže da su ulice potpuno puste, a snajperi raspoređeni po krovovima.

Libijski vođa Moamer Gadafi je optužio Zapad, u intervjuu emitovanom na državnoj televiziji, za "zaveru" protiv njegove zemlje kako bi kontrolisao naftna nalazišta.

Gadafi je ponovo optužio Al Kaidu da stoji iza pobune protiv njegovog režima, i pozvao "stanovnike Bengazija", glavnog uporišta protivnika libijskih vlasti, da "oslobode" taj grad.

On je pozvao Libijce da ne veruju SAD, Velikoj Britaniji i Francuskoj, jer one "koriste događaje u pojedinim oblastima Libije i zaoštravaju" sukobe.

 "Oni su ljubomorni na Libijce, mali narod koji živi na velikoj teritoriji, ima naftu i živi srecno, bezbedno i ponosno. Kolonijalističke zemlje prave zaveru kako bi ponizile i porobile libijski narod i kontrolisale naftu", rekao je Gadafi.

Rafinerija Zavija je najveći snabdevač benzina u Libiji i ima kapacitet od 120.000 barela dnevno, ali koja je u poslednje dve nedelje radila sa 70 odsto kapaciteta. Grad Zavija uporište je opozicije (pobunjenika) do početka "događanja naroda" koji je prošlog meseca izbio protiv vladajućeg režima lidera Moamera Gadafija.

Priznajte Nacionalni libijski savet

Poslanici Evropskog parlamenta (EP) pozvali su danas lidere Evropske unije da zvanično priznaju opozicioni Nacionalni libijski savet, na šta je visoka komesarka EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton odgovorila da ona nije ovlašćena da donese odluku o tome.

Lider liberalne grupe u EP i bivši belgijski premijer Gaj Verhofstat rekao je evropskim poslanicima da je vreme da pobunjenicima bude garantovano priznanje.

"Moramo da počnemo proces priznavanja privremenog nacionalnog saveta kao predstavnika libijskog naroda", rekao je Verhofstat, dva dana pre održavanja vanrednog samita šefova država ili vlada članica EU.

Vođa Zelenih u EP Danijel Kon-Bendit pozvao je Eštonovu da prizna privremenu vladu opozicije, za koju je rekao da je "jedina snaga koja može uvesti demokratiju u Libiji", preneo je AFP.


On je upozorio da bi pobeda Gadafija značila "kraj demokratije širom regiona i nagradu diktatorima" i podržao uvođenje zone zabranjenog leta nad Libijom.
Konzervativci, koji čine najbrojniju grupu u Evropskom parlamentu, upozorili su da treba biti oprezan.


Njihov predstavnik Hose Injasio Salafranka je izjavio da, iako Evropa ne može ignorisati masakr, "moramo da delujemo na jasan i kontrolisan način", što znači samo po nalozima Ujedinjenih nacija.

Libijske snage bombarduju položaje opozicije kod Ras Lanufa

Libijska vojska danas je bombardovala položaje protivnika režima u blizini grada Ras Lanuf, na istoku zemlje, a ne zna se da li ima žrtava. Popodne se začula veoma jaka eksplozija kod rafinerije u tom gradu kojim vladaju pobunjenici. Posle eksplozije plamen se stotinama metara uzdigao u nebo.

Pre podne je bombardovana oblast zapadno od luke Ras Lanuf i oko 20 raketa je palo nedaleko od barikada koje su postavili pobunjenic, a protivnici režima uzvratili su ispaljivanjem 40-ak raketa, precizirali su očevici.

Iznad udaljenih delova grada, nadvijaju se crni oblaci dima. Najveći broj raketnih napada juče je bio usmeren na oblast oko 13 kilometara zapadno od Ras Lanufa, oko puta ka Ben Džavadu, gde se trenutno, kako tvrde pobunjenici, nalaze snage lojalne Gadafiju. Libijske snage jutros su bombardovale okolinu Ben Džavada, a u tom
napadu više pobunjenika je ranjeno.

POVEZANE VESTI

Sreda 09.03.2011. 21:24
То Момире!!!
Sreda 09.03.2011. 21:41
Nedaj se Pukovnice !!
Sreda 09.03.2011. 21:49
jesi li video kako se soferira afijon? Ziveo Momir 120 godina bez praznici!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online