Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 07.03.2011.
13:50
Vestionline A

Haos u Libiji, tajni savez Berluskonija i Gadafija

Najmanje sedam ljudi je ubijeno i više od 50 je ranjeno u sukobu između libijskih pobunjenika i pristalica Moamera el Gadafija u malom primorskom mestu Bin Džavad na istoku zemlje, saopštili su danas bolnički izvori u Libiji.

Prema izvorima iz bolnice Adždabija, gde je većina ranjenih prevezena posle jučerašnjih sukoba, sedam je mrtvih i 52-oje je povređeno, prenela je agencija AFP.
Svi ubijeni bili su borci volonteri, uglavnom iz Bengazija, drugog po veličini libijskog grada na istoku zemlje.

Prljava igra: Moamer Gadafi i Silvio Berluskoni
 


Bolnica u Ras Lanufu, koja je lokacijski najbliža mestu Bin Džavad, danas je potpuno napuštena, ali je lista povređenih zakačena na prozoru, gde se može videti da ima sedam mrtvih i 59 ranjenih u jučerašnjem sukobu, javio je novinar francuske agencije.


Danas nema pobunjenika zapadno od linije fronta u gradu Ras Lanuf na putu ka primorskom mestu Bin Džavad udaljenom 525 kilometara istočno od Tripolija, gde su pobunjenici pretrpeli teške gubitke, navodi AFP.

Libijske izbeglice napale bugarske novinare

Grupa libijskih izbeglica napala je operatore Bugarske Nacionalne Televizije i Nove televizije na tunisko-libijskoj granici, javili su danas bugarski mediji.

Tuniska vojska uspela je da uvede red i smiri izbeglice posle nekoliko ispaljenih hitaca u vazduh i razgovora sa njima.

Berluskoni ženskom pratnjom sredio Gadafiju mesto predsednika Afričke unije

Italijanski premijer Silvio Berluskoni pomogao je libijskom lideru Moameru Gadafiju da 2009. godine dobije rukovodeću funkciju u Afričkoj uniji (AU) tako što je kompromitovao neimenovanog afričkog lidera, poslavši mu "dve pratilje".

Britanski dnevnik "Dejli telegraf" navodi da je italijanski premijer, koji je i sam bio umešan u nekoliko seksualnih skandala, sredio da se Gadafijevom neistomišljeniku pošalju dve žene iz agencije za pratnju. Gadafi je bio iznenadan izbor za lidera 53-člane AU u februaru 2009. godine.

Detalje o tome kako su obezbeđene "pratilje"obelodanio je nekadašnji Gadafijev bliski saradnik Nuri al Mismari u intervjuu arapskom listu "Ašek al avsat" u Parizu. Mismari je bio 35 godina u Gadafijevoj diplomatskoj službi, a tokom prošle godine napustio je Libiju i otišao u egzil u Pariz.

On je arapskom listu rekao da je neimenovani afrički lider bio protiv izbora Gadafija, ali da je situacija "rešena na neuobičajen način".

"Berluskoni je pomogao u rešenju situacije i obezbedio je funkciju Gadafiju tako što je poslao dve prelepe žene lideru te afričke zemlje. To je imalo željeni efekat. Lidera su `ubedili` i on je svoj glas dao Gadafiju, a odatle je nastao izraz `bunga bunga`, čime se ukazuje na pohotne i žene željne avanture", rekao je Mismari.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online